Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου με τη διάταξη ρυθμίζεται «προσωρινά η νόμιμη μεταφορά με ψηφιακή τεχνολογία από τους παρόχους δικτύου (διαχειριστές φάσματος) του εκπεμπόμενου από τους παρόχους περιεχομένου (τηλεοπτικούς σταθμούς) τηλεοπτικού προγράμματος». Μάλιστα πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι «σε καμία περίπτωση η ρύθμιση αυτή δεν ισοδυναμεί με αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών ούτε αποσκοπεί στην αποφυγή αδειοδότησής τους ως παρόχων περιεχομένου, η οποία θα λάβει χώρα κανονικά σύμφωνα με τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες, από τις οποίες θα προκύψουν σημαντικά έσοδα για το Δημόσιο.»
Ουσιαστικά επιλέγει μια «μεσοβέζικη» μορφή «προσωρινής» αδειοδότησης, διαχωρίζοντας από τη μια το περιεχόμενο κι από την άλλη το δίκτυο, δίνοντας παράταση ζωής στα κανάλια. Ουσιαστικά όμως προετοιμάζει την επόμενη μέρα στην τηλεόραση, που θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους παρόχους τηλεπικοινωνιών, όπως ο ΟΤΕ, πέρα, βέβαια, από το κοινοπρακτικό σχήμα των μεγάλων της tv, τη Digea, . Κι αυτό γιατί το ψηφιακό φάσμα αυτό αναμένεται να δημοπρατηθεί σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών για να προσφέρουν τις δικές τους υπηρεσίες. Με άλλα λόγια ο ΟΤΕ αναμένεται να βρεθεί σε εκκίνηση νίκης μέσα από αυτή τη διαδικασία, ενώ θεωρητικά και ο κρατικός τηλεοπτικός δίαυλος θα μπορούσε να παίξει ρόλο, βασει της νομοθεσίας. Ωστόσο τα όσα έχουν συμβεί στην ΕΡΤ, αλλά και οι δικαστικές εκκρεμότητες με το ΣτΕ δημιουργούν καθυστερήσεις και προσκόμματα.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, με την εν λόγω διάταξη προβλέπεται ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί για τη νόμιμη εκπομπή του προγράμματός τους με ψηφιακή τεχνολογία, θα πρέπει να συμβληθούν με νομίμως αδειοδοτημένους παρόχους δικτύου. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση αναμένει να λάβει 300 εκατ. ευρώ από τη δημοπράτηση του "ψηφιακού μερίσματος", του φάσματος δηλαδή που θα περισσέψει, μετά την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης των τηλεοπτικών εκπομπών.
«Με τον τρόπο αυτό, μέχρι να υλοποιηθεί η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών ως παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής, σύμφωνα με το ν. 3592/2007, οι πάροχοι δικτύου που θα προκύψουν από την επικείμενη διαγωνιστική διαδικασία της ΕΕΤΤ θα επιτρέπεται κατά το ενδιάμεσο αυτό χρονικό διάστημα να μεταφέρουν “ψηφιακά” το πρόγραμμα των τηλεοπτικών σταθμών από εκείνα τα κέντρα εκπομπής, όπου έχει γίνει σταδιακή ψηφιακή μετάβαση» σημειώνουν από την κυβέρνηση. Έτσι προσπερνάται ο σκόπελος των αποφάσεων του ΣτΕ που έκρινε πως η συνεχής παράταση της προσωρινής νομιμότητας είναι πλέον αντισυνταγματική.
«Η ρύθμιση αυτή είναι αναγκαία, διότι διαφορετικά δεν μπορεί να διασφαλιστεί η έγκαιρη και προσήκουσα μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεοπτική ευρυεκπομπή, αλλά και η απρόσκοπτη εκπομπή τηλεοπτικού σήματος σε όλη την επικράτεια, μέσω της επιτυχούς εφαρμογής του οριστικού χάρτη συχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής τηλεοπτικού σήματος, καθώς και του χρονοδιαγράμματος οριστικής παύσης αναλογικών τηλεοπτικών εκπομπών σε όλη τη χώρα.
Επισημαίνεται ότι η οριστική παύση των αναλογικών εκπομπών, η οποία θα λάβει χώρα μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2014, οπότε και θα περάσουμε στην πλήρη ψηφιακή τηλεοπτική ευρυεκπομπή, συνδέεται άμεσα με την απελευθέρωση και αξιοποίηση του ψηφιακού μερίσματος, η οποία αφενός αποτελεί διεθνή υποχρέωση της χώρας και αφετέρου θα αποφέρει έσοδα πολλών εκατομμυρίων ευρώ για το Δημόσιο» αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικοί παράγοντες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr