Με γνώμονα την αποφυγή εκλογών, στον πλήρη «αφοπλισμό» της Χρυσής Αυγής με άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες προχωρά η κυβέρνηση.
Προωθείται διάταξη για αναστολή χρηματοδότησης, παρουσίαση αντιρατσιστικού νομοσχεδίου και ρύθμιση που δεν θα επιτρέπει εκλογές στην περίπτωση «καταχρηστικής άσκησης του δικαιώματος παραίτησης» βουλευτών.
Το μήνυμα που έδωσε ο πρωθυπουργός από τις ΗΠΑ – και αφορούσε και το σενάριο περί ομαδικής παραίτησης που διέρρεε από τη Χρυσή Αυγή- ήταν σαφές. Ο κ. Σαμαράς μίλησε για την ανάγκη να αποδοθεί Δικαιοσύνη και να διαφυλαχθεί η πολιτική σταθερότητα. Η κυβέρνηση ήδη εμφανίζεται ενισχυμένη, διαμορφώνοντας εικόνα εγγυητή της νομιμότητας, με το δραστικό «ξερίζωμα» της οργάνωσης.
Σύμφωνα με τα «Νέα» αναμένονται άμεσα τέσσερις πρωτοβουλίες που θα περάσουν από τη Βουλή:
1. Προώθηση διάταξης για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης σε κόμματα των οποίων ο ηγετικός πυρήνας, βουλευτές ή κεντρικά στελέχη τους συνδέονται με εγκληματική δραστηριότητα.
2. Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που αναμένεται μέσα στο επόμενο δεκαήμερο να προωθηθεί στη Βουλή θα προβλέπει αυστηρές ποινικές κυρώσεις για τους θιασώτες του ναζισμού και τους πρωταγωνιστές (άμεσους ή ηθικούς αυτουργούς) ρατσιστικών επιθέσεων.
Ο νέος νόμος θα οδηγεί επιπλέον σε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων όσους υποκινούν τη ρατσιστική βία και δημιουργεί νέο ποινικό πλέγμα και για κινήσεις, όπως τα «συσσίτια μίσους» που οργάνωνε η Χρυσή Αυγή. Στο ίδιο νομοσχέδιο είναι ανοικτό να συμπεριληφθούν και οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για αυστηρότερη αντιμετώπιση εγκληματικών οργανώσεων που προωθούν τον ρατσισμό και την ξενοφοβία.
3. Τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής προκειμένου να διακοπεί η χορήγηση βουλευτικής αποζημίωσης και να παγώσουν τα προνόμια για βουλευτές που αντιμετωπίζουν κακουργηματικές διώξεις και έχουν προφυλακιστεί.
Για το θέμα ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης συγκαλεί σήμερα σε έκτακτη σύσκεψη τους εκπροσώπους των κομμάτων.
4. Τροπολογία που θα αποκλείει το ενδεχόμενο εκλογών στην περίπτωση που επιχειρηθεί από ένα κόμμα ή ομάδα βουλευτών να πληγεί η πολιτική σταθερότητα, μέσω μιας καταχρηστικής άσκησης του δικαιώματος της παραίτησης από τη βουλευτική έδρα.
Τη διάταξη αυτή αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος και είναι προφανές ότι απαντά σε έναν ενδεχόμενο εκβιασμό στην κυβέρνηση από τη πλευρά της Χρυσής Αυγής (μέσα από τις διαδοχικές παραιτήσεις βουλευτών της, ώστε ανά μήνα να στήνονται κάλπες στις περιφέρειες όπου είχαν καταλάβει έδρα).
Μιλώντας στην εφημερίδα, ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος επισημαίνει πως μία προσθήκη διάταξης στο άρθρο 104 του εκλογικού νόμου μπορεί να αποτρέψει την «προσπάθεια ευτελισμού των θεσμών», μέσω προειδοποιήσεων για ομαδικές παραιτήσεις με στόχο την πρόκληση αναπληρωματικών εκλογών.
Όπως αναφέρει, την καταχρηστικότητα μπορεί να διαπιστώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή η κυβέρνηση, χωρίς τη μεσολάβηση άλλου οργάνου π.χ. δικαστήριο, ενώ για την περίπτωση που κάποιος θεωρήσει ότι αδικείται θα προβλέπεται δυνατότητα προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr