Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους. Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι δεν θα επιτρέψει την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών από την 1η Ιανουαρίου του 2014, και η τρόικα επιμένει από τη δική της πλευρά για το αντίθετο.
Παρά το γεγονός, ότι στόχος είναι να έχει επιτευχθεί συμφωνία έως τις 9 Δεκεμβρίου, η σημερινή συνάντηση με την τρόικα θα κρίνει εάν τελικά θα υπάρξει λύση κοινής αποδοχής ή η κυβέρνηση θα προχωρήσει τελικά χωρίς τη συμφωνία των δανειστών στη νομοθέτηση νέας διάταξης, καθώς στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η ισχύς των διατάξεων που σήμερα προστατεύουν τους πλειστηριασμούς.
Το σχέδιο που προτείνει το υπουργείο Ανάπτυξης, περιλαμβάνει την κατάργηση της διάταξης, σύμφωνα με την οποία απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί ακίνητης περιούσιας για οφειλές στις τράπεζες ως 200.000 ευρώ. Η διάταξη Παπαθανασίου, προστατεύει κάθε είδους ακίνητη περιουσία, συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης από τη διάταξη αυτή προστατεύονται σήμερα περίπου 15.000 περιπτώσεις δανειοληπτών.
Επιπλέον, προτείνει την αλλαγή της διάταξης του νόμου Κατσέλη που προστατεύει από πλειστηριασμούς την πρώτη κατοικία δανειοληπτών με αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η σταδιακή μείωση της αντικειμενικής αξίας.
Σήμερα προστατεύεται η πρώτη κατοικία, εφόσον η αξία της ισούται με το αφορολόγητο ύψους 200.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 50% και για κάθε παιδί προσαυξάνεται κατά 50.000 ευρώ.
Θ. Σκορδάς: "Δεν θα συμφωνήσουμε σε πλήρη απελευθέρωση"
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θ. Σκορδάς, σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Αθήνα 9,84 , επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συμφωνήσει με τις προτάσεις της τρόϊκας για πλήρη εφαρμογή της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών, σημειώνοντας πως αυτό είναι "ξεκάθαρο και κατηγορηματικό με τον πλέον απόλυτο τρόπο".
Αναφερόμενος στο θέμα της πρώτης κατοικίας, ο κ. Σκορδάς, τόνισε ότι πέρα από το όριο της φτώχειας, υπάρχει και η λογική της αδυναμίας. "Υπάρχουν, δηλαδή, άνθρωποι που με βάση τα περιουσιακά τους στοιχεία δεν θα χαρακτηρίζονταν φτωχοί. Όμως, είτε γιατί έχουν μείνει άνεργοι, είτε γιατί έχουν πλακώσει όλοι οι φόροι μαζί αυτό το διάστημα, έχουν μία αντικειμενική δυσκολία να είναι συνεπείς στην υποχρέωσή τους", είπε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε, ότι όλα αυτά τα ζητήματα λαμβάνονται υπόψη στη συζήτηση, το πλαίσιο της οποίας έχει θέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με τη δήλωσή του για προστασία της πρώτης κατοικίας των αδύναμων, από το καλοκαίρι. "Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι όλοι θέλουμε να βρούμε μία λύση και μία διέξοδο", σημείωσε ο υφυπουργός.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr