Με το σύνθημα "καιρός για μία πράσινη αλλαγή" κατεβαίνει το Κόμμα των Πρασίνων στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές την ερχόμενη Κυριακή. Όπως τόνισε σε συνέντευξή του στο "R" ο εκπρόσωπος Τύπου των Πρασίνων (BÜNDNIS 90/DIE GRÜNEN)στο γερμανικό κοινοβούλιο, Μίχαελ Σρόρεν, "θέλουμε να αντικαταστήσουμε τη σημερινή κυβέρνηση των Συντηρητικών και των Φιλελεύθερων από έναν συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων. Η Γερμανία χρειάζεται μία αλλαγή στην πολιτικής της, προκειμένου να αλλάξει επιτέλους και κάτι στην Ευρώπη".
Ερωτηθείς για την Ελλάδα ο κ. Σρόρεν σημείωσε: "Η Άγκελα Μέρκελ έχει επιβάλει στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες νοτιοευρωπαϊκές χώρες ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας. Ωστόσο, χωρίς επενδύσεις και οικονομική ανάπτυξη δεν μπορούν να λυθούν αυτά τα προβλήματα.
"Ναι" σε έναν συνασπισμό Πρασίνων - Σοσιαλδημοκρατών
Με την CDU (Κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών) και την FDP (Κόμμα Φιλελευθέρων) δεν συμφωνούμε απόλυτα σε κανένα πολιτικό πεδίο. Έτσι, ένας κυβερνητικός συνασπισμός που θα κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, όπως εμείς επιθυμούμε, δεν πρόκειται να λειτουργήσει.
Με το SPD (το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών) έχουμε και τη μεγαλύτερη συναντίληψη, γι' αυτό και μαχόμαστε για έναν κοκκινο-πράσινο (SPD - Πράσινοι) συνασπισμό. Ένας μεγάλος συνασπισμός (μεταξύ CDU και SPD) θα σήμαινε για τη Γερμανία ακινησία και αυτό θέλουμε να το εμποδίσουμε.
Μείωση χρέους και κοινωνική στήριξη για τη Γερμανία
Σχετικά με την οικονομική πολιτική που θα ήθελαν να ακολουθήσουν στη Γερμανία από την επόμενη ημέρα των ομοσπονδιακών εκλογών, ο κ. Σρόρεν δηλώνει ότι «θέλουμε να υπάρχει αειφόρος ανάπτυξη, τόσο στον τομέα του Περιβάλλοντος όσο και στον τομέα της Οικονομίας. Θέλουμε να διαθέσουμε επιπλέον 10 δισεκ. ευρώ για τα ΑΕΙ, τα ημερήσια σχολεία και τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Θέλουμε να αποπληρώνουμε κάθε χρόνο 10 δισεκ. ευρώ του δημοσίου χρέους και να δώσουμε τη δυνατότητα στα κρατίδια και τους δήμους να εξυγιάνουν τα οικονομικά τους. Θέλουμε να περιορίσουμε τις δαπάνες που δεν χρειάζονται και να βοηθήσουμε όλους εκείνους τους ανθρώπους στην κοινωνία μας, που πραγματικά χρειάζονται τη στήριξή μας.
Σχεδιάζουμε να καταργήσουμε το επίδομα φροντίδας, που λαμβάνουν οι μητέρες και πατεράδες, εάν παραμένουν και φροντίζουν τα παιδιά τους στο σπίτι, ενώ επιπλέον θα καταργήσουμε για άλλη μία φορά τις φοροαπαλλαγές για τα ξενοδοχεία.
Ταυτόχρονα, θέλουμε οι πολίτες, των οποίων τα εισοδήματα ή οι περιουσίες είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο, να συμβάλλουν περισσότερο στη χρηματοδότηση τη κοινωνίας μας.
Γι' αυτό και θα αυξήσουμε τους φόρους για τα υψηλά εισοδήματα και τις περιουσίες. Παράλληλα, το δικό μας σχέδιο προβλέπει ότι περισσότερο από το 90% των νοικοκυριών στη Γερμανία θα πληρώνουν λιγότερους φόρους».
Περιβαλλοντική πολιτική
Εν τω μεταξύ, ο κ. Σρόρεν επεσήμανε τη βαρύτητα που έχει το περιβάλλον για το Κόμμα των Πρασίνων, έχοντας ως βασικές πολιτικές τους «την ενεργειακή στροφή της Γερμανίας και την προστασία του περιβάλλοντος».
Όπως τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου των Πρασίνων: «Θέλουμε μία σωστή διαχείριση των ενεργειακών πηγών. Θέλουμε να φύγουμε από τον άνθρακα και την ατομική ενέργεια και να στραφούμε στο 100% στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Επιπλέον, τίθεται και το θέμα της παραγωγής των τροφίμων μας. Η βιομηχανική κτηνοτροφία δεν αφορά μόνο την κακοποίηση των ζώων, αλλά για παράδειγμα για την καλλιέργεια της σόγιας που προορίζεται ως ζωοτροφή θυσιάζονται χιλιάδες στρέμματα τροπικών δασών, με καταστροφικές συνέπειες για τους ανθρώπους που ζουν σε αυτές τις περιοχές, αλλά και για το κλίμα.
Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η ανεργία και τα έσοδα
Σχετικά με την οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό νότο, ο Μίχαελ Σρόρεν τονίζει πως:
«Πρώτον: απλά πρέπει να ειπωθεί η αλήθεια στους ανθρώπους. Από την αρχή της ίδρυσής της η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία ένωση μεταφοράς πόρων.
Δεύτερον: Έχουμε εδώ και πολύ καιρό μία ένωση Ευθύνης και μάλιστα μέσω της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Είναι επίσης σαφές ότι πρέπει να μιλήσουμε και για τα πλεονεκτήματα της ΕΕ, τα οικονομικά της αλλά και τα πολιτικά της πλεονεκτήματα.
Τρίτον: πρέπει να μιλήσουμε για τη λάθος διάγνωση της κρίσης. Τα αίτια της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης δεν είναι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας. Η ευρωπαϊκή κρίση είναι αποτέλεσμα της δημοσιονομικής κρίσης. Η Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό δεν έχει κανένα πρόβλημα με τις δαπάνες της, αλλά έχει πρόβλημα με τα έσοδά της, εξαιτίας της πολύ υψηλής ανεργίας.
Κι εδώ λέμε: Θέλουμε τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα προκειμένου να γίνουν επενδύσεις. Θέλουμε να αλλάξει δομή ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός και να επενδύονται περισσότερα σε υποδομές. Αυτή είναι η διέξοδος από την κρίση και όλα τα υπόλοιπα κάνουν την κρίση χειρότερη».
Νίκος Ιτσινές
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr