Η διοίκηση του Ιδρύματος, σε έγγραφό της, υπογραμμίζει την «ιδιαίτερη σημασία του επιτόπιου ελέγχου για την διερεύνηση των κυριότερων μορφών εισφοροδιαφυγής, τη μηδενική ή πλημμελή ασφάλιση» και εκτιμά την έως σήμερα ελεγκτική δράση των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ «ως όχι απλά κατώτερη της κατ΄ ελάχιστα αναμενομένης, αλλά υποτυπώδη ακόμη και αν συνυπολογισθούν οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν από την μείωση του προσωπικού».
Ορίζεται ως ελάχιστος αριθμός διενεργούμενων επιτόπιων ελέγχων από το κάθε υποκατάστημα, ανά μήνα, οι 10 έλεγχοι σε κοινές επιχειρήσεις και οι 10 έλεγχοι σε οικοδομοτεχνικά έργα.
Στην περίπτωση που δεν πραγματοποιείται ο προαναφερόμενος αριθμός επιτόπιων ελέγχων, οι αρμόδιοι διευθυντές θα πρέπει να αιτιολογούν σε σχετικό έγγραφο τους προς τον διοικητή ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τους λόγους της μη ανταπόκρισης στο συγκεκριμένο στόχο.
Η διοίκηση του Ιδρύματος ζητεί από τις υπηρεσίες να προβαίνουν σε ουσιαστικό έλεγχο, συσχετίζοντας τα στοιχεία των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων με τα πραγματικά και να ελέγχουν την πρόσληψη και αποχώρηση των εργαζομένων την ειδικότητα, το ωράριο (πλήρες -μειωμένο), τις μηνιαίες αποδοχές, το είδος της ασφάλισης (τεκμαρτά, με σύμβαση έργου) κ.λπ.
Βασικός στόχος της προσπάθειας αυτής, όπως σημειώνεται στο έγγραφο, είναι η αύξηση των εσόδων, τόσο στο επίπεδο καταβολής τρεχουσών εισφορών όσο και σε αυτό της είσπραξης ληξιπρόθεσμων.
Η παρούσα συγκυρία είναι η «κρισιμότερη για την ανάπτυξη δράσεων και πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στη διατήρηση και ενίσχυση των υπηρεσιών που παρέχονται προς τους ασφαλισμένους του Ιδρύματος», αναφέρει η διοίκηση του ΙΚΑ, σημειώνοντας ότι «από τη σύγκριση των δηλωθεισών και των πράγματι καταβληθεισών εισφορών αποδεικνύεται ότι ένας σημαντικός αριθμός εργοδοτών δεν καταβάλλει εντός των προβλεπομένων προθεσμιών τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr