Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το Σαββατοκύριακο καταγράφηκε πυρετός διαβουλεύσεων στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου πραγματοποιήθηκαν δυο, ουσιαστικά, μίνι-υπουργικά συμβούλια, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργών, αλλά και του αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως, Ευάγγελου Βενιζέλου στη μαραθώνια σύσκεψη της Κυριακής.
«Όχι δημοσιονομικά μέτρα και περικοπές μισθών και συντάξεων- διαρθρωτικές αλλαγές συζητήσαμε και θέλουμε να προωθήσουμε», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η απόσταση για το δημοσιονομικό κενό «γεφυρώνεται», ενώ μίλησε για "πρωτοφανή επιτυχία", λέγοντας ότι "η Ελλάδα του 2014 θα είναι, όχι μόνο με όρους πρωτογενούς πλεονάσματος σε εντυπωσιακό επίπεδο, αλλά και με όρους δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3%".
Για το θέμα των πλειστηριασμών, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θα νομοθετηθεί σαφέστατα η προστασία της πρώτης κατοικίας των φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού. Διαβεβαίωσε ότι δεν θα θιγούν τώρα οι εργασιακές σχέσεις, ενώ για τον ειδικό φόρο ακινήτων τόνισε ότι "έγινε πολύ καλή δουλειά και υπάρχει σύγκλιση και ικανοποίηση των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων της συγκυβέρνησης", σημειώνοντας ότι για το θέμα γράφονται ανακρίβειες στον Τύπο. Πρόσθεσε, δε, ότι η κυβέρνηση παραμένει στις θέσεις της για την αμυντική βιομηχανία.
Ο υπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα και να υπάρξει έγκαιρα αίσιο τέλος, επαναλαμβάνοντας ότι η απόσταση μεταξύ των δυο πλευρών είναι λίγα μέτρα, αλλά ξεκαθάρισε πως είναι "πολύ νωρίς ακόμη για να υπάρξει σήμερα οριστική συμφωνία". Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα δημοσιονομικά μέτρα που προτείνει η Αθήνα καλύπτουν την απόσταση με την τρόϊκα.
Ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι δεν έχει σημασία το ύψος του δημοσιονομικού κενού που υποστηρίζουν οι δανειστές. "Επειδή έχουμε καταθέσει προσχέδιο Προϋπολογισμού με συγκεκριμένους στόχους, καταθέτουμε συγκεκριμένα διαρθρωτικά μέτρα που να κάνουν τους στόχους αυτούς αξιόπιστους", είπε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε, δε, ότι δεν υπάρχει ανοιχτό θέμα, όσον αφορά τα εργασιακά, και πως μέρος του δημοσιονομικού κενού θα καλυφθεί από παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας και με την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, παρουσίασε τις αλλαγές που προωθεί στο Ασφαλιστικό και με τις οποίες εκτιμά πως θα μπορέσει να εξοικονομήσει τουλάχιστον 600 εκ ευρώ. "Με το οργανωτικό νοικοκύρεμα που επιχειρούμε το τελευταίο διάστημα στο Ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, έχουμε καταφέρει να εξοικονομήσουμε πολύ σημαντικά ποσά, τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά για αυτή την πολύ κρίσιμη διαβούλευση. Και πιστεύω ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά στους στόχους που έχουμε θέσει", δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στο ζήτημα των πλειστηριασμών εστίασε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού ισχύουν και πως οι φτωχοί άνθρωποι δεν πρέπει να φοβούνται. "Όλη η συζήτηση από την πλευρά της Κυβέρνησης γίνεται για τα μεγάλα δάνεια και τα μεγάλα ψάρια. Αυτή είναι η κατεύθυνση μας και είναι ξεκάθαρη" υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.
Το παζάρι με την τρόϊκα
Τα φώτα της δημοσιότητας, σήμερα Δευτέρα, θα είναι στραμμένα στο μέγαρο της οδού Νίκης, όπου αναμένεται να περάσουν την πύλη οι επικεφαλής της τρόϊκας. Η συνάντηση επρόκειτο να γίνει την Κυριακή, αλλά αναβλήθηκε- επισήμως, εξαιτίας των εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η αναβολή επιδιώχθηκε προκειμένου οι δυο πλευρές να έχουν περισσότερο χρόνο να προετοιμαστούν...
Βασικά "αγκάθια" στις διαπραγματεύσεις παραμένουν ο τρόπος κάλυψης του δημοσιονομικού κενού του 2014, το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών, και το θέμα των πλειστηριασμών.
Στη σημερινή συνάντηση, ο υπουργός Οικονομικών θα προσπαθήσει να πείσει τους εκπρόσωπους των δανειστών ότι τα διορθωτικά μέτρα που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά, ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό του 2014, ώστε να μη χρειαστεί να ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα λιτότητας.
Τι επιδιώκει το υπουργείο
Το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να υπάρξει, έως τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, συμφωνία για τις τέσσερις προαπαιτούμενες δράσεις, ώστε να εκταμιευθεί, μέσα στον επόμενο μήνα, η δόση του 1 δισ. ευρώ, που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο, καθώς, στις 11 Ιανουαρίου λήγει ομόλογο ύψους 1,9 δισ. ευρώ, το οποίο πρέπει να αποπληρωθεί.
Για το δημοσιονομικό κενό του 2014, το υπουργείο Οικονομικών θα υποστηρίξει ότι αυτό μπορεί να καλυφθεί αποκλειστικά με διαρθρωτικές παρεμβάσεις και όχι με δημοσιονομικά μέτρα (περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων και αύξηση φορολογίας). Είναι, εν προκειμένω, χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα (στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC), ότι "δεν χρειάζονται μέτρα λιτότητας- είναι επικίνδυνα".
Ως «όπλο» στην «φαρέτρα» της, η κυβέρνηση επιδιώκει να χρησιμοποιήσει το πρωτογενές πλεόνασμα που θα επιτευχθεί εφέτος στον προϋπολογισμό, για το οποίο, όμως, θα αποφανθεί οριστικά η Eurostat τον ερχόμενο Απρίλιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 που κατατίθεται, την Πέμπτη, στη Βουλή, εκτιμάται ότι το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα, θα διαμορφωθεί στα 780 εκατ. Ευρώ, αντί των αρχικών εκτιμήσεων για 344 εκατ. Ευρώ. Για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014, το ύψος του οποίου θα προσδιορισθεί επακριβώς μετά από τη συμφωνία με την τρόικα, το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει ότι αυτή μπορεί να προέλθει από:
- Την αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και την αντιμετώπισης της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροαποφυγής (η τρόικα περιορίζει το δημοσιονομικό όφελος, από το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, σε 250- 300 εκατ. ευρώ)
- Τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης (αύξηση φορολογικών εσόδων, λόγω ανάπτυξης της οικονομίας) και της φορολογικής διοίκησης (σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το όφελος ανέρχεται σε 381 εκατ. ευρώ)
- Την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, χωρίς καμία παρέκκλιση, στον στενό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (σύμφωνα με την τρόικα, το όφελος δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 εκατ. ευρώ)
- Την αντιμετώπιση των αποκλίσεων στις δαπάνες των εποπτευόμενων φορέων των υπουργείων
- Τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις οργανισμών, ιδίως στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.
Τέλος, ανοικτά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, παραμένουν η άρση του καθεστώτος που απαγορεύει τους πλειστηριασμούς ακινήτων, η απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων, το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών, η προώθηση αλλαγών στις αγορές, η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, το νομοσχέδιο για τον νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα και το δεύτερο «κύμα» της διαθεσιμότητας και οι απολύσεις υπαλλήλων από τον δημόσιο τομέα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr