Καταθέτοντας την πρόταση μομφής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προέβη σε «μέγιστη θεσμική εκτροπή» την οποία όπως τόνισε «δεν διανοούμαστε να αποδεχθούμε». Πρόσθεσε ότι η ευθύνη είναι βαριά και ιστορική, "βαραίνει όλα τα κόμματα και ο καθένας πρέπει να αναλάβει αυτό που το αναλογεί".
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης για την οικονομική της πολιτική.
«Η πορεία προς την οικονομική καταστροφή πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα. Οφείλουμε να σταματήσουμε την συρρίκνωση και απαξίωση της Δημοκρατίας μας. Εμείς θα εμποδίσουμε αυτή την πορεία για να ελπίσουμε σε καλύτερο αύριο» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
Το "γάντι" σήκωσε ο παριστάμενος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόταση και
μίλησε για ευκαιρία της κυβέρνησης να αποδείξει ότι "η κοινοβουλευτική πλειψηφία είναι ισχυρή και αραγής".
Ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες "θα τοποθετηθουμε όλοι για το πώς αντιλαμβανόμαστε το μέλλον της χώρας".
Πρόσθεσε, δε, ότι μέσα από την ψήφο επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, θα αναβαπτιστεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Η τριήμερη συζήτηση θα ξεκινήσει την Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, όπως αποφάσισε ομόφωνα το Σώμα, ώστε να δοθεί η δυνατότητα παράτασης της εγγραφής των βουλευτών που βρίσκονται στην επαρχία.
Η σχετική ονομαστική ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί το βράδυ της Κυριακής 10 Νοεμβρίου.
Η πρόταση δυσπιστίας πάντως, «πάγωσε» το συζητούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τον δημόσιο τομέα, λίγο πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση και ψήφισή του στην ολομέλεια της Βουλής.
Κεδίκογλου: "Μαχαιριά στη χώρα..."
Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "έριξε το τελευταίο του χαρτί, υποτίθεται για την ΕΡΤ, την οποία το ίδιο κόμμα κατήγγειλε κάποτε ως αμαρτωλή".
Ο Σίμος Κεδίκογλου, επισήμανε ότι στην ουσία, η Κουμουνδούρου προχώρησε σε αυτή την κίνηση "προκειμένου να συγκρατήσουν το κόμμα τους που σπαράσσεται μεταξύ ευρώ και δραχμής, χωρίς βέβαια να νοιάζονται καθόλου για το γεγονός ότι η κίνηση αυτή λειτουργεί σα μαχαιριά στη χώρα μας, την ώρα που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους δανειστές και θα έπρεπε όλη της η προσοχή να είναι στραμμένη εκεί".
Σύμφωνα με τον κ. Κεδίκογλου, "η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί κανονικά και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει στη Βουλή την πρέπουσα απάντηση".
ΠΑΣΟΚ: "Ευχαριστούμε πολύ..."
Με ευχαριστίες προς τον κ. Τσίπρα αντέδρασε το ΠΑΣΟΚ στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Τσίπρα που μας δίνει την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τον καθημερινό αγώνα και το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, καθώς και το απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του», αναφέρει η Χαριλάου Τρικούπη.
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος συνομίλησε, τηλεφωνικά, για το θέμα με τον Αντώνη Σαμαρά.
Τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης
"Η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προσθέσει τίποτε, αντίθετα θα δημιουργήσει προβλήματα, δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης και πρόσθεσε ότι την Παρασκευή το πρωί τα συλλογικά όργανα του κόμματος θα αποφασίσουν για τη στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές.
"Για σχέδιο αποπροσανατολισμού και παγίδευσης του λαού σε νέα διλήμματα και εκβιασμούς" κάνει λόγο το ΚΚΕ. Ο Περισσός επιτίθενται ατη συγκυβέρνηση και παράλληλα κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι ο "άλλος εταίρος του νέου διπολισμού, μόλις επέστρεψε ο πρόεδρός του από τις ΗΠΑ, όπου έδωσε διαπιστευτήρια στο μεγάλο κεφάλαιο, στους υπερατλαντικούς εταίρους και στην ευρωζώνη, ξεκίνησε κάνοντας για μια ακόμα φορά ψευδεπίγραφη αντιπολίτευση, γιατί δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί στην πολιτική της ΝΔ".
Τι προβλέπει ο Κανονισμός
Σύμφωνα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής που αναφέρεται στην πρόταση δυσπιστίας:
- H Boυλή μπoρεί, με απόφασή της, να απoσύρει την εμπιστoσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλoς της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπoγραμμένη από τo ένα έκτo (1/6) τoυλάχιστoν των Boυλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
- H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στoν Πρόεδρo σε δημόσια συνεδρίαση της Boυλής.
- Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό Boυλευτών, η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.
- Mε την επιφύλαξη της ευχέρειας πoυ παρέχει η πρoηγoύμενη παράγραφoς στην Kυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύo ημέρες μετά την υπoβoλή της και τελειώνει τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της, με oνoμαστική ψηφoφoρία, πoυ διεξάγεται σύμφωνα με την παράγραφo 3 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.
- H συζήτηση αρχίζει με την oμιλία δύo Boυλευτών από εκείνoυς πoυ υπoγράφoυν την πρόταση δυσπιστίας και oρίζoνται με ανάλoγη εφαρμoγή τoυ άρθρoυ 91 παρ. 5. H εγγραφή των άλλων oμιλητών γίνεται έως τo τέλoς της oμιλίας των δύo Boυλευτών τoυ πρoηγoύμενoυ εδαφίoυ.
- Η συζήτηση και η ψηφoφoρία διεξάγoνται σύμφωνα με τις παραγράφoυς 3 έως 5 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.
- Πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.
- Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνo αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr