Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αφήσουν τις αδύναμες εταιρείες να αποτύχουν και να ενθαρρυνθεί η ενοποίηση των εταιρειών ( μεσώ εξαγορών και συγχωνεύσεων ή... λουκέτων ) σε ολόκληρη την οικονομία, έτσι ώστε η χώρα να επιστρέψει σε βιώσιμη ανάπτυξη, όπως δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Γιώργος Προβόπουλος στους Financial Times.
Η προειδοποίηση αυτή έρχεται μετά τις πιέσεις που άσκησε η ΤτΕ στις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες για τη δημιουργία τμημάτων «bad bank» για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία ανέρχονται στο 33% του συνόλου των δανείων ύψους περίπου 220 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οι τράπεζες είναι μέχρι στιγμής απρόθυμες να τραβήξουν την πρίζα στις εταιρείες-δανειολήπτες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή του χρέους τους .
«Μετά από μια τέτοια βαθιά κρίση χρειαζόμαστε ισχυρή ενοποίηση (της οικονομίας)», δήλωσε ο Γιώργος Προβόπουλος στους Financial Times. «Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά πρέπει να επιταχυνθεί». «Έχω προτρέψει τις τράπεζες να θέσουν ως στόχο την εδραίωσή τους σε άλλους τομείς της οικονομίας, έτσι ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικές και πιο ανταγωνιστικές. Αυτό θα ήταν ιδιαίτερα επωφελές για την οικονομία: θα ανοίξει το δρόμο για την αειφόρο ανάπτυξη και , το σημαντικότερο , για την αύξηση της απασχόλησης», είπε.
Ο κ. Προβόπουλος υπογραμμίζει τις επιτυχημένες κινήσεις ενοποίησης του ίδιου του τραπεζικού κλάδου ως σημείο αναφοράς για την υπόλοιπη οικονομία. Από 18 εμπορικές τράπεζες το 2009, η Ελλάδα έχει τώρα μόνο τέσσερις συστημικές τράπεζες – οι οποίες ανακεφαλαιοποιήθηκαν από το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας ύψους 172 δισ. ευρώ - μια μικρή ιδιωτική τράπεζα και ελάχιστες περιφερειακές συνεταιριστικές τράπεζες.
«Υπήρξε μια δραματική συρρίκνωση του κλάδου. Οι βιώσιμες τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν πλήρως, ενώ οι12 μη βιώσιμες τράπεζες, οι οποίες δεν ήταν σε θέση να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα ιδιωτικά κεφάλαια, έκλεισαν», είπε. «Όλα αυτά συνέβησαν εν μέσω κρίσης και ούτε ένας καταθέτης δεν υπέστη απώλειες».
Σε ότι αφορά τα stress tests των τραπεζών, ο κ. Προβόπουλος σημείωσε ότι οι αγορές τα δέχθηκαν πολύ θετικά, με την Moody's και την Fitch να δηλώνουν ότι οι εκτιμήσεις τους ήταν παρόμοιες με τις δικές μας».
Αυτό, όπως προσθέτει, οδήγησε ήδη τρεις από τις συστημικές τράπεζες να βγουν στις αγορές με εξαιρετικά επιτυχημένες αυξήσεις κεφαλαίου. Η τέταρτη συστημική τράπεζα έχει επίσης δρομολογήσει αύξηση κεφαλαίου που αναμένω ότι θα είναι επιτυχής», τόνισε. «Είναι σαφές ότι η επιστροφή στην αειφόρο ανάπτυξη θα πρέπει να έχει την στήριξη της επαρκούς πιστωτικής επέκτασης. Κατά τα πρώτα στάδια της ανάκαμψης, ωστόσο, η χρηματοδότηση των εταιρειών θα είναι περιορισμένη και οι τράπεζες θα πρέπει να τις κατευθυνθούν προς τις πιο αποτελεσματικές εταιρείες και κλάδους της οικονομίας », καταλήγει ο κ. Προβόπουλο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr