Με συνεχείς περιοδείες και εμφανίσεις, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρούν να αμβλύνουν τις όποιες "ενδοπαραταξιακές παρεξηγήσεις", που δημιούργησαν οι επιλογές των προσώπων για τις εκλογές και να μαζέψουν ψήφο- ψήφο το πολυπόθητο ποσοστό, που θα τους δημιουργεί όρους πολιτικής υπεροχής.
Για όλους το θέμα της Χρυσής Αυγής είναι κεντρικό, ειδικά μάλιστα για τη Ν.Δ, που προσπαθεί με σκληρά διλήμματα να μαζέψει δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της αλλά και να απευθυνθεί στο λεγόμενο φιλοευρωπαϊκό μπλοκ της κοινωνίας.
Μάλιστα με την παρουσίαση του λεγόμενου αναπτυξιακού σχεδίου τις επόμενες ημέρες ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κάνει σαφές ότι αυτές οι εκλογές θέτουν σταθερότητα ή καταστροφή. Μάλιστα, όπως καταγράφεται και στο δεύτερο προεκλογικό σποτ της ΝΔ όπου δίνεται έμφαση στον ήλιο και στο σκοτάδι, το Μαξίμου προσπαθεί να αναδείξει ότι πλέον η χώρα έχει ξεφύγει από το δημοσιονομικό σκοτάδι και ανατέλλει ο ήλιος της ανάκαμψης, αλλά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους ψηφοφόρους για το αύριο και το ενδεχόμενο επιστροφής στο χθες.
Είναι εμφανές ότι με έμμεσο- αλλά καθαρό στόχο- το επιτελείο της ΝΔ προσπαθεί να επισημάνει ότι η κρισιμότητα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης είναι μεγάλη για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ΝΔ εύγλωττα σημειώνει ότι η χαλαρή ψήφος μπορεί να βάλει τη χώρα σε περιπέτειες. Ωστόσο κάνει και δεύτερη γραμμή άμυνας σε περίπτωση "ατυχήματος", ώστε να αποσυνδέσει τις όποιες πολιτικές εξελίξεις από ενδεχόμενο δυσάρεστο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές.
Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο Real Fm την Τρίτη, όπου αναφέροντας το παράδειγμα της Βρετανίας, θέλησε να πει ότι τυχόν ήττα δε σημαίνει αυτόματα και εθνικές εκλογές. Σημειώνεται ότι στην Γηραιά Αλβιόνα η ήττα του Πρωθυπουργού Κάμερον στις ευρωεκλογές αναμένεται να είναι βαριά, χωρίς ωστόσο αυτό να επηρεάζει τις κεντρικές πολιτικές εξελίξεις.....
Τα διλήμματα Σαμαρά
Πάντως στο Μαξίμου ... προσέχουν για να έχουν... Τα διλήμματα όσο πάμε προς τις ευρωκάλπες θα είναι πιο επιτακτικά.... Είναι ενδεικτικό ότι ο Πρωθυπουργός από τη Μυτιλήνη, όπου μίλησε στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Λέσβου, παρουσία αγροτών και εκπροσώπων παραγωγικών φορέων, τόνισε ότι βρισκόμαστε στη μέση μιας κοσμογονίας και πως "το νερό μπήκε στο αυλάκι, αλλά έχουμε δουλειά πολλή".
Ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν νέα μέτρα λιτότητας και επανέλαβε πως δεν θα υπάρξει νέο Μνημόνιο. "Μπήκαμε στη φάση που έχει «μόνο προς τα πάνω» πια. Όχι άλλο «κάτω»...", είπε και επιτέθηκε επί της ουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάσει, και συμπλήρωσε: "Κάποιοι αυτό δεν το θέλουν. Κάποιοι επιθυμούν να ξαναμπούμε στην κρίση. Έπεσαν έξω σε ό,τι έλεγαν ως τώρα. Και θα πέσουν έξω ξανά".
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι είναι οι εκπρόσωποι του λαϊκισμού και του χθες που τελείωσε, αλλά και όσοι εκπροσωπούν το τέλμα από το οποίο ξεκολλήσαμε.
Ο ίδιος ανέδειξε το στόχο για αντιμετώπιση του κλίματος χαλαρότητας του εκλογικού σώματος για τις τελευταίες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, λέγοντας: "Στις ευρωεκλογές που έρχονται δεν δικαιολογείται καμία χαλαρότητα. Η Νέα Ελλάδα ζητά να τη στηρίξετε να προχωρήσει πιο γρήγορα. Και να κλείσετε το δρόμο σε όσους θέλουν να επιστρέψει η πατρίδα μας στις δοκιμασίες που αφήσαμε πίσω και στην κρίση που τώρα ξεπερνάμε. Η Ελλάδα σηκώθηκε στα πόδια της. Και τώρα μπορεί να περπατήσει όρθια".
Το κύμα οργής θρέφει το ΣΥΡΙΖΑ
Στην άλλη άκρη, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να βρει βηματισμό κόμματος εξουσίας και να ξεπεράσει τις "παιδικές ασθένειες", αλλά και τις τρικλοποδιές ή κατά άλλους δικές του αστοχίες, που τροφοδοτούν με ψήφους την άλλη αριστερά, τον Σταύρο Θεοδωράκη ή και το ΚΚΕ.
Παρά τις γκρίνιες και τις τριβές, που πολλοί πολιτικοί παρατηρητές αποδίδουν στην "νηπιακή ηλικία του κόμματος" πρόθεση της ηγεσίας είναι να αναδειχτεί με τον πιο δυναμικό τρόπο η πορεία προς την εξουσία, ως ευκαιρία για μια νέα αλλαγή πορείας κι έτσι να περάσουν σε δεύτερο πλάνο τυχόν κακοφωνίες στο εσωτερικό.
Αιχμή είναι η οικονομία, όπου καταγράφεται μια έντονη προσπάθεια να "ξορκιστούν" τα όσα γράφουν τα ΜΜΕ σε σχέση τις δηλώσεις στελεχών που αξιοποιούνται, όπως τονίζουν στο ΣΥΡΙΖΑ, από τη "μονταζιέρα του Μαξίμου". Ο Γιάννης Μηλιός, χαρακτηριστικά, υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης για αυτόματες κατασχέσεις καταθέσεων για χρέη, δήλωσε ότι "οι καταθέσεις των Ελλήνων απειλούνται από τη σημερινή κυβέρνηση και από την Εφορία και όχι από τον Μανώλη Γλέζο".
Τα στοιχεία υστέρησης των εσόδων αλλά και οι έμμεσες αναφορές για αναθεώρηση των στόχων για το δημοσιονομικό κενό αναμένεται αν αξιοποιηθούν δεόντως από την Κουμουνδούρου, που με αυτόν τον τρόπο θέλει να διαμορφώσει όρους μετώπου κατά της κυβέρνησης και να σταματήσει τυχόν διαρροές προς το "Ποτάμι" και το ΚΚΕ.
Γι΄ αυτό και με αιχμή τα ζητήματα λειτουργίας της πολιτείας, αλλά και την οικονομική πολιτική δίνει ολοένα και περισσότερο χαρακτήρα δημοψηφίσματος, ώστε να βάλει τους πολίτες να αποφανθούν κατά πόσον "είναι ευχαριστημένοι από την πορεία της χώρας τα τελευταία χρόνια" με το 1,5 εκατ. ανέργους, την υπερφορολόγηση και τη διόγκωση της φτώχειας.
Σε εσωστρέφεια το ΠΑΣΟΚ
Την ίδια ώρα το "σύνδρομο των Καννών" απειλεί τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην πιο κρίσιμη ώρα για την πολιτική του επιβίωση. Όποιος έχει στοιχειώδη μνήμη, θυμάται τα γεγονότα και πως τέτοιου είδους δημοσιεύματα ανακυκλώνονται και δεν έχουν ενδιαφέρον, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα των Financial Times αναφορικά με το παρασκήνιο της Συνόδου των Καννών, τον Νοέμβριο του 2011.
Μετά τη συνάντηση με τον επίτροπο Νομισματικών Υποθέσεων, Σιμ Κάλας, στο περιθώριο του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη βούληση να μιλήσει για τα θέματα αυτά την κατάλληλη στιγμή και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Όπως είπε, "έχουμε ιστορική υποχρέωση" να εξηγήσουμε στον ελληνικό λαό και σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως των κομματικών τους προτιμήσεων, το πώς η χώρα στάθηκε όρθια, πώς σώθηκε και πώς είναι μια συντεταγμένη χώρα - μέλος της ΕΕ και του ευρώ".
"Θα μιλήσουμε και για τις Κάννες και για το Βρότσλαβ της Πολωνίας, για το τι θα συνέβαινε αν δεν μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε τον Μάρτιο του 2012 τη διαδικασία του κουρέματος του δημοσίου χρέους και για τα σενάρια που είχαμε ετοιμάσει με την Τράπεζα της Ελλάδος για την επιβολή εκτάκτων μέτρων, αν κάτι πήγαινε στραβά, αλλά ευτυχώς δεν πήγε", ανέφερε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: "Κάναμε θυσίες, για να κερδίσουμε κάτι και για να αποφύγουμε κάτι. Αυτό που αποφύγαμε δεν το ζήσαμε, αλλά περιγράφεται σε γεγονότα και σε σενάρια. Δεν θα ευχόμουν ποτέ σε έναν εκπρόσωπο της Ελλάδος, σε ένα πολιτικό πρόσωπο να ζήσει τις καταστάσεις που έχουμε ζήσει και να βρεθεί αντιμέτωπος με τόσο σκληρά διλήμματα, μετρώντας τις αντοχές του υπέρ του εθνικού συμφέροντος. Εμείς μετρήσαμε τις αντοχές μας και απεδείχθη ότι η χώρα άντεξε".
Απαντώντας σε σχόλια του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με μια συμφωνία μεταξύ Μπαρόζο- Σαμαρά- Βενιζέλου, μετά τις Κάννες, για σχηματισμό κυβέρνησης, ο Ευ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι ο Αντώνης Σαμαράς βρισκόταν σε συζητήσεις για πιθανή συμμετοχή της ΝΔ στο κυβερνητικό σχήμα ήδη από τον Ιούνιο του 2011 και υπενθύμισε ότι μετά τις Κάννες είχαν προταθεί ως πρωθυπουργοί οι Φίλιππος Πετσάλνικος και ο Απόστολος Κακλαμάνης, πριν από τον Λουκά Παπαδήμο.
Σύμφωνα με τον Ευ. Βενιζέλο, ο Ζ. Μπαρόζο δεν ήταν ο πρωταγωνιστής της διαδικασίας, όπως τον παρουσιάζει το δημοσίευμα των Financial Times, λέγοντας ότι όποιοι τα λένε αυτά δεν έχουν αίσθηση του διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων και του ρόλου των προσώπων στην ΕΕ.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι το μεγάλο ζητούμενο αυτήν τη στιγμή είναι να ολοκληρωθεί αδιατάραχτα η πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση και όχι να τεθεί υπό αμφισβήτηση, "πληρώνοντας τεράστιο κόστος και ρίχνοντας την καρδάρα με το γάλα που έχει γεμίσει με τους κόπους του ο ελληνικός λαός".
Εκλογές χωρίς Πάγκαλο δε γίνονται...
Την ίδια ώρα θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκωθεί για την επίθεση που έκανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος στη Ρένα Δούρου. "Χορηγός" του ΣΥΡΙΖΑ έγινε ο πρώην υπουργός σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Tύπου του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέα Κωνταντινόπουλο, με αφορμή τις δηλώσεις του πρώην υπουργού ότι θα ψηφίσει ΝΔ ή Ποτάμι.
Απαντώντας μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στα social media στις επίμαχες δηλώσεις του κ. Πάγκαλου, ο κ. Κωνσταντινόπουλος αναφέρει: "Οι δηλώσεις του κ. Πάγκαλου είναι απαράδεκτες και προκλητικές, δεν ξέρω αν ψηφίσει ΝΔ ή Ποτάμι αλλά μάλλον έγινε "χορηγός" του ΣΥΡΙΖΑ".
Ο Θ.Πάγκαλος, κατηγόρησε τη Ρένα Δούρου ότι παραβιάζει "κτηνωδώς" τις διατάξεις της προεκλογικής εκστρατείας, κολλώντας παντού αφίσες με τη "βρωμερή της φάτσα". Συνέχισε, δε, λέγοντας: "Θέλω να ολοκληρωθεί η εκστρατεία της κ. Δούρου. Να δούμε ολόσωμη φωτογραφία με μπικίνι. Να δούμε τι ψηφίζουμε. Όλα τα κορμιά στην πίστα".
Αβάντι μαέστρο....
Γ.Α.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr