Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, προκύπτει ότι την ερχόμενη Τετάρτη εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των εξαιρετικά επειγουσών και απρόβλεπτων αναγκών της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΕ».
Στη συνάντηση των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου, εκφράστηκε επίσης η άποψη πως η διαπραγμάτευση με την τρόικα θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.
Επίσης, συζητήθηκε και το θέμα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, με φόντο τις ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις.
Στο Υπουργείο ΟΙκονομικών, εκφράζουν απαισιοδοξία για το αν θα έχει επιτευχθεί συμφωνία έως τις 14 Νοεμβρίου οπότε συνεδριάζει το Εurogroup.
Σημειώνεται ότι στις 14 Νοεμβρίου θα συνεδριάσει το Eurogroup, στις 21 Νοεμβρίου πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός και στις 22 Νοεμβρίου θα συνεδριάσει εκτάκτως το Eurogroup, με αντικείμενο τους προϋπολογισμούς των κρατών- μελών της ευρωζώνης.
Είναι ξεκάθαρο, ότι η ηγεσία της κυβέρνησης μετά την πρώτη επαφή των αρμοδίων υπουργών με τα κλιμάκια των δανειστών έχει βρεθεί προ ενός κύκλου ασφυκτικών πιέσεων λήψη πρόσθετων για το 2014 πέραν των 500 εκατ. ευρώ, που αναγνωρίζει η ελληνική πλευρά. Αυτό θέτει ζήτημα πολιτικής σταθερότητας κάτι που τόνισε μετ΄ επιτάσεως, σύμφωνα με πληροφορίες, χτες ο Γιάννης Στουρνάρας στους δανειστές, τονίζοντας ότι η λήψη μέτρων πέρα των ήδη ψηφισμένων μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το πρόγραμμα λίγο πριν την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα.
Η κυβέρνηση, όπως έδειξε και η τελευταία συνέντευξη του Πρωθυπουργού, είναι με την πλάτη στον τοίχο γνωρίζοντας καλά ότι περιθώρια δεν υπάρχουν. Γι΄ αυτό δεν αποκλείεται και μια επίδειξη πυγμής, που ωστόσο άγνωστο μέχρι πού μπορεί να φτάσει... Ίσως και στην άρνηση συνάντησης με τους τεχνοκράτες και αναζήτηση λύσης με πολιτική διαπραγμάτευση, που ωστόσο φαντάζει «κομμάτι δύσκολο» μετά και τις τελευταίες δηλώσεις Ασμούσεν.
Βασικό επιχείρημα, πάντως, του οικονομικού επιτελείου και το οποίο παρουσίασε ευθύς εξαρχής στους δανειστές είναι η πορεία των εσόδων, τα οποία κινούνται καλύτερα του στόχου το τετράμηνο Ιουλίου-Οκτωβρίου, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τον Οκτώβριο τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ανήλθαν στα 4,8δισ.€, αυξημένα κατά 750εκ.€ ή 24% έναντι του μηνιαίου στόχου.
Από την άλλη, ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου δήλωνε ότι «οι αριθμοί είναι ικανοποιητικοί για να στοιχειοθετήσουμε μια καλή επιχειρηματολογία, με δεδομένες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση».
Το κλίμα είναι πάντως βαρύ λόγω των απαιτήσεων της τρόικας για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, την ολοκλήρωση διαδικασιών του ΤΑΙΠΕΔ, τις απολύσεις αλλά και το δημοσιονομικό κενό του 2014. την Παρασκευή οι δανειστές θα επιστρέψουν με όλα τα στοιχεία και αφού προηγουμένως κάνουν «βόλτα» σε όλα τα παραγωγικά υπουργεία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr