Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Κι ένα ερώτημα που πλανήθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου... γιατί άραγε η Βουλή και παρά τις συνεχείς παρατηρήσεις όλων των πτερύγων για το θεσμικό πρόβλημα της χώρας δεν έχει προχωρήσει σε συγκρότηση μια επιτροπής για την αναθεώρηση όπως μπορεί να κάνει...
Ο Πρόέδρος της Ένωσης Δημοσιολόγων Βασίλης Τζέμος τόνισε την ανάγκη συντονισμού της αναθεώρησης του Συντάγματος με την προοδευτική αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας. Επεσήμανε ότι το κρισιμότερο είναι να αποκατασταθεί στην πράξη η ισχύς του Συντάγματος, της ΕΣΔΑ και του πρωτογενούς ευρωπαϊκού δικαίου. Υποστήριξε ότι πρέπει το συντομότερο δυνατόν να εισαχθούν στο πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο με βάση την διαδικασία αναθεώρησης της Συνθήκης της Λισαβόνας, ειδικές ρυθμίσεις, που θα στοχεύουν ευθέως, με κεντρική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, στον δραστικό περιορισμό της ανεργίας, στην εγγύηση ελάχιστης αξιοπρεπούς αμοιβής εργασίας, στην παροχή δωρεάν βασικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους άπορους πολίτες, στην αντιμετώπιση του υποσιτισμού εντός της ΕΕ και στην στέγαση των αστέγων. Τόνισε ότι αυτό πρέπει να είναι το επίδικο των επόμενων ευρωεκλογών, και θα μπορούσαν να το ασπαστούν και να το προωθήσουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες.
Κατέθεσε δε συγκεκριμένες προτάσεις αναθεώρησης όπως ενδεικτικά την τροποποίηση του άρθρου 145 παρ. 1 της Συνθήκης στα πλαίσια των ευρωπαϊκών πολιτικών απασχόλησης με το εξής περιεχόμενο: «Η Ένωση σκοπεύει, με ευρωπαϊκούς πόρους κατ΄ εφαρμογή των θεμελιωδών αρχών της που προβλέπει το άρθρο 3 ΣυνΘΕΕ στην μείωση της ανεργίας κάτω από το 3% σε κάθε κράτος μέλος και ιδρύει ευρωπαϊκό οργανισμό επιδότησης της ανεργίας.»
Αλλαγή των ρυθμίσεων για τη βουλευτική ασυλία
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε ομοφωνία για την ανάγκη αναθεώρησης των διατάξεων για την βουλευτική ασυλία και την ποινική ευθύνη των υπουργών. Υποστηρίχτηκε μάλιστα και η πρόταση πλήρους κατάργησης των σχετικών συνταγματικών ρυθμίσεων.
Αναπτύχθηκε, μάλιστα, από το μέλος του ΔΣ της Ένωσης Δημοσιολόγων Ηλία Μικρουλέα η ανάγκη εξορθολογισμού των συνταγματικών ρυθμίσεων που απαγορεύουν την εισαγωγή ασχέτων ρυθμίσεων σε νομοσχέδια και κατατέθηκε πρόταση η συνταγματική κατοχύρωση της καλής νομοθέτησης με ρεαλιστικούς και εφαρμόσιμους όρους.
Το μέλος του ΔΣ της Ένωσης Δημοσιολόγων Κώστας Μπακογιάννης παρουσίασε μια δέσμη προτάσεων για τον εξορθολογισμό του πολιτικού συστήματος, εστιάζοντας στην συμβολική ανάγκη μείωσης των βουλευτών σε 240 και στην αύξηση του αριθμού των βουλευτών επικρατείας. Από την πλευρά του το μέλος του ΔΣ Απόστολος Παπακωνσταντίνου πρότεινε συγκεκριμένες τροποποιήσεις στο οικονομικό Σύνταγμα και τόνισε ότι «δεν υπάρχουν τέλειες προτάσεις αλλά πάντα πρέπει να απαντάμε στο ερώτημα τι οικονομία και τι κράτος θέλουμε.»
Στο επίκεντρο ο «δικαμεραλισμός»
Εκτενής συζήτηση έγινε για το θέμα της ίδρυσης δεύτερου νομοθετικού σώματος. Επισημάνθηκε ότι οι περισσότερες χώρες, και όχι μόνο οι ομοσπονδιακές, έχουν δικαμεραλισμό. Συμφωνία υπήρξε στην επιτακτική ανάγκη εισαγωγής θεσμικών αντιβάρων με την αναθεώρηση στον «υπερχειλή πρωθυπουργοκεντρισμό». Ως εναλλακτικά της δεύτερης Βουλής θεσμικά αντίβαρα προτάθηκαν η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας και η θεσμική πρόσδεσή του με τις συνταγματικά κατοχυρωμένες ανεξάρτητες αρχές και η ίδρυση συνταγματικού δικαστηρίου.
Ιδιαίτερη έμφαση αποδόθηκε στην ανάγκη ταχείας απονομής δικαιοσύνης χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα. Συζητήθηκε και η συνταγματική κατοχύρωση της ταχείας απονομής δικαιοσύνης.
Τέλος ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος τόνισε την ανάγκη καλλιέργειας του δημοσίου αισθήματος, αλλά και της κουλτούρας συναίνεσης ως απαραίτητη προϋπόθεση για την πραγματική εφαρμογή των θεσπιζόμενων συνταγματικών και θεσμικών αλλαγών.