Αιχμηρή απάντηση στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, εξέδωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Άννα Ασημακοπούλου. Να θυμίσουμε ότι η Χαριλάου Τρικούπη πήρε αποστάσεις από την Συγγρού, λέγοντας ότι δεν υπάρχει πλαίσιο στοιχειώδους συναίνεσης για συνταγματικές αλλαγές επί του παρόντος, και ότι η πρωτοβουλία δεν έχει συζητηθεί ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους, παρά το γεγονός ότι είχαν διατυπωθεί ιδέες πριν τις εκλογές του 2012.
"Οι προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η Χώρα, αποτελούν μια πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας και συνέχεια της προεκλογικής δέσμευσης του Προέδρου της κ. Αντώνη Σαμαρά", σημειώνει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η ΝΔ. Τονίζει δε πως η εν λόγω πρωτοβουλία "αποτελεί αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα της Νέας Δημοκρατίας, την οποία δεν εξαρτά από προηγούμενη έγκριση κανενός".
"Είναι σημαντικό ο σεβασμός που δείχνει η Νέα Δημοκρατία στις κομματικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ να επιδεικνύεται και αντίστροφα", καταλήγει η ΝΔ.
Η πρόταση της ΝΔ θα παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο την επόμενη Τετάρτη, σε ειδική εκδήλωση στην Παλιά Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον πυρήνα των προτάσεων για αναθεώρηση του Συντάγματος περιλαμβάνονται δράσεις για τη διαφάνεια του πολιτικού συστήματος, τον περιορισμό του αριθμού μελών της Βουλής των Ελλήνων, όπως και η συγκρότηση Συνταγματικού Δικαστηρίου και η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Παράλληλα, σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε η Νέα Δημοκρατία για τις δηλώσεις του Γιάννη Δραγασάκη πως μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα έκανε "οτιδήποτε χρειαστεί" ("whatever it takes") εάν αντιμετώπιζε διαπραγματευτική δυσκολία με τους εταίρους, αλλά και του Μανώλη Γλέζου πως "δεν έχει σημασία για το ΣΥΡΙΖΑ η μορφή του χρήματος". Η ΝΔ χαρακτηρίζει τη δήλωση Δραγασάκη ως μία παραδοχή ότι υπό τον ΣΥΡΙΖΑ "η χώρα μπορεί να βρεθεί σε αδιέξοδο", ενώ παράλληλα σημειώνει πως το σχόλιο Γλέζου "επαναφέρει σήμερα το θέμα της δραχμής". "Προφανώς, και οι δυο εννοούν αυτό που αναφέρει η προγραμματική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές, δηλαδή στάση πληρωμών, χρεοκοπία και επιστροφή στη δραχμή!", καταλήγει η Συγγρού.
Οι γερμανικές αποζημιώσεις
Με εκατέρωθεν αιχμές ανάμεσα στους βουλευτές της ΝΔ και το Μανώλη Γλέζο, εξελίχθηκε την Τρίτη η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, τελευταία για τον αντιπρόεδρό της κ. Γλέζο, καθώς ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσε τα μέλη της ότι θα αποχωρήσει από τη Βουλή των Ελλήνων λόγω της υποψηφιότητάς στις ευρωεκλογές.
Η κατηγορία που απηύθυνε ο κ. Γλέζος προς τους βουλευτές της ΝΔ ότι τον εξανάγκασαν σε αποχώρηση από την Επιτροπή επειδή, σύμφωνα με τον ίδιο, την μετατρέπουν από Επιτροπή δράσης σε Επιτροπή μελέτης, οδήγησαν σε έντονες αντιδράσεις από την πτέρυγα της ΝΔ. Μάλιστα ο κ. Γλέζος λίγο πριν φύγει από την αίθουσα ζήτησε να ξεκαθαρίσει ο ρόλος της Επιτροπής, αλλιώς θα διαμαρτυρηθεί στον πρόεδρο της Βουλής και θα ζητήσει την κατάργησή της.
Επίσης, καταλόγισε στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ ευθύνη που δεν πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ, καθώς, όπως είπε, ήταν αυτή (η ΚΟ της ΝΔ) που αντέδρασε, ενώ ο ίδιος ζήτησε να γίνουν επισκέψεις στα Κοινοβούλια για την διεκδίκηση των αποζημιώσεων.
"Χάσαμε την ευκαιρία. Μία από τις αιτίες που φεύγω και πάω στο Ευρωκοινοβούλιο είναι αυτός. Η αδράνεια της Επιτροπής και η μετατροπή της σε Επιτροπή μελέτης. Γι' αυτό το λόγο αποχωρώ. Εσείς με αναγκάσατε", είπε προς τους βουλευτές της ΝΔ και συμπλήρωσε: "φεύγω από τη Βουλή, αλλά μετά που θα γίνουν εκλογές θα επιστρέψω στη δράση".
"Η Επιτροπή αυτή είναι Επιτροπή δράσης και έχει σκοπό να επισκέπτεται τα κοινοβούλια και να διεκδικεί τις αποζημιώσεις. Δεν θα διαφωνήσουμε. Εδώ και οι 19 απ' όλα τα κόμματα πρέπει να συμφωνούμε. Δεν θα υπάρξουν διαφωνίες, εκτός κι αν κάποιοι υπάρχουν σε αυτή την Επιτροπή για να σημειώνουν ότι είναι διαφορετικός ο τρόπος που αντιμετωπίζουν μια τόσο σοβαρή υπόθεση η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ", απάντησε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Κώστας Τζαβάρας.
Παίρνοντας τον λόγο η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη, κάλεσε τον κ. Γλέζο να μην επιμείνει στα όσα είπε για τους βουλευτές και ανέφερε: "Με στενοχώρια σας άκουσα να τα λέτε αυτά. Σας καλώ να μην χρησιμοποιείτε την Επιτροπή σαν αντίβαρο για να βγειτε ευρωβουλευτής".
"Το κόμμα σας, χρησιμοποίησε εσάς ως εθνικό αντίβαρο, λόγω των όσων συνέβησαν με το ψηφοδέλτιό σας στη Θράκη", πρόσθεσε. Και οι βουλευτές της ΝΔ, Δ. Κυριαζίδης και Αθ. Νταβλούρος καταλόγισαν στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθεια δημιουργίας "τεχνητού" ζητήματος - αφού ουσία διαφωνίας στην Επιτροπή για το μείζον θέμα που καλείται να πραγματευθεί, δεν υπάρχει, όπως είπαν - που αδικεί και τον σκοπό και την πρόθεσή της.
"Εγώ στη ζωή μου, δεν έχω κάνει ποτέ αντιπερισπασμούς. Για τα εθνικά θέματα θα κάνω;", απάντησε ο κ. Γλέζος.
Η Επιτροπή, πάντως, σε ομοφωνία προχώρησε σε προγραμματισμό του έργου της, με επαφή με τον υπουργό Εξωτερικών και τα στελέχη που γνωρίζουν το αντικείμενο, με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την κλήση προς ακρόαση ειδικών εμπειρογνωμόνων κ.α.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr