Προφυλακιστέος κρίθηκε με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτών και εισαγγελέων ο βουλευτής Επικρατείας της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς, κατηγορούμενος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Ο κ. Παππάς απολογήθηκε επί περίπου επτά ώρες και σύμφωνα με πληροφορίες, στην απόφαση για την προφυλάκισή του έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι δεν εμφανίστηκε εγκαίρως ενώπιον των διωκτικών αρχών.
Το απόγευμα, στις φυλακές Κορυδαλλού μεταφέρθηκε ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος. Μαζί του μεταφέρθηκαν ο πυρηνάρχης της τοπικής οργάνωσης της ΧΑ στη Νίκαια Γιώργος Πατέλης, ο οποίος εμπλέκεται στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, ο βουλευτής Γιάννης Λαγός και η ανθυπαστυνόμος που έχει συλληφθεί για την υπόθεση.
Ο Ν. Μιχαλολιάκος και ο Γιάννης Λαγός θα κρατηθούν σε ειδικά ανακατασκευασμένα κελιά, στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού και θα προαυλίζονται ξεχωριστά. Ο γγ της Χρυσής Αυγής είναι ο πρώτος αρχηγός κόμματος στην Ελλάδα που συλλαμβάνεται και φυλακίζεται.
Ο Γιώργος Πατέλης, θα μεταφερθεί στις φυλακές Μαλανδρίνου Βόλου και η ανθυπαστυνόμος στον Ελαιώνα Θηβών
Ο Χρ.Παππάς μεταφέρθηκε στα δικαστήρια λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι. Μόλις έφτασε στα δικαστήρια, υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής, που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο, άρχιζαν να φωνάζουν συνθήματα.
Ο συνήγορός του υποστηρίζει πως ο εντολέας του δεν αποδέχεται τις κατηγορίες που του αποδίδονται και πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να τον ενοχοποιούν.
Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι εις βάρος του Ν.Μιχαλολιάκου υπάρχουν στοιχεία (τηλεφωνικές κλήσεις) σε σχέση με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τα οποία ανακριτής και εισαγγελέας έκριναν επαρκή για την προφυλάκισή του.
Προς άρση ασυλίας για τους υπόδικους βουλευτές της Χρυσής Αυγής
Φάκελοι για τους υπόδικους βουλευτές της Χρυσής Αυγής διαβιβάζονται στη Βουλή από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες για άλλα αδικήματα, με τα οποία βαρύνονται και δεν εμπίπτουν στα αυτόφωρα κακουργήματα.
Πρόκειται για αδικήματα, όπως η παράνομη οπλοκατοχή, για τα οποία θα πρέπει να αποφανθεί η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, καθώς γι' αυτές τις περιπτώσεις θα απαιτηθεί άρση βουλευτικής ασυλίας.
Αντιφάσεις στις καταθέσεις Μιχαλολιάκου - Πατέλη
Ισχυρή απόδειξη για τους ανακριτές της υπόθεσης για τη Χρυσή Αυγή αποτελεί ο κύκλος των τηλεφωνημάτων των Γ. Ρουπακιά, Γ. Πατέλη, Ι. Λαγού και Ν. Μιχαλολιάκου, πριν και μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα.
Οι απολογίες των Ν. Μιχαλολιάκου και του πυρηνάρχη της τοπικής του κόμματος στη Νίκαια Γ. Πατέλη, αν και εκτιμάται ότι επιχειρήθηκε να συμπλεύσουν, φαίνεται ότι δεν έπεισαν τους δύο ανακριτές και τους εισαγγελείς της υπόθεσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικές πηγές οι ισχυρισμοί των δύο κατηγορουμένων εμφανίζουν σημεία είτε αντιφατικά μεταξύ τους, είτε αδύναμα στην κοινή λογική, όπως ο ισχυρισμός του Νίκου Μιχαλολιάκου ότι το επίμαχο βράδυ που έπεσε νεκρός ο μουσικός, «κοιμήθηκε νωρίς και ξύπνησε αργά».
Χαρακτηριστική είναι η φράση του Γ. Πατέλη ο οποίος φέρεται να υποστηρίζει: «Ένα τέταρτο μετά τη δολοφονία μού τηλεφώνησε ο Ρουπακιάς και μου είπε «σκότωσα άνθρωπο». Εγώ ενημέρωσα αμέσως τον Λαγό. Δεν υπήρχε σχέδιο δολοφονίας, ούτε κανείς στη ΧΑ ήξερε κάτι».
Κορυφαία αντίφαση, που σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκε κατά τη μαραθώνια διαδικασία των απολογιών αποτελεί ο ισχυρισμός του γγ της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου ότι δεν γνωρίζει τον Πατέλη, τη στιγμή που ο ίδιος ο συγκατηγορούμενός του αναφέρει ότι εργάζεται στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.
«Εργαζόμουν στα κεντρικά της ΧΑ. Ήμουν στην ασφάλεια στην κεντρική είσοδο» φέρεται να λέει ο Γ. Πατέλης, ο οποίος δίνει τη δική του εκδοχή για τις αλλεπάλληλες κλήσεις την επομένη του εγκλήματος από σταθερό τηλέφωνο του κόμματος σε σταθερό του σπιτιού του.
«Την επομένη της δολοφονίας όλες οι κλήσεις από το σταθερό τηλέφωνο του κόμματος στο σπίτι μου έγιναν από εμένα διότι ανησυχούσα για τη γυναίκα μου αφού η αστυνομία ερευνούσε το σπίτι μας, μετά από υπόδειξη της συζύγου του Ρουπακιά που ψευδώς είχε πει ότι μου είχε δώσει μία τσάντα με πράγματα από το σπίτι της, που ήθελε να αποκρύψει.
Τα σταθερά τηλέφωνα που είναι στο όνομα του Νίκου Μιχαλολιάκου είναι τηλεφωνικό κέντρο και ο οποιοσδήποτε μπορεί να τηλεφωνήσει από αυτά».
Ο προσωρινά κρατούμενος πυρηνάρχης δέχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλές και επίμονες ερωτήσεις για τα τηλεφωνήματα στον Ι. Λαγό πριν τη δολοφονία, από τις 9:20 το βράδυ και μετά:
«Ειδικά εκείνη την ημέρα» φέρεται να υποστήριξε ο Γ. Πατέλης «μιλούσαμε με τον Λαγό ενόψει της ομιλίας τού κ. Μιχαλολιάκου στην τοπική της Νίκαιας, δύο ημέρες μετά. Συζητούσαμε πώς θα γνωστοποιηθεί το γεγονός, πώς θα μοιραστούν τα φυλλάδια και πώς οι ενέργειές μας έπρεπε να γίνουν το βράδυ για να μην υπάρξουν το πρωί συγκρούσεις με αντίπαλες ομάδες».
Η υπεράσπιση του Πατέλη υπέβαλε αίτημα στους ανακριτές να αρθεί το τηλεφωνικό του απόρρητο των τελευταίων 2-3 εβδομάδων προκειμένου, όπως υποστηρίζει, να φανεί πως η συχνότητα και οι ώρες των τηλεφωνημάτων εκείνης της ημέρας δεν ήταν πρωτόγνωρες.
Στο μεταξύ, ενώπιον του ανακριτή εμφανίστηκαν σήμερα αυτοβούλως η σύζυγος και η πεθερά του κατηγορουμένου στην υπόθεση της δολοφονίας Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά, οι οποίες είναι μεταξύ των κατηγορουμένων για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Οι δύο γυναίκες θα απολογηθούν την Παρασκευή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr