Στο ποσό των 1.492.704,99 ευρώ ανέρχεται η μηνιαία δαπάνη για τις συντάξεις που καταβάλλονται σε βουλευτές και ευρωβουλευτές καθώς και στις οικογένειες όσων εξ αυτών έχουν αποβιώσει. Τα στοιχεία για τη μηνιαία δαπάνη αλλά και τον αριθμό των συντάξεων σε τέως βουλευτές και ευρωβουλευτές έχουν αντληθεί από το αρχείο πληρωμών του Αυγούστου του 2013 που τηρείται στο υπουργείο Οικονομικών.
Στη Βουλή, διαβιβάστηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, μετά από ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Παναγιώταρου σχετική με τις αποδοχές του Χρήστου Παπουτσή, μετά τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία αναλαμβάνει καθήκοντα εκπροσώπου της Ελλάδας στην Παγκόσμια Τράπεζα.
Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής ζητούσε να ενημερωθεί ποιες είναι οι μηνιαίες αποδοχές του εκπροσώπου της Ελλάδας στην Παγκόσμια Τράπεζα και ποιο το ύψος της μηνιαίας σύνταξης του Ευρωπαίου επιτρόπου. Ο κ. Παναγιώταρος ζητούσε επίσης από το υπουργείο Οικονομικών να διαβιβάσει στοιχεία στη Βουλή για τον αριθμό των βουλευτών και ευρωβουλευτών και τα τέκνα των αποθανόντων βουλευτών και ευρωβουλευτών που λαμβάνουν σύνταξη αλλά και ενημέρωση για το αν ο μελλοντικός εκπρόσωπος της χώρας στην Παγκόσμια Τράπεζα λαμβάνει συντάξεις Ευρωπαίου επιτρόπου και ευρωβουλευτή.
Τα στοιχεία για τις συντάξεις
Το υπουργείο Οικονομικών, στην έγγραφη απάντησή του, περιορίζεται στα συνολικά στοιχεία για τις συντάξεις των βουλευτών και ευρωβουλευτών χωρίς ουδεμία ονομαστική αναφορά στον κ. Παπουτσή. Όπως ειδικότερα αναφέρεται, οι εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχοι βουλευτές και ευρωβουλευτές είναι 475 και η μηνιαία δαπάνη για τις συντάξεις τους ανέρχεται σε 1.037.148,79. Οι επιζώντες σύζυγοι είναι 233 και η μηνιαία δαπάνη για την καταβολή συντάξεων ανέρχεται σε 386.706,75 ευρώ. Τα τέκνα είναι 42 και η μηνιαία δαπάνη ανέρχεται σε 68.849,45. Συνολικά, ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται στους 750 και η μηνιαία δαπάνη σε 1.492.704,99 ευρώ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Χρυσή Αυγή θέτει θέμα συντάξεων σε βουλευτές και ευρωβουλευτές. Ερώτηση για τις περικοπές στις συντάξεις των βουλευτών και των αιρετών οργάνων είχε καταθέσει και ο βουλευτής Ηλίας Κασιδιάρης, καταγγέλλοντας ότι δεν έχουν επιβληθεί οι μειώσεις που επιβλήθηκαν σε όλους τους άλλους συνταξιούχους μετά τα Μνημόνια.
Μειώθηκαν οι βουλευτικές συντάξεις
Το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο, είχε διαβιβάσει στοιχεία στη Βουλή σύμφωνα με τα οποία οι βουλευτικές συντάξεις μειώθηκαν από το 2010 με βάση όσα ισχύουν για όλες τις άλλες συντάξεις του δημοσίου. Σε απάντηση μάλιστα που είχε διαβιβαστεί στη Βουλή τον περασμένο Μάρτιο, εκτός από τις γενικές μειώσεις υπήρξαν και ειδικές μειώσεις των βουλευτικών συντάξεων εφόσον οι βουλευτές λαμβάνουν και δεύτερη ή τρίτη σύνταξη από άλλον φορέα. Πρόσφατα εξάλλου, η Βουλή, με επισπεύδον το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ψήφισε διάταξη με την οποία κόβονται οι διπλές συντάξεις των βουλευτών.
Στις επικρίσεις που κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί για τις συντάξεις των βουλευτών, η Ένωση τέως βουλευτών και ευρωβουλευτών έχει απαντήσει ότι η πλήρης βουλευτική σύνταξη με θητεία άνω των 17 ετών στη Βουλή ανέρχεται στα 1.950 ευρώ και ότι οι μειώσεις, από την αρχή της κρίσης, φθάνουν το 50,4%.
Από τα στοιχεία, πάντως, που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και δείχνουν ότι η μηνιαία δαπάνη για 450 συνταξιούχους βουλευτές και ευρωβουλευτές ανέρχεται σε 1.037.148,79 ευρώ, επιβεβαιώνεται ότι η βουλευτική σύνταξη κινείται κατά μέσο όρο πολύ κοντά στα όρια που επικαλείται και η Ένωση τέως βουλευτών και ευρωβουλευτών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr