Ο βουλευτής που τον συνάντησε, ο Χανς-Κρίστιαν Στρόμπελε των Πράσινων, τόνισε πως ο Σνόουντεν έδωσε την εντύπωση ότι «γνωρίζει πολλά» και πήρε επιστολή του νεαρού που ανέλαβε να παραδώσει στη γερμανική κυβέρνηση.
Το κατά πόσον ο Σνόουντεν θα μπορούσε να πάει στη Γερμανία είναι θολό. Ο βουλευτής που τον συνάντησε ανέφερε ως πιθανή και την ενδεχόμενη κατάθεση του Σνόουντεν χωρίς να βρεθεί στη Γερμανία, εγείροντας όμως ταυτόχρονα και το ενδεχόμενο μετάβασής του στη Γερμανία με ιδιαίτερο καθεστώς.
O Στρόμπελε είναι μέλος της επιτροπής της γερμανικής Βουλής που είναι αρμόδια και για τις υπηρεσίες Πληροφοριών. Η Μπούντεσταγκ θα ασχοληθεί με το ζήτημα των αποκαλύψεων για τις δραστηριότητες της NSA στη Γερμανία και μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να έχει φανεί εάν θα προχωρήσει σε σύσταση εξεταστικής επιτροπής.
Μετά τη συνάντησή του με τον Σνόουντεν, ο γερμανός βουλευτής ανέφερε ότι ο νεαρός «ξεκαθάρισε πως γνωρίζει πολλά και είναι πρόθυμος, όσο η NSA μπλοκάρει τις έρευνες, να έρθει στη Γερμανία και να καταθέσει, αλλά οι όροι πρέπει να συζητηθούν».
Η επιστολή που πήρε από τον Σνόουντεν θα παραδοθεί την Παρασκευή και μετά την παράδοσή της, ο Στρόμπελε προανήγγειλε πως θα δώσει σε συνέντευξη Τύπου διευκρινίσεις και περισσότερες πληροφορίες.
Αρκετές φωνές στη Γερμανία, από συμπολίτευση και αντιπολίτευση, έχουν ήδη μιλήσει για τη σημασία που θα είχε ως μάρτυρας ως Σνόουντεν -ενδεικτικά, ο Πέτερ Γκάουβαϊλερ του βαυαρικού CSU τον είχε χαρακτηρίσει «κεντρικό αποδεικτικό μέσο».
Η συνάντηση του Στρόμπελε με τον Σνόουντεν στη Μόσχα την Πέμπτη έγινε υπό άκρα μυστικότητα. Τον βουλευτή και τη συνοδεία του (ανάμεσά τους και δημοσιογράφοι) παρέλαβε από το ξενοδοχείο λεωφορείο με τζάμια που τους εμπόδιζε να δουν τη διαδρομή και οδηγήθηκαν σε άγνωστο σημείο, όπου και συνάντησαν τον νεαρό τεχνικό.
Από τη συνάντηση δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες και βιντεοσκοπημένα μηνύματα, στα οποία φαίνεται αλλά δεν ακούγεται να μιλά σε κανένα σημείο ο ίδιος ο Σνόουντεν -δεν υπάρχει δηλαδή από τα χείλη του αναφορά για το πώς και με ποιους όρους προσφέρει τη συνδρομή.
Το αγκάθι
Ο Σνόουντεν παραμένει στη Μόσχα, μένοντας σε άγνωστο σημείο, μετά την απόφαση της Ρωσίας να του χορηγήσει προσωρινό άσυλο για έναν χρόνο -αρχική του επιδίωξη ήταν να μεταβεί σε χώρα της λατινικής Αμερικής.
Καθώς οι αρχές των ΗΠΑ έχουν ακυρώσει το διαβατήριο του Σνόουντεν (ο οποίος δεν έχει άλλη υπηκοότητα), ο τεχνικός είναι άπατρις και οι δυνατότητές του να ταξιδέψει είναι εξαιρετικά περιορισμένες.
Το εάν και πώς θα μπορούσε να φύγει από τη Ρωσία και να πάει στη Γερμανία για να καταθέσει είναι αρκετά ασαφές. Ο Στρόμπελε είπε μεν πως η κατάθεση θα μπορούσε να γίνει από τη Μόσχα, αλλά ανέφερε και το ενδεχόμενο κάποιου είδους διακανονισμού στη νομική βάση της «ασφαλούς διέλευσης».
Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο θα ήταν χορήγηση ειδικής άδειας που προβλέπεται στη γερμανική νομοθεσία όχι μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους αλλά και για «τη διαφύλαξη των πολιτικών συμφερόντων της Γερμανικής Δημοκρατίας».
Μετάβαση του Σνόουντεν στη γερμανική επικράτεια θα ήταν αρκετά επικίνδυνη για τον ίδιο, που καταζητείται από τις ΗΠΑ: Το Βερολίνο έχει υπογράψει ήδη από το 1978 συμφωνία έκδοσης καταζητούμενων, ενώ φυσικά ισχύει και η ανάλογη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ. Το Βερολίνο ήταν μάλιστα από τις πρωτεύουσες στις οποίες η Ουάσινγκτον είχε στείλει «προληπτικά» αίτημα για έκδοση του Σνόουντεν, όταν ακόμη έψαχνε χώρα υποδοχής ο νεαρός τεχνικός.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr