Ο πρωθυπουργός αφού εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στη Χρυσή Αυγή ενώ έστρεψε τα βέλη του και εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: "Παραβιάσεις της νομιμότητας δεν έγιναν μόνο από τη Χρυσή Αυγή, έγιναν και από άλλους".
"Εγκληματική βία δεν ασκήθηκε μόνο στο Πέραμα, ασκήθηκε και στον εμπρησμό της Μαρφίν. Κανείς δεν πρέπει να καλύπτει και να νομιμοποιεί τη βία, πρέπει να αποδοκιμάζουν τις εγκληματικές πράξεις, όχι να τρέχουν ως μάρτυρες υπερασπιστής σε δίκες δολοφόνων", είπε ο κ. Σαμαράς, σε μία έμμεση επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν υπάρχει η καλή και κακή βία, π.χ. Σκουριές. Αν θέλει κανείς να λέγεται κόμμα δημοκρατικής ευθύνης δεν μπορεί να διαχωρίζει τη βία σε καλή και κακή» είπε με νόημα.
Και τόνισε ότι δεν αναφέρεται στη θεωρία των δύο άκρων, "κάνω πολιτική", για να προσθέσει: "Η δημοκρατία απαιτεί ήπιο πολιτικό κλίμα, η δημοκρατία υπονομεύεται χωρίς ήπιο κλίμα".
Επίθεση στη Χρυσή Αυγή
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε "παράδοξο και εξοργιστικό" το να υπάρχουν θαυμαστές των Ναζί στην Ελλάδα, μία χώρα "που υπέφερε τα πάνδεινα από τους Ναζί".
Αναφέρθηκε στη δημιουργία των ταγμάτων εφόδου και υπογράμμισε: "Τους αντιμετωπίζουμε όπως πρέπει, ως εγκληματίες, και η δικαιοσύνη έχει το λόγο".
Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη διαδικασία της εξόδου από την κρίση και "η παρουσία των νεοναζί εκθέτει τη χώρα διεθνώς, η παρουσία τους μας απομονώνει".
Και συμπλήρωσε: "Πρέπει να τελειώνουμε μαζί τους".
Πρέπει να "είμαστε αμείλικτοι με τους ίδιους τους νεοναζί", είπε, σημειώνοντας ότι "θα δείξουμε μηδενική ανοχή στις πράξεις τους, θα εξαλείψουμε και τα αίτια που τους δημιούργησαν".
Μετά το έγκλημα στο Κερατσίνι η πολιτεία κινήθηκε αμέσως, είπε και τόνισε εμφατικά: "Κάναμε ό,τι δεν έχει γίνει ποτέ σε χώρα της Ευρώπης. Η δικαιοσύνη συνέλαβε και προφυλάκισε βουλευτές".
Και πρόσθεσε ότι αυτό σημαίνει ότι υπάρχει επαρκές νομικό οπλοστάσιο, ωστόσο "μέχρι τώρα έλειπε η πολιτική βούληση, τώρα δείξαμε ότι υπάρχει και η πολιτική βούληση".
"Η δημοκρατία πολεμάει τους εχθρούς της και θα τους νικήσει, δεν πρέπει όμως να γίνεται όμοια με τους εχθρούς της", είπε και διαβεβαίωσε ότι όσον αφορά στη Χρυσή Αυγή "θα αποκαλυφθούν όλοι οι αφανείς χρηματοδότες της".
"Η δημοκρατία δεν διώκει το φρόνημα, διώκει τις πράξεις, δεν ανέχεται καμία παρανομία", υπογράμμισε.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι "με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο έγιναν οι διώξεις κατά των στελεχών της Χρυσής Αυγής" αδειάζοντας ουσιαστικά και πάλι το ΠΑΣΟΚ που ζητεί να μπει και πάλι στην κυβερνητική ατζέντα ο αντιρατσιστικός νόμος.
Εμμένει στο success story - Αποκλείει τη λήψη νένων μέτρων
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στα επιτεύγματα της οικονομικής πολιτικής, λέγοντας: "Η ανεργία μειώνεται ενώ το ΑΕΠ δείχνει έστω και ελάχιστη τάση αύξησης" είπε στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «βγάζουμε πρωτογενές πλεόνασμα». «Αλλάζουμε την πορεία της χώρας και σύντομα θα φανεί στην κοινωνία και θα το νιώσει ο καθένας. Το χρέος το ελέγξαμε και το κουρέψαμε -πάνω από 125 δισ. άμεσα και 20 δισ. έμμεσα- και τώρα υπάρχει μία συζήτηση για το αν θα κουρέψουμε 11 δισ. ευρώ. Αυτή είναι η συζήτηση και ενώ έχουν δεσμευτεί οι εταίροι μας ότι θα μας βοηθήσουν χθες διαδόθηκε η φήμη ενώ το έχουμε πει πολλές φορές "δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα" και το είπε και η πρόεδρος του ΔΝΤ ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα, ενώ η Κομισιόν είπε ότι δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι.
Ταυτόχρονα με ρητορική που παραπέμπει στον ιστορικό εθνικισμό π.χ. «ο λαός ταυτίζεται με το έθνος» θέλησε να δικαιολογήσει επιλογές που οδήγησαν στα όρια της φτώχειας πολλά κοινωνικά στρώματα.
Και έστρεψε τα πυρά του εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης: "Κάποιοι κάνουν ό,τι μπορούν για να αποδομήσουν την επιτυχία, φοβούνται την επιτυχία γιατί δεν έχουν προτάσεις".
Μάλιστα ξεκαθάρισε τις προθέσεις του για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τονίζοντας : "Ορίζοντας μας είναι η τετραετία και σκοπεύουμε να την εξαντλήσουμε".
Τα μηνύματα στο εσωκομματικό πεδίο
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στις εσωτερικές αλλαγές: «Το κόμμα κάνει τολμηρά βήματα, μεταρρυθμίζουμε το κόμμα σε έναν μεγάλο πολιτικό οργανισμό στο πρότυπο των κομμάτων της Ευρώπης, σπάμε τα στεγανά και φέρνουμε στις οργανώσεις ανθρώπους κατευθείαν από την κοινωνία και την αγορά, δημιουργούμε θεματικούς τομείς».
Κλείνοντας ανέφερε ότι «η παράταξή μας κάνει ότι είναι δυνατόν για να βγάλει την χώρα από την κρίση, πάνε οι εποχές που μας καλούσαν να απολογηθούμε για όλα είμαστε περήφανοι για την παράδοσή μας, δεν έχουμε να απολογηθούμε σε κανέναν. Ο λαός δεν θα μας κρίνει με τα κριτήρια των αντιπάλων μας».
Η ουσία πίσω από την επικοινωνιακή τακτική
Κι έτσι, μπορεί Μέγαρο Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη κάτω και από την πίεση των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, να διαμηνύουν ότι νέα οριζόντια μέτρα δεν πρόκειται να ψηφιστούν, ωστόσο αυτό δεν πείθει, καθώς προφανώς εντάσσεται στη γνωστή επικοινωνιακή λογική του «ζεστού – κρύου», που επικρατεί πριν από κάθε αξιολόγηση από την τρόικα κι όχι σε μια συγκροτημένη στρατηγική, που θα έχει επιχειρήματα όπως:
· η κυβέρνηση, η οικονομία και πρωτίστως η κοινωνία δεν αντέχουν νέα μέτρα περιοριστικού χαρακτήρα, αντιθέτως πρέπει να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και στις μεταρρυθμίσεις
· αξιοποίηση των απόψεων του ΔΝΤ και του Ολιβιε Μπλανσαρ και της Κριστίν Λαγκαρντ
· το πρωτογενές πλεόνασμα δεν αποτελεί το εργαλείο έξοδου από την κρίση, αλλά επικοινωνιακός μοχλός
· ανάδειξη της πολιτική διαπραγμάτευσης, ακόμη και με απειλές συνολικής αποσταθεροποίησης καθώς το διακύβευμα που αφορά συνολικά την ΕΕ και ιδίως την ευρωζώνη.
· Η εμμονή των δανειστών στην ίδια σκληρή δημοσιονομική συνταγή με βάση και την έκθεση του ΔΝΤ μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Πάντως στο εσωτερικό της κυβέρνησης επικρατεί αναβρασμός λόγω και της δυσφορίας που εκφράζεται σε κατ' ίδίαν συζητήσεις προς το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, μετά και τη συνέντευξη..." Εξαιτίας αυτού του γεγονότος είναι ορατό πλέον ότι στην κυβέρνηση υπάρχει ζήτημα στρατηγικής ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με την τρόικα, με τον κ. Στουρνάρα να λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο με το βιβλίο εσόδων-εξόδων, και η συγκυρία απαιτεί συνολική πολιτική διαχείριση στην κατεύθυνση της τελικής λύσης του ελληνικού ζητήματος.
Το μεγάλο ζήτημα πάντως είναι το τι θα κάνουν επί της ουσίας κι όχι επί … της επικοινωνίας Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος ενόψει του τελικού γύρου διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Επιτακτική παραμένει η διαμόρφωση στρατηγικής «εμπλοκής» καθώς η κορύφωση των αντιθέσεων που υπάρχουν στο εσωτερικό της τρόικας, αλλά και εσωτερικά στην Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, απαιτεί αναδιάταξη στόχων, κι όχι επιμονή στη ρητορική του success story.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr