Ο φόβος της ανόδου του εξτρεμισμού στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες έχει οδηγήσει εκπροσώπους του κορυφαίου δημοκρατικού θεσμού της Ε.Ε. σε άρθρωση σκληρής κριτικής απέναντι στα προγράμματα που έχουν εφαρμοστεί στις χώρες του Νότου και ειδικά στην Ελλάδα.
Αφού ανακάλυψε έστω και με εγκληματική καθυστέρηση το Ευρωπαϊκό δίκαιο, το Ευρωκοινοβούλιο αναζητά τρόπους ελέγχου των εκπροσώπων των δανειστών μεταξύ των οποίων βρίσκεται και υψηλόβαθμος υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ματίας Μορς.
Πυρά Σουλτς και Σβόμποντα
Είναι ενδεικτικό ότι πριν λίγες ημέρες ο Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρθηκε στα λάθη ή τις παλινωδίες της τρόικας, υπογραμμίζοντας πως "μερικές φορές εκπλήσσομαι για το ότι οι θεσμοί, όταν δεν είναι πολιτικοί, μπορούν ατιμωρητί να λένε κάτι και την επόμενη μέρα να λένε κάτι διαφορετικό".
Σύμφωνα με τον κ. Σουλτς, "ας πούμε το ΔΝΤ μπορεί να πει ότι η Ελλάδα δεν έχει πλεόνασμα. Να πει η Ελλάδα έχει έλλειμμα. Και αυτό είναι κάτι που το ισχυριζόντουσαν μάλιστα πριν από κάποιες εβδομάδες. Έλεγαν, η Ελλάδα δεν θα σημειώσει πλεόνασμα. Τουναντίον θα σημειώσει έλλειμμα. Και το έλεγαν την εποχή που η ελληνική κυβέρνηση έλεγε μας συγχωρείτε, αλλά έχουμε κάνει τους δικούς μας λογαριασμούς και έχουμε πλεόνασμα. Όχι έλεγε το ΔΝΤ. Έλλειμμα. Και μετά ξαφνικά προκύπτει ότι η Ελλάδα εμφανίζει πλεόνασμα και εμφανίζεται στη συνέχεια και το ΔΝΤ και λέει "συγνώμη λάθος". Μα αυτό δεν γίνεται. Δηλώσεις που κάνει κάποιος σε τόσο αμφίρροπες καταστάσεις, έχουν προεκτάσεις", είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σουλτς υπογράμμισε ότι μπορεί στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, όλους όμως τους συνδέει η άποψη "αρκετά πια με τις θυσίες, υπήρξαν αρκετές θυσίες αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι ανάκαμψη και θέσεις απασχόλησης για τους νέους. Και υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να συζητήσουμε".
Μετά τον κ. Σουλτς ήλθε η σειρά του επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου, Χανς Σβομπόντα. Ο ίδιος ζήτησε σε συνέντευξη τύπου την Δευτέρα την αντικατάσταση της τρόικας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία υπό τον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας θα αναλάβει την ευθύνη των προγραμμάτων διάσωσης.
Μάλιστα ο ίδιος αναφέρθηκε απαξιωτικά στην τρόικα τονίζοντας ότι εμμένουν σε νεοκλασικές θεωρίες κι ότι βρίσκονται ακόμα στο "πρώτο εξάμηνο των οικονομικών σπουδών", υπονοώντας άγνοια για βασικές αρχές της οικονομίας. Προφανώς το δέος της καταβαράθρωσης των ευρωσοσιαλιστών στην Ελλάδα εν όψει ευρωεκλογών οδηγεί τους Ευρωπαίους αξιωματούχους σε έντονο ακτιβισμό.
Εκτός Ευρωπαϊκού πλαισίου η δράση της τρόικας;
Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα του πώς δρα η τρόικα αλλά και η Task Force έχει τεθεί από διαπρεπείς Έλληνες νομικούς στο παρελθόν. Είναι ενδεικτικό ότι σε παρέμβασή τουσε συνέδριο του Παντείου Πανεπιστημίου το Νοέμβριο του 2012, ο Βασίλης Τζέμος, Διδάκτωρ Δημοσίου και Ευρωπαϊκού Δικαίου (Freiburg), Δικηγόρος, Ειδικός Επιστήμονας Συνηγόρου του Πολίτη, τόνισε ότι η τρόικα οφείλει να σέβεται τους κανόνες της δημοκρατικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας σύμφωνα με τους οποίους τη νομοθετική πρωτοβουλία στο Ελληνικό Σύνταγμα αλλά και σε όλα τα ευρωπαϊκά συντάγματα την έχει η κυβέρνηση ή οι βουλευτές.
"Όλα τα άλλα είναι σε ένα διαβουλευτικό επίπεδο, όπου σχήματα όπως η τρόικα έχουν μόνο δυνατότητα έκφρασης γνώμες κι όχι ρόλο veto players" τονίζει μιλώντας στο «R».
Επίσης, σε νομική γνωμοδότηση του Γερμανού πανεπιστημιακού καθηγητή Αντρέας Φίσερ-Λεσκάνο κατ' εντολή του αυστριακού Επιμελητηρίου Εργαζομένων, της Ομοσπονδίας Αυστριακών Συνδικάτων και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων, υποστηρίζεται ότι κάποιες από τις υποχρεώσεις που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα από ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, δηλαδή την ΕΚΤ και την Κομισιόν, που συμμετέχουν στην Τρόικα, συνιστούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κατά συνέπεια συνιστούν παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου, με δεδομένο ότι η Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων έχει ενσωματωθεί στο δίκαιο της ΕΕ.
Σημειώνεται ότι αυτοί οι κανόνες ισχύουν τόσο σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, καθώς η πρωτοβουλία για διαμόρφωση νομοθετικών πρωτοβουλιών ανήκει συγκεκριμένα ευρωπαϊκά όργανα.
"Ακόμα και σε προκοινοβουλευτικό επίπεδο για να είναι θεμιτές οι παρεμβάσεις της τρόικας, πρέπει να τηρούν τους κανόνες του διοικητικού δικαίου, να τηρούν τις αρχές δηλαδή της διαφάνειας, να εκφράζονται θεσμικά κι επίσημα δηλαδή σε έγγραφα ενυπόγραφα και να έχουν πλήρη αιτιολογία. Η διαφάνεια και η πλήρης αιτιολογία είναι στον πυρήνα του Ευρωπαϊκού δικαίου", τονίζει ο κ. Τζέμος, οποίος συμπληρώνει ότι θα πρέπει επίσης και η Task Force να εκφράζει τις θέσεις της με αντίστοιχο τρόπο, λέγονταςότι λόγω της φύσης της ίδρυσής της έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες και δεν πρέπει να καλύπτει άλλα σώματα της ελληνικής έννομης τάξης.
Ευρωπαϊκή λύση για τις αμυντικές βιομηχανίες
Πάντως, εν όψει Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου όπου θα τεθούν για πρώτη φορά τα ζητήματα άμυνας κι ασφάλειας άρα και το θέμα των αμυντικών βιομηχανιών, η Ελληνική πλευρά αλλά και το Ευρωκοινοβούλιο έχουν τη δυνατότητα παρέμβασης ώστε να απαιτηθεί η λύση που προωθείται για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και την ΕΒΟ να είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό πολιτικό πλαίσιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε έκθεση της Μαριλένας Κοππά, εν όψει της Συνόδου με τίτλο: «Η εφαρμογή της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας», που εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τονίζεται ότι δε νοείται κοινή πολιτική ασφάλειας χωρίς αμυντική βιομηχανία.
Μάλιστα, όπως δήλωσε σε συνέντευξή τύπου η ίδια η κυρία Κοππά, "οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες πρέπει να στηριχθούν. Το θέμα είναι να αποφύγουμε τις αλληλοεπικαλύψεις. Δηλαδή να μπορέσουν να γίνουν εξειδικεύσεις ανά τομείς και ανά χώρα, ενώ η αναδιάρθρωση να γίνει με εξαντλητική συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους, πράγμα που δεν έγινε πάντα εδώ στην Ελλάδα με τον τρόπο που θα έπρεπε και επίσης με τη χρήση όλων των πόρων από το Κοινωνικό Ταμείο, όλων των πόρων από το Ταμείο για την παγκοσμιοποίηση".
Μάλιστα η κυρία Κοππά τόνισε επικαλούμενη την πολιτική δυνατότητα του Ευρωκοινοβουλίου ότι "η θέση την οποία επικαλείται η τρόικα κάθε φορά, ελέγχεται. Η τρόικα όπως γνωρίζετε δεν είναι ανεξέλεγκτη, τουλάχιστον ασκείται κριτική απέναντί της από το ευρωκοινοβούλιο για το οικονομικό θέμα- πριν δυο εβδομάδες υπήρξε μια ακρόαση της τρόικας στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που δέχτηκε πάρα πολλές επιθέσεις για πολλές συγκεκριμένες επιλογές της και θέσεις της. Θα ελεγχθεί και εδώ", σημείωσε με έμφαση.
Το μείζον ζήτημα βέβαια που εγείρεται είναι εάν οι θέσεις της τρόικας, που εκφράζονται είναι να είναι σύμφωνες με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Γι΄ αυτό ίσως δεν εκφράζονται επίσημα, αλλά με mail...
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr