Γι΄ αυτό και η υιοθέτηση σκληρής γραμμής, που εκπηγάζει από την άποψη ότι ο ίδιος «δε θα γίνει αναλώσιμος Πρωθυπουργός» στο βωμό της κρίσης, όπως οι προηγούμενοι. Αντίθετα θα παίξει κάθε χαρτί για να αποφύγει όσα ο Γιώργος Παπανδρέου υπέστη, (παραίτηση στον αρχηγό της τότε αντιπολίτευσης, ανταρσία στο κόμμα με αφορμή το δημοψήφισμα κτλ) το προηγούμενο διάστημα.
Ουσιαστικά, οι πληροφορίες από το Μαξίμου παραπέμπουν σε μια στρατηγική που εμπεριέχει φάσεις, ώστε ο κ. Σαμαράς να παραμείνει ενεργός. Η πρώτη περιλαμβάνει μια προσπάθεια εθνικής συνεννόησης με αφορμή ενδεχόμενες πιέσεις της τρόικας. Αν αυτό δεν πετύχει υπάρχει το χαρτί της καταφυγής σε εκλογές εφόσον ο ίδιος πιεστεί να αποχωρήσει και να γίνει άλλη κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή.
Κάτι που είναι ορατό μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με τις αντιδράσεις πολλών στελεχών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ για το φόρο ακινήτων, αλλά και το γεγονός ότι η κυβερνητική πλειοψηφία έχει ψαλιδιστεί κι έχει φτάσει στο 153. Βέβαια, το αντίστοιχο κλίμα είχε βιώσει η χώρα και στο παρελθόν, αλλά εκλογές λόγω πίεσης απ΄ εξω αποφεύχθηκαν, κάτι που καταδεικνύει το μέγεθος της ξένης παρέμβασης στην εγχώρια σκηνή, (ελέω και Siemens...).
Στο πλαίσιο αυτό οι πλαγιοκοπήσεις της Ντόρας Μπακογιάννη σε ΔΗΜΑΡ ερμηνεύονται ως πίεση στον Πρωθυπουργό, ο οποίος ωστόσο είναι αποφασισμένος όπως έγραφε το "R" να πάει το παιχνίδι εντός κι εκτός στα άκρα.
Το παιχνίδι της Ντόρας
Η βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ επανέλαβε ότι οι 153 κυβερνητικοί βουλευτές είναι μικρή πλειοψηφία μπροστά στο μέγεθος προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, σημειώνοντας ότι θα ήταν σωστή πολιτική κίνηση να πάρει πρωτοβουλία ο κ. Σαμαράς να αυξηθεί η πλειοψηφία, «αφού οι στόχοι είναι κοινοί, να βρούμε κοινό τόπο και να πάμε μαζί μέχρι τις εκλογές του 2016».
«Όταν ο αριθμός είναι 153 ο κάθε συνάδελφος μπορεί να κάνει τον Ταρζάν. Δεν είναι η ώρα για τέτοια πράγματα» συμπλήρωσε, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει μία νέα προγραμματική συμφωνία.
Πάντως, η Δημοκρατική Αριστερά φαίνεται να απορρίπτει το ενδεχόμενο επιστροφής στο κυβερνητικό σχήμα, αφού στελέχη της επισημαίνουν ότι με τη σημερινή πολιτική Σαμαρά που οδηγεί σε αντικοινωνικά μέτρα, υπερφορολόγηση και ανεργία δεν υπάρχουν περιθώρια προγραμματικής σύγκλισης.
Τσίπρας φουλ για εκλογές
Την ίδια ώρα, με αέρα από δημοσκοπήσεις, χαρακτήρα δημοψηφίσματος προσδίδει στις δημοτικές, περιφερειακές και ευρωεκλογές εκλογές ο κ. Αλ. Τσίπρας, σύμφωνα με όσα είπε την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην τηλεόραση των απολυμένων εργαζομένων της ΕΤ3 στην Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως «οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο του 2014 είτε το θέλουν είτε όχι» και συμπλήρωσε: «Τότε θα έχουμε δημοτικές, περιφερειακές και ευρωεκλογές και σε αυτή την κάλπη θα αποτυπωθεί η δυσαρέσκεια κατά των μνημονιακών πολιτικών».
Πέραν αυτού πάντως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε βέβαιος πως ακόμη νωρίτερα θα στηθούν κάλπες για εθνικές εκλογές και σημείωσε σχετικώς, υπονοώντας ότι μία τέτοια εξέλιξη θα είναι αποτέλεσμα της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα: «Εάν στην πρόταση δυσπιστίας πήραν 153 ψήφους, με την ψήφιση του νομοσχεδίου, με το οποίο φορολογούν τις στάνες και τα μαντριά, πόσο θα πάρουν;».
Κατά τον κ. Τσίπρα ακόμη και η τρόικα «έχει καταλάβει πως ο πολιτικός χρόνος αυτής της κυβέρνησης τελειώνει», εκτίμηση την οποία στήριξε στο σκεπτικό ότι οι δανειστές θεωρούν πως τώρα «είναι η ευκαιρία για να περάσουν νέα μέτρα και γιαυτό εμμένουν σε σκληρά μέτρα, ευελπιστώντας ότι αυτή η κυβέρνηση ίσως μπορέσει να τα περάσει. Γιατί αυτή η κυβέρνηση φεύγει».
Σε δύσκολη θέση το ΠΑΣΟΚ
Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να κρατηθεί καθώς δημοσκοπικά βρίσκεται στο ναδίρ. Εξ΄ ου και η αποδοχή του νέου φόρου ακινήτων που εκλαμβάνεται ως βελτιωμένος σημαντικά. Ενδεικτική η ανακοίνωση της Κ.Ο.
«Η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, αφού ενημερώθηκε σήμερα σε διευρυμένη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Οικονομικών, σχετικά με το νέο πλαίσιο για το φόρο περιουσίας όπως διαμορφώθηκε μετά από συναντήσεις με εκπροσώπους της Ν.Δ., εκτίμησε ότι η συλλογική της παρέμβαση είχε ως σημαντικό αποτέλεσμα την ουσιαστική αλλαγή του σχεδίου που είχε δοθεί για διαβούλευση.Η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ χωρίς να εγκαταλείπει τη θέση αρχής που διατύπωσε, εκτιμά ότι το νέο σχέδιο μπορεί να αποτελέσει βάση για τη μελλοντική του μετεξέλιξη σε ένα σύγχρονο προοδευτικό και δίκαιο φόρο της συνολικής ακίνητης περιουσίας σε συνδυασμό με το Εθνικό φορολογικό σχέδιο.
Με την επεξεργασία της νομοτεχνικής διατύπωσης του σχεδίου αυτού και των παραδειγμάτων που θα αποδεικνύουν τις αλλαγές που επιτεύχθηκαν, καθώς και των προβλεπομένων απαλλαγών και μειώσεων όπως έχει προταθεί (αύξηση των εισοδηματικών, κ.λπ. κριτηρίων για τις εκπτώσεις, απομειώσεις και απαλλαγές) θα δοθεί η δυνατότητα της τελικής μας τοποθέτησης. Σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ θα συμβάλλει κατά τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου και κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία και με επιμέρους βελτιώσεις που θα προτείνει ώστε ο νέος φόρος να καλύψει τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της χώρας συνεκτιμώντας τις επιπτώσεις της ύφεσης στις αξίες και τα εισοδήματα και να είναι δικαιότερος σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα (άθροισμα ΦΑΠ + ΕΤΑΚ).
Στο ίδιο μήκος κύματος, ότι όλα βελτιώνονται και ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος με αφορμή τις εμπορικές μισθώσεις τόνισε. «Είμαι αισιόδοξος γιατί βλέπω ότι υπάρχει περιθώριο συμφωνίας σε μια λύση κοινά αποδεκτή, δίκαιη, ισορροπημένη, αναπτυξιακή, που θα βοηθήσει την αγορά, θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Στην ευρωπαϊκή αριστερά ποντάρει η Χαριλάου Τρικούπη
Ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, εκπρόσωπος της νέας γενιάς βλέποντας τα αδιέξοδα αναζητά αναβάπτιση στην ευρωπαϊκή αριστερά του κινήματος, που μπορεί να αποτελέσει «ομπρέλα» για την επαναθέσμιση του χώτου.
«Για να έχουμε κοινό λόγο πρέπει να έχουμε και κοινό σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων των ευρωπαϊκών χωρών. Σε μια Ευρώπη όπου τη σύγκλιση αντικατέστησε η απόκλιση, όπου οι χώρες χωρίζονται σε πιστωτές και οφειλέτες, το όραμα για την Ευρώπη της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης δοκιμάζεται. Η ελληνική εμπειρία του Μνημονίου τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι χαρακτηριστική. Η πολιτική της σκληρής λιτότητας οδήγησε σε αύξηση της απόλυτης φτώχειας και της ανεργίας ιδιαίτερα στους νέους. Αν δεν ανατρέψουμε την κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία, σε λίγο οι πολιτικές του Μνημονίου δεν θα αφορούν μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Νίκη μας στις ευρωεκλογές να σημάνει αλλαγή, μια νέα σελίδα προοπτικής και ευημερίας για τους πολίτες της Ευρώπης» δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης μετά από πρόσφατη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μ. Σουλτς.
Στο μανδύα της ευρωπαϊκής αριστεράς ποντάρουν στο ΠΑΣΟΚ άλλωστε, καθώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος δε φαίνεται ότι δε θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ σε επόμενες εκλογές, ενώ και μεταβατικές λύσεις με παλιά στελέχη προέδρους δεν περπατούν στη βάση που έχει απομείνει...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr