Ειδικότερα, ο κ. Σκυλακάκης, εκφράζει την πεποίθηση ότι η παραγωγή είναι η μόνη διέξοδος από το σημερινό αδιέξοδο που βιώνει η χώρα, λέγοντας ότι το σύνθημα πρέπει να είναι: "παραγωγή ή θάνατος".
Επίσης, χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα για το νέο φόρο ακίνητης περιουσίας, κάνοντας λόγο για "κράτος-αρπακτικό", και για πρακτική που είναι χειρότερη από δήμευση.
Αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης:
-Συνεχίζεται το θρίλερ με τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-τρόϊκας. Ποιά είναι η δική σας εκτίμηση για το χάσμα που χωρίζει τις δυο πλευρές, ώστε να επέλθει συμφωνία; Είναι "χάσμα μιλίων και δισεκατομμυρίων" όπως είπε ευρωπαίος αξιωματούχος, ή "η απόσταση είναι λίγα μέτρα", όπως τόνισε ο κ. Στουρνάρας; Και θα υπάρξει τελικά συμφωνία;
Ο κ. Στουρνάρας όπως έχετε δει μετακινείται διαρκώς. Μόνο που η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση και στην εκπλήρωση των προαπαιτουμένων μειώνει την ρευστότητα και αυξάνει την ύφεση. Το γνωστό έργο που έχουμε ξαναζήσει, που έχει ως αποτέλεσμα διεύρυνση του δημοσιονομικού κενού και νέο φαύλο κύκλο ύφεσης, γιατί τα δύο παραδοσιακά κόμματα προστατεύουν τους πελάτες τους εις βάρος της οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου γενικότερα. Κοινωνικό σύνολο που περιλαμβάνει εκατομμύρια πολίτες που βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης.
-Γιατί ζούμε το ίδιο έργο, σε κάθε επίσκεψη της τρόϊκας; Μήπως είναι μια "ελεγχόμενη κρίση" που βολεύει όλες τις πλευρές; Υπάρχει όντως απόκλιση;
Προφανώς και υπάρχει απόκλιση. Τώρα αν βολεύει και τις δύο πλευρές, μπορεί αυτό να ισχύει. Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να υπάρξει ρύθμιση των ελληνικών θεμάτων πριν τις ευρωεκλογές (και βλέπουμε) και οι δικοί μας ακολουθούν το ρητό "αποφυγή επικειμένης δυστυχίας(πολιτικού κόστους δηλαδή), είναι ευτυχία". Αυτούς που δεν "βολεύει" είναι τους απλούς Έλληνες πολίτες, που θα υποστούν για άλλη μια φορά τις καταστροφικές συνέπειες της καθυστέρησης.
- Η Ιρλανδία και η Ισπανία αποχαιρετούν τα μνημόνια. Εμείς, που μπήκαμε πρώτοι στο μηχανισμό;
Θα φύγουμε τελευταίοι, είτε με καταστροφή, είτε –ελπίζω- όταν θα υπάρξει επιτέλους μια κυβέρνηση που θα υιοθετήσει την πολιτική των λιγότερων φόρων και μικρότερου κράτους, που σε συνδυασμό με λίγη πρόσθετη ρευστότητα και την ταχύτατη προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, θα επιτρέψει στην οικονομία να αρχίσει και πάλι να παράγει. Η παραγωγή είναι η μόνη διέξοδος στο αδιέξοδο που έχουμε βρεθεί. Θα έπρεπε όλα αυτήν να υπηρετούν. «Παραγωγή ή θάνατος», θα έπρεπε να είναι το σύνθημά μας. Γιατί χωρίς παραγωγή η ελληνική οικονομία και κοινωνία θα βιώσει τον αργό θάνατο της παγιοποίησης της παρακμής, αλλά και γιατί την (οικονομική) ελευθερία μας επί της ουσίας μόνο αν αρχίσουμε και πάλι να παράγουμε θα μπορέσουμε να την ξανακερδίσουμε.
- Η Δράση ξεκίνησε μια μεγάλη εκστρατεία αντίδρασης στη φορολογία ακινήτων, την οποία χαρακτηρίζετε "εξοντωτική". Πρώτο βήμα η αίτηση προς το υπουργείο Οικονομικών για άμεση προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Ποιο είναι το βασικό σας επιχείρημα;
Το βασικό επιχείρημα είναι ότι "δεν έχεις δικαίωμα να φορολογείς ανύπαρκτη περιουσία". Η διαφορά μεταξύ αντικειμενικών και πραγματικών (που πολλές φορές είναι στο μισό της αντικειμενικής αξίας), είναι μια περιουσία που ο φορολογούμενος δεν έχει. Πώς μπορείς λοιπόν να την φορολογήσεις; Επίσης το Υπουργείο δεν έχει δικαίωμα να παραβιάζει το νόμο που προβλέπει ότι υποχρεούται να προσαρμόζει τις αντικειμενικές στις πραγματικές «το βραδύτερο ανά διετία». Η κυβέρνηση παρανομεί.
- Εάν η κυβέρνηση αρνηθεί να προσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες στις πραγματικές, πώς θα αντιδράσετε;
Πρώτη κίνηση είναι η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που θα εξετάσει την άρνηση της διοίκησης να απαντήσει θετικά στην αίτηση που ήδη καταθέσαμε. Ταυτόχρονα θα διευκολύνουμε, δίδοντας ένα πρότυπο προσφυγής στη δημοσιότητα, τους ίδιους τους πολίτες να καταφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια για να ακυρώσουν τους φόρους που τους ήλθαν το 2013 στη βάση παράνομων αντικειμενικών αξιών.
-Το οικονομικό επιτελείο χαρακτηρίζει μυθεύματα τα περί "δήθεν αρπαγής της ή δήμευσης της ακίνητης περιουσίας. Τονίζει ότι είναι ανακριβή τα όσα γράφονται περί διπλής φορολόγησης και επιμένει ότι με το νέο νόμο, θα φορολογηθούν λιγότερο όλα τα κτίσματα, και θα πληρώνει πλέον λιγότερο η συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων...
Πόσο σοβαρά μπορούμε να λάβουμε υπόψη τους ισχυρισμούς ενός υπουργείου. που βάζει δύο φόρους και λέει ότι "δεν υπάρχει διπλή φορολόγηση"! Επίσης, το υπουργείο συνεχίζει να ξεχνά ότι φορολογεί με το νέο νόμο τα ανενεργά οικόπεδα και τα ξενοίκιαστα μαγαζιά, γραφεία και σπίτια που δεν ηλεκτροδοτούνται. Τέλος, ξεχνά ότι φορολογεί ακόμα και αρνητική περιουσία. Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες στεγαστικά δάνεια η ανεξόφλητη αξία των οποίων προσεγγίζει ή ακόμα και υπερβαίνει πολλές φορές την αξία των ακινήτων του φορολογούμενου. Η φορολόγηση αυτών των ανθρώπων ως κατόχων περιουσίας είναι χειρότερη από δήμευση. Στη δήμευση σου αρπάζει το κράτος- άρπαγας την περιουσία που έχεις. Εδώ το κράτος- άρπαγας σου αρπάζει την περιουσία που ίσως στο μέλλον αποκτήσεις! Φορολογεί τα χρέη. Σ' αυτό τον παραλογισμό έχουμε φτάσει.
-Κάποιοι λένε ότι είναι αντιαναπτυξιακός, άδικος και παράλογος ο νέος νόμος για τα ακίνητα. Η Δράση κάνει λόγο για "τρεις μεγάλες κοροϊδίες της κυβέρνησης". Μάλιστα, ο κ. Μάνος κάνει λόγο σε ένα άρθρο του για "Οκτωβριανό σχέδιο δήμευσης". Μήπως είναι υπερβολικές αυτές οι αντιδράσεις;
Οι αντιδράσεις είναι εξαιρετικά ήπιες σε σχέση με την πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες και κυρίως υπερασπίζονται τη νομιμότητα που προκλητικά παραβιάζει η κυβέρνηση. Αν, δε, συλλογιστούμε και τον τρόπο που ξοδεύει η κυβέρνηση αυτά τα χρήματα, τότε μόνο γίνεται κατανοητή η πραγματική ένταση αντίδρασης που είναι αναγκαία. Η κυβέρνηση φορολογεί ανύπαρκτες περιουσίες ή αναγκάζει ανθρώπους να εκποιήσουν τις περιουσίες τους σε τιμές πυρκαγιάς, για να κάνει το 2014, 8.000 νέους διορισμούς και να δώσει κι άλλες συντάξεις σε υγιέστατα μέλη των κομματικών στρατών, από την "υπερήλικη" ηλικία των 50 ετών!
-Εύλογη απορία: Από που θα βρει χρήματα το κράτος, εάν δεν φορολογηθούν τα ακίνητα, σε μια περίοδο μάλιστα που οι πιέσεις από την τρόϊκα είναι ασφυκτικές;
Να κόψει τις δαπάνες του. Σας είπα ήδη δύο παραδείγματα. Θα μπορούσα να προσθέσω δεκάδες ακόμα. Από τα εφάπαξ μέχρι το γεγονός ότι δίνουμε συντάξεις γήρατος ύψους 2 σχεδόν δις σε υγιείς ανθρώπους κάτω των 55 ετών. Και βέβαια μειώνοντας και τον αριθμό των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα, που το 2012 δαπανούσε (δαπάνες γενικής κυβέρνησης) 50% του ΑΕΠ.
-Η Δράση, έχει εικόνα για το τί πλήρωναν, σε φόρους, οι ιδιοκτήτες ακινήτων προ κρίσης, τι πληρώνουν σήμερα και τι θα πληρώνουν με το νέα σχέδιο;
Οι σχετικοί αριθμοί έχουν δημοσιευθεί. Από τα περίπου 500 εκατομμύρια προ κρίσης έχουμε φτάσει στα 3,2 δις το 2013 με βάση τους υπολογισμούς του IFM, αλλά σε περιουσία που είναι κατά 40% μικρότερη (τουλάχιστον) και θα συνεχίσει μειούμενη. Μιλάμε για οκταπλασιασμό και παραπάνω της φορολογικής επιβάρυνσης, ή των πραγματικών φορολογικών συντελεστών στην ακίνητη περιουσία. Αν, δε, λάβουμε υπόψη τη δανειακή επιβάρυνση των πάσης φύσεως δανείων που έχουν ληφθεί για την αγορά των ακινήτων (για να έχουμε την καθαρή περιουσία), τότε τα πράγματα γίνονται πολύ χειρότερα. Εφιαλτικά χειρότερα.
-Πλειστηριασμοί ακινήτων, απελευθέρωση επαγγελματικών μισθώσεων. Η τρόϊκα επιμένει σε πλήρη απελευθέρωση- η κυβέρνηση εμμένει στην προστασία των κοινωνικά αδυνάτων. Μήπως ανοίγει ο "Ασκός του Αιόλου";
Πρέπει να υπάρξει μια λύση, που να αποτρέπει τους μαζικούς πλειστηριασμούς και να δίνει τη δυνατότητα σε όσους έχουν πιθανότητα να διατηρήσουν το ακίνητό τους να το πετύχουν μακροπροθέσμως, συνεχίζοντας όμως να πληρώνουν ένα λογικό ποσό. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν καταστροφικό. Επίσης αν κάποιος χάνει το ακίνητό του, για το οποίο είχε πάρει δάνειο, εκεί και πρέπει (στο πλαίσιο μιας συνολικής νομοθετικής διευθέτησης από την πλευρά του κράτους), να τελειώνουν οι υποχρεώσεις του έναντι της τράπεζας που το είχε προσημειώσει. Είναι κοινωνικά καταστροφικό να ζουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες ανέστιοι, χωρίς περιουσία και υπό το άχθος δανείων που δεν μπορούν να πληρώσουν.
-Τις προάλλες διαβάσαμε την έκθεση -σοκ του ΟΟΣΑ για τις 555 στρεβλώσεις που υπάρχουν στην ελληνική αγορά και ευθύνονται για τις ακριβές τιμές σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες. Πόσο δύσκολο είναι να υπάρξουν αλλαγές, σε άλλη κατεύθυνση;
Δυστυχώς ακολούθησε η επόμενη έκθεση μεγαλύτερου σοκ από τον ΟΟΣΑ που προβλέπει ύφεση και για το 2014. Οι δύο εκθέσεις, καταλαβαίνετε, συνδέονται απολύτως. Δεν προχωρούν οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα διορθώσουν τις στρεβλώσεις και θα προωθήσουν τον ανταγωνισμό και υπάρχουν οι αντίστοιχες επιπτώσεις. Αλλαγές είναι απολύτως εφικτό να προχωρήσουν και γρήγορα, αν υπάρχει μια πραγματικά μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, και αδύνατο όταν δεν υπάρχει.
Η Δράση μιλά για τρεις μεγάλες κοροϊδίες του υπουργείου Οικονομικών στο ζήτημα της φορολογίας ακινήτων:
- "Όλα τα κτίσματα θα φορολογηθούν λιγότερο από φέτος". Η Δράση σημειώνει ότι η επιβάρυνση σε κτίσματα πολύ μικρότερης αξίας θα είναι αναλογικά μεγαλύτερη, γιατί παράνομα κρατά τις εξωπραγματικές ψευτο-αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, την ώρα που οι πραγματικές μειώνονται δραματικά.
- "Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σήμερα, δεν θα έφερνε παντού μείωση, αλλά σε πολλές περιπτώσεις θα έφερνε αύξηση, καθώς οι αντικειμενικές δεν λαμβάνουν υπ'όψιν μόνο τις αγοραίες τιμές αλλά και το κόστος κατασκευής". Η Δράση υποστηρίζει ότι η μόνη αξία που έχει σημασία είναι η η εκάστοτε τιμή που δίνει γι' αυτό η αγορά, και επομένως το υπουργείο οφείλει να προσαρμόσει τον υπολογισμό των νέων αντικειμενικών στην πραγματικότητα της υπερπροσφοράς ακινήτων ώστε πάντα να αντανακλούν τις πραγματικές, αντί να επικαλείται το κόστος κατασκευής, σε μια εποχή που τίποτε δεν κατασκευάζεται.
- "Δεν θα υπάρχει διπλή φορολόγηση". Η Δράση αντιτείνει ότι οι πολίτες θα πληρώσουν δυο φορές, αλλάθα πρέπει να το λογαριάζουν ως ένα φόρο..
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr