Χαρακτηριστικότερη ήταν η κριτική που άσκησε ο Ότμαρ Κάρας στον Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι όταν του ζητήθηκε δεν έδωσε καμία εναλλακτική πρόταση.
Μάλιστα, ο κ. Κάρας επέλεξε μια νομιμοποιητική στάση έναντι της τρόικας, η οποία όπως είπε ήταν «απαραίτητη».
Εντύπωση προκάλεσε η στάση του γάλλου ευρωβουλευτή Λίεμ Χοάνγκ-Νγκοκ, ο οποίος "ξεσπάθωσε" κατά της τρόικας και μίλησε ξεκάθαρα για κούρεμα τους ελληνικού χρέους.
Κάρας και Χοάνγκ-Νγκοκ υποστήριξαν ότι «η τρόικα ήταν απαραίτητη, όμως έγιναν και λάθη».
«H τρόικα ήταν απαραίτητη. Η ΕΕ δεν ήταν έτοιμη να επιλύσει μόνη της την κρίση χωρίς τα σωστά εργαλεία και γι' αυτό βρήκαμε κάποιες ενδιάμεσες λύσεις», δήλωσε ο Κάρας στη συνάντηση με τον Ευ. Μεϊμαράκη.
«Είναι σημαντικό για εμάς καμία σημαντική απόφαση να μην περάσει χωρίς απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου», είπε.
«Δεν συμφωνούμε υποχρεωτικά με τη δράση της τρόικας, έχω τις αμφιβολίες μου για πολλά από τα μέτρα που έχουν προταθεί», τόνισε ο Χοάνγκ-Νγκοκ.
Μιλώντας σε Επιτροπή της Βουλής, ο Κάρας είπε πως βασικός στόχος «είναι η δημοκρατική νομιμοποίηση στο έργο και στις προτάσεις της τρόικας», επισημαίνοντας πως «είμαστε εδώ για να ακούσουμε και να μάθουμε σε ποιο βαθμό το ελληνικό Κοινοβούλιο συμμετείχε στο έργο και την υλοποίηση των προγραμμάτων της τρόικας. Ο κεντρικός μας στόχος δεν είναι να επικρίνουμε, αλλά να αναλύσουμε και να δώσουμε κατευθύνσεις για το μέλλον».
Πρόσθεσε ότι «η τρόικα δεν δημιούργησε την κρίση, αλλά είναι αποτέλεσμα της κρίσης».
«Θέλουμε να έχουμε τα μέσα να προλάβουμε την ζημιά αν μια χώρα χρεοκοπήσει. Δεν ήμασταν όμως έτοιμοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο γιατί δεν είχαμε τους απαραίτητους μηχανισμούς».
Απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι «η τρόικα δεν βασίζεται στο κοινοτικό δίκαιο αλλά στη διακυβερνητική διαδικασία», προσφέροντας έτσι τη νομιμοποιητική βάση ύπαρξης και λειτουργίας της.
"Άδειασμα" Τσίπρα
Τη συνάντησή του στο Στρασβούργο με τον Αλέξη Τσίπρα στις 11 Δεκεμβρίου επικαλέστηκε ο α Κάρας για να αναφέρει προς το Κοινοβούλιο ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν παρουσίασε -παρότι του ζητήθηκε- καμία εναλλακτική πρόταση και δεν άσκησε κριτική.
Αντιθέτως -είπε - ο κ. Τσίπρας στη συζήτηση που είχε μαζί του η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Οικονομική και Νομισματική Πολιτική, δήλωσε ότι στηρίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θέλει να του δώσει περισσότερες αρμοδιότητες στις συναλλαγές και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
«Συναντηθήκαμε στον Στρασβούργο με τον κ. Τσίπρα επί πάνω από μία ώρα και τον ρωτήσαμε ποια είναι η εμπειρία σας, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ποιοι είναι οι στόχοι σας, ποιες είναι οι προτάσεις σας, τι μπορείτε να κάνετε καλύτερα και επί μία ώρα δεν έλεγε τίποτα.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το μόνο που είπε είναι ότι στηρίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θέλει να του δώσει περισσότερες αρμοδιότητες στις συναλλαγές και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Καμία κριτική άλλης μορφής. Το μόνο που είπε είναι ότι θα μας στηρίξει στην Έκθεσή μας. Αυτό έχω να πω. Είχαμε αυτή τη συζήτηση, πάνω από μία ώρα».
Αρχικά επικράτησε σύγχυση καθώς στη μετάφραση δεν αποδόθηκε το όνομα του κ. Τσίπρα, το οποίο ανέφερε ο κ. Κάρας, αλλά η λέξη «Κύπρος».
Χρειάστηκε διευκρίνιση του αξιωματούχου σε δημοσιογράφο που τον επισκέφθηκε στο ξενοδοχείο όπου διαμένει, ο οποίος είπε ότι «δεν θα μπορούσα να συναντηθώ με χώρα», επιβεβαιώνοντας ότι αναφερόταν στον Αλ. Τσίπρα.
Αν και ο κ. Κάρας μιλούσε στα αγγλικά, η γερμανική προφορά του προκάλεσε μεταφραστική σύγχυση, η οποία οφείλεται στο ότι ενώ αναφερόταν στον κ. Τσίπρα, η διερμηνέας νόμισε ότι άκουσε τη λέξη «Zypern» (όπως λέγεται η Κύπρος στα Γερμανικά).
Γι’ αυτό και δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από την πλευρά των παρισταμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως τόνισε ο Π. Λαφαζάνης, «αν είχε αναφερθεί στον κ. Τσίπρα θα τον είχαμε διώξει κακήν κακώς».
Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ
Με κοινή τους δήλωση, οι Νίκος Χουντής, Νάντια Βαλαβάνη, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Θοδωρής Δρίτσας, οι οποίοι συμμετείχαν στη συνεδρίαση, χαρακτηρίζουν «ψευδείς και συκοφαντικούς» τους ισχυρισμούς του κ. Κάρας εναντίον του κ. Τσίπρα, τονίζοντας ότι «γεννούν ερωτηματικά».
«Ο κ. Κάρας, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δηλαδή του κόμματος της κας Μέρκελ και του κου Σαμαρά, στην Επιτροπή, ισχυρίστηκε ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με τους συνεισηγητές ζητούσε προτάσεις από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ και δεν έπαιρνε απαντήσεις.
Τους απαράδεκτους αυτούς ισχυρισμούς δεν μπορούσε να πιστέψει ούτε η μεταφράστρια η οποία υπέθεσε ότι δεν αφορούν τον κ. Τσίπρα αλλά την Κύπρο.
Τους ανυπόστατους αυτούς ισχυρισμούς δεν υιοθέτησε ο έτερος των συνεισηγητών στο γεύμα των ευρωβουλευτών με το προεδρείο του ελληνικού Κοινοβουλίου.
Υπενθυμίζουμε ότι στη συγκεκριμένη συνάντηση παραδόθηκε στην επιτροπή ένα εκτενές και αναλυτικό κείμενο συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στη δουλειά της επιτροπής.
Υπενθυμίζουμε επίσης μετά από πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ η επιτροπή θα συναντήσει στην Ελλάδα και οργανώσεις κοινωνικής αλληλεγγύης.
Αυτοί οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί του ομοϊδεάτη της κ. Μέρκελ και του κ. Σαμαρά, δεν πρόκειται να εμποδίσουν την έρευνα που ξεκίνησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και θα είναι κόλαφος για τα μνημόνια και τους υποστηρικτές της Τρόικα».
Μόνη λύση το «κούρεμα»
Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του γάλλου σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Λιέμ Χοάνγκ-Νγκοκ που χαρακτήρισε το «κούρεμα» του χρέους ως μόνη λύση, προσθέτοντας πως «εμείς (οι ευρωβουλευτές) πρέπει να συμβάλουμε ώστε να έρθει αυτή η πρόταση στο τραπέζι».
Και συνέχισε:
«Αν υπάρξει αναδιάρθρωση είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί με όλους τους εμπλεκόμενους. Το πρόγραμμα είναι στην ημερήσια διάταξη. Η Λαγκάρντ θέλει να μιλήσει γι' αυτό στην τρόικα. Όμως όλοι φοβούνται τη Γερμανία και το Συμβούλιο».
Και πρόσθεσε: «Εμείς πρέπει να φέρουμε τη συζήτηση στο τραπέζι. Αν δεν γίνει αναδιάρθρωση τότε επι δεκαετίες η Ελλάδα θα ταλαιπωρείται».
Ο κ. Νγκοκ στην πρωτολογία του δήλωσε πως «στην Ευρώπη υπάρχει η αίσθηση ότι οι προτάσεις της Τρόικας δεν οδήγησαν πουθενά».
Από την πλευρά του, ο Βέλγος ευρωβουλευτής των Πράσινων, Φιλίπ Λάμπερτς, παραδέχθηκε ότι ήταν ανεύθυνη η αντιμετώπιση του χρέους.
Ο Φιλανδός ευρωβουλευτής Νίλς Τόρβαλντς παραδέχθηκε ότι η χώρα του προσέγγισε το θέμα της Ελλάδας «εσφαλμένα».
Ο Γερμανός Γιούργκεν Κλούτε εξήγησε ότι την περασμένη εβδομάδα υπήρξε συνάντηση με εκπροσώπους της γερμανικής Βουλής και πρόσθεσε «όταν έγινε γνωστό ότι συντάσσουμε την έκθεση για πιθανό έλλειμμα δημοκρατικού ελέγχου από την παρουσία της τρόικας είχαμε αντιδράσεις. Μας είπαν ότι δεν υπάρχει έλλειμμα δημοκρατικού ελέγχου. Γι' αυτό και πρέπει να λάβουμε σαφείς πληροφορίες να ανατρέψουμε αυτή την άποψη. Πιστεύω ότι υπάρχει έλλειμμα δημοκρατικού ελέγχου και θεωρώ ότι πρέπει να πείσουμε και τους άλλους».
Σειρα συναντήσεων
Η αντιπροσωπεία θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, την Πέμπτη, στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα προκειμένου τα μέλη της να ανακοινώσουν τα συμπεράσματά τους από τις επαφές τους στην Αθήνα, ενώ λίγο πριν θα συναντηθούν με τον Γ. Στουρνάρα.
Η αντιπροσωπεία θα έχει συναντήσεις επίσης με τους αντιπροέδρους της Τραπέζης της Ελλάδος, τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, στελέχη του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ, πανεπιστημιακούς και εμπειρογνώμονες, καθώς και φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr