Έχοντας καταθέσει τη μία από τις δύο τροπολογίες για την παράταση της αναστολής πλειστηριασμών, (οι οποίες κατ' αρχήν απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση), ο Ανδρέας Λοβέρδος επεσήμανε πως τα περί κινδύνου κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος «δεν είναι σωστά»: «Έχουμε παρελθόν στις ρυθμίσεις αυτές. Δεν υπάρχει αγωνία να βρούμε κάτι καινούργιο. Υπάρχει το πολιτικό θέμα - εάν εκτιμούμε πως οι συνθήκες ύφεσης και ανεργίας είναι τόσο έντονες ώστε να κρατήσουμε για έναν χρόνο ακόμη, τη στάση που κρατήσαμε μέχρι σήμερα. Για όσους δεν το θυμούνται, η αναστολή των πλειστηριασμών ψηφίζεται από την ελληνική Βουλή επί τρία συνεχή χρόνια, συνοδευόμενη από τις εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους», επεσήμανε ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Ζήτησε δε να αποσαφηνίσει ο πρωθυπουργός τις προθέσεις του: «Η πιο σίγουρη, απτή και συγκεκριμένη λύση, θα είναι αυτή της επανάληψης της αναβολής, τις επόμενες ημέρες. Αλλιώς, η τροπολογία θα επανέλθει την επόμενη Παρασκευή», κατέληξε ο επικεφαλής της "Συμφωνίας".
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης καταδικάζοντας τη σημερινή επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στο Πολυτεχνείο, εκτίμησε πως η κυβέρνηση επιχειρεί με τέτοιου είδους επικοινωνιακές τακτικές «να καλύψει τον νέο της άθλο, της άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών»: «Πάτε να επιτρέψετε το ξεσπίτωμα των ελληνικών οικογενειών, υποτίθεται με κοινωνικά κριτήρια, υποτίθεται για να διασώσετε τις τράπεζες. Δεν τις σώζετε έτσι: Θα καταρρεύσουν και οι τράπεζες, και η οικοδομή», προειδοποίησε ο βουλευτής.
«Οι θέσεις όλων μας για τους πλειστηριασμούς είναι γνωστές και έχουν διατυπωθεί με τον σαφέστερο δυνατό τρόπο. Περιμένουμε τις αποφάσεις της κυβέρνησης - υπάρχουν συζητήσεις για το θέμα αυτό, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση συνολικά και όχι με τροπολογίες», απάντησε η εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη. «Μέχρι τότε, δεν μπορούμε εμείς να λαμβάνουμε αποφάσεις», είπε.
Κουκουλόπουλος: «Μας ενόχλησε η αναφορά Στουρνάρα»
«Μας ενόχλησε η αναφορά Στουρνάρα», παρατήρησε αργότερα ο Πάρις Κουκουλόπουλος. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, επικαλέστηκε στοιχεία τραπέζης, σύμφωνα με τα οποία, από 500.000 στεγαστικά δάνεια, το ύψος των ληξιπροθέσμων δεν υπερβαίνει τα 2,87 δισ., εκ των οποίων τα 2 δισ. αφορούν σε 12.000 δάνεια άνω των 200.000 ευρώ - «άρα πρόκειται για άλλου τύπου επενδύσεις και όχι πρώτη και μοναδική κατοικία». «Εμείς από την πρώτη στιγμή, κάναμε σαφές πως δεν συζητούμε την άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών για τον φτωχό και τον μεσαίο Έλληνα πολίτη», δήλωσε και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Κ. Τριαντάφυλλος. «Είμαστε υπέρ της επ' αόριστον αναστολής πλειστηριασμών για θέματα πρώτης κατοικίας, για χρέη προς τις τράπεζες, αλλά και προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, δεσμευόμενος να φέρει το κόμμα του και σχετική πρόταση νόμου.
«Ο Γ. Παπανδρέου κατέρρευσε στις δημοσκοπήσεις τον Φεβρουάριο του 2012, όταν μπήκε το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Το στοιχείο της κατοικίας λειτουργεί συμβολικά και δεν μπορείτε να το βάλετε στη συζήτηση με όρους δημοσιονομικούς», παρατήρησε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο Β. Οικονόμου (ΔΗΜΑΡ).
«Ο ελληνικός λαός δανείζεται για να πληρώνει τις τράπεζες - και δεν έχει λάβει ούτε μία κοινή μετοχή για τα δωράκια που έχουν κάνει στις τράπεζες», παρατήρησε ο Π. Ηλιόπουλος (Χρυσή Αυγή).
«Θέλετε να καταστήσετε αστέγους τους ανέργους», κατηγόρησε την κυβέρνηση η Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ), ο δε Γ. Λαμπρούλης, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «η Δημοκρατία που επαγγέλλεστε είναι ψευτοδημοκρατία. Το αποδεικνύετε καθημερινά».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr