Συγκεκριμένα δήλωσε: "Η φτώχεια δεν είναι ατομική ατυχία, ή αμαρτία. Είναι κοινωνικό πρόβλημα. Άρα θα δώσω μια πολιτική λύση με θεσμούς δημόσιους, είτε κεντρικούς, είτε αυτοδιοικητικούς.
Και πράγματι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αυτή η οποία μπορεί να δώσει ξανά απάντηση στο ερώτημα αυτό. Αυτή έχει τα δίκτυα. Αυτή μπορεί να συνδυάσει επίσης και τη δράση της εκκλησίας και τη δράση του κοινωνικού εθελοντισμού με δομές οι οποίες είναι επίσημες, θεσμικές, δημοκρατικές.
Τώρα πρέπει να εφαρμόσουμε το εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης επί του πεδίου, γιατί μόνο ο δήμος ξέρει ποιος πράγματι έχει ανάγκη και πώς αντιμετωπίζεται η ανάγκη αυτή.
Και όχι μόνο με χρήμα, με θεσμούς, με δίκτυα, με παροχές, με υπηρεσίες, με ένα πλέγμα προσφοράς που είναι τελικά δημόσιο, αλλά έχει μέσα του και τη συνεισφορά της κοινωνίας των πολιτών.
Εδώ πρέπει να στραφεί και το πρωτογενές πλεόνασμα. Η διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να οργανώσουμε αυτό το εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης, αρχίζοντας από τις ευπαθείς ομάδες. Πρέπει αυτό να διασφαλίσουμε. Είναι οι ανάπηροι; Είναι οι μοναχικές γυναίκες που έχουν παιδί; Οι μονογονεϊκές οικογένειες; Είναι η παιδική φτώχια; Είναι ο εγκαταλειμμένος υπερήλικας ανασφάλιστος; Είναι ο χρονίως πάσχον που δεν αυτοεξυπηρετείται; Αυτό μπορεί να το εξατομικεύσει και να το οργανώσει ως δίκτυο η Τοπική Αυτοδιοίκηση και εκεί πρέπει να πάει πρωτίστως το πρωτογενές πλεόνασμα.»
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στις μεγάλες αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ και στο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας που θα οργανωθεί με βάση την τοπική αυτοδιοίκηση.
Συγκεκριμένα δήλωσε: "Πώς είναι δυνατόν τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία να χρηματοδοτούν όλο τον ιδιωτικό τομέα υγείας; Και ο ιδιωτικός τομέας ασφάλισης να μη μπορεί να χρηματοδοτήσει καθόλου το δημόσιο σύστημα υγείας; Είναι αδιανόητο αυτό. Άρα τουλάχιστον αυτό πρέπει να σπάσει.
Και φυσικά όταν έχεις ως βάση τον καλλικρατικό δήμο, όταν έχεις ως βάση την πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, μπορείς να οργανώσεις πολύ καλύτερα ένα πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας το οποίο στην εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης Ελλάδα, έχει τεράστιες υποδομές στην διάθεσή του. Έχει τα κέντρα υγείας της δεκαετίας του ’80, έχει τα πολυιατρεία του ΙΚΑ και έχει και τα εξωτερικά ιατρεία του ΕΣΥ, των νοσοκομείων του ΕΣΥ.
Φανταστείτε τώρα στις μεγάλες πόλεις, στα μεγάλα αστικά κέντρα τι πρόσθετες δομές μπορεί να υπάρξουν. Σε σοβαρή βάση με καθαρές εργασιακές σχέσεις, όπου ξέρει ο καθένας τι κάνει και δεν παίζει τριπλούς και διπλούς ρόλους. Και βέβαια «lege artis», όπως λέτε, οι γιατροί με τις θεραπευτικές ομάδες, με τα πρωτόκολλα, με τις οδηγίες των διεθνών επιστημονικών εταιρειών, όχι μόνο σε σχέση με τη φαρμακευτική δαπάνη, αλλά σε σχέση και με την ίδια την επιστημονική ακρίβεια που απαιτείται η μεταχείριση του ασθενούς συνολικά. Και διαγνωστικά και θεραπευτικά.
Άρα από την άποψη αυτή το ζήτημα του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα λυθεί αυτομάτως, γιατί ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι επικουρικός. Καλύπτει όλα τα κενά. Ισχύει η αρχή της επικουρικότητας. Θα καλύψει και τώρα η Τοπική Αυτοδιοίκηση όλα τα κενά και θα είναι πρωτοπόρος και στις νέες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.»
Όσον αφορά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε τη θέση του κινήματος: το σεβασμό των τοπικών κοινωνιών
«Στις δημοτικές εκλογές το κριτήριό μας είναι ένα και μόνο, ο σεβασμός των τοπικών κοινωνιών, των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης που έχουν δουλέψει, ή που θέλουν να δουλέψουν οι νεώτεροι, στο Δήμο, στην Δημοτική Κοινότητα, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Τα πρόσωπα είναι αυτά που κάνουν μια σχέση ανθρώπινη. Και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υπάρχουν τα μεγέθη, το πρόσωπο να είναι ή να μην είναι σπαθί και εκεί οι επιλογές μας είναι εύκολες. Ο χώρος, η παράταξη, έχει πλειάδα στελεχών παλαιών, καταξιωμένων. Έχουμε εδώ παραδείγματα και νεώτερων που έρχονται να βοηθήσουν.
Στις περιφερειακές εκλογές προφανώς υπάρχει πολιτικός και αναπτυξιακός χαρακτήρας. Τα κόμματα οφείλουν να έχουν προτάσεις, αλλά για σκεφτείτε πόσες περιφέρειες διαχειρίζεται το ΠΑΣΟΚ σήμερα και ποιος είναι ο περιφερειακός συσχετισμός δυνάμεων και δείτε αυτή η αίσθηση της εφόδου σε εθνικό επίπεδο που νομίζουν ότι θα ευνοήσει κάποια κόμματα, ή ένα κόμμα, μετουσιώνεται σε κάτι συγκεκριμένο σε περιφερειακό επίπεδο; Και σε ποια περιφέρεια;
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr