Στη συνάντηση με τους εκπροσώπους του αμερικανο - εβραϊκού λόμπι κι ενώπιον του προέδρου του Παγκόσμιου Ισραηλιτικού Συμβουλίου, Ντέιβιντ Χάρις, ο Αντ. Σαμαράς αναμένεται να ξεκαθαρίσει ότι η δημοκρατία στη χώρα είναι ισχυρή κι ότι η βία και η ακρότητα δε γίνονται ανεκτές από τους Έλληνες πολίτες κι από το πολιτικό spectrum.
Παράλληλα, θα στείλει ένα μήνυμα στο πιο ισχυρό οικονομικό club των ΗΠΑ ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει, εφόσον και ο διεθνής παράγοντας αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που παρουσιάζει πλέον η χώρα.
Είναι ξεκάθαρο ότι τα μηνύματα που κατά καιρούς είχαν εκπέμψει τόσο το αμερικανοεβραϊκό λόμπι, σε πολλές επαφές του με έλληνες πολιτικούς παράγοντες, όσο κι άλλοι επιφανείς ξένοι παράγοντες (π.χ. οι αναφορές ξένων στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ, όπου το θέμα της ακροδεξιάς ήταν κεντρικό, κατά δήλωση Βενιζέλου) δημιούργησαν κλίμα ανησυχίας στην ελληνική κυβέρνηση την ώρα που απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί στο Κυπριακό και στο θέμα του χρέος.
Τα κρατικά συμφέροντα φοβούνται έναν «ακροδεξιό ακτιβισμό»
Έτσι, πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος σπεύδουν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες, ειδικά των στρατηγικών μας πλέον εταίρων στην περιοχή. Άλλωστε, οι Ισραηλινοί προσβλέπουν στο «γεωγραφικό» βάθος που δίνει μια σταθερή σχέση με την Αθήνα, καθώς σε επίπεδο στρατιωτικό έχουν εμπλακεί σε στενή συνεργασία την Αθήνα, αλλά και εξετάζουν το ενδεχόμενο επενδύσεων π.χ. Ελληνικό.Με αυτά τα δεδομένα δε θα ήθελαν την ανάπτυξη ενός «ακροδεξιού ακτιβισμού» με έντονα αντισημιτικά και ρατσιστικά στοιχεία.
Στο ίδιο κύματος και το αμερικανοεβραϊκό λόμπι που έχει βαρύνοντα ρόλο στις χρηματοικονομικές αγορές, δεν θα «καλο- έβλεπε» την ανάπτυξη στην Ελλάδα μιας «ριζοσπαστικής» ρητορικής σε μια περίοδο που η χώρα, δειλά – δειλά, θέλει να επιστρέψει στο δανεισμό.
Κι όλα αυτά όταν σε λίγες ημέρες στην επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Ισραήλ, στις 7-8 Οκτωβρίου θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το Ανώτερο Συμβούλιο Συνεργασίας των δυο χωρών, παρουσία πολλών επιχειρηματιών...
Υπογραφές συμφωνιών και η πολιτική στη Μέση Ανατολή
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Σαμαρά στις ΗΠΑ, αναμένεται να υπογραφούν 8 συμφωνίες συνεργασίας ενώ θα συζητηθεί το Κυπριακό αλλά και η συνεργασία Αθήνας - Λευκωσίας - Τελ Αβίβ που αποτελεί ζήτημα αιχμής για την πολιτική της Ουάσινγκτον στην περιοχή.
Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κοινό ανακοινωθέν των δυο πρωθυπουργών, θα καταγράφεται ένας οδικός χάρτης κοινής πορείας στα ενεργειακά, όπως επιθυμούν οι ΗΠΑ, οι οποίες εν παραλλήλω «σπρώχνουν μια τετραμερή διαδικασία για το Κυπριακό. Το «κίνητρο» για «να τα βρουν» οι εταίροι στην Ανατολική Μεσόγειο ο ενεργειακός πλούτος, κι ο στόχος ένας νέος χάρτης φιλοαμερικανικών συμμαχιών στην περιοχή με συμμετοχή του Τελ Αβίβ, του Καΐρου, της Αθήνας, της Λευκωσίας με την αποδοχή πάντα της Άγκυρας...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr