Με αιχμή το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ αλλά και την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας προσπαθούν να αλλάξουν τους όρους του εσωτερικού διαλόγου, που είναι απαραίτητο να συμβεί για την επιβίωσης της κυβέρνησης αλλά και να προωθήσουν το δικό τους πολιτικό προφίλ με το μάτι στο «εσωτερικό πολιτικό χρηματιστήριο».
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Αβραμόπουλος με σύμμαχο το γεγονός ότι αποτελεί το βασικό δίαυλο επικοινωνίας με τον υπερατλαντικό σύμμαχο της ελληνικής κυβέρνησης προβάλλει ως εγγυητής της νέας στρατηγικής σχέσης, που επιδιώκει η ελληνική πλευρά να οικοδομήσει.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τον «στρατηγικό ρόλο» της Ελλάδας, καθώς και ότι η χώρα αποτελεί «σημαντικό παράγοντα ασφάλειας, συνεργασίας, συνεννόησης και σταθερότητας», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά την συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τσακ Χέιγκελ, στο Πεντάγωνο, που είναι προπομπός της επίσκεψης Σαμαρά.
Καταλήγοντας, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός παράγοντας ασφάλειας, συνεργασίας, συνεννόησης και σταθερότητας. Και αυτό το μήνυμα εκπέμπει προς όλους τους γείτονές μας. Παράλληλα, στους κόλπους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ διατηρεί μια ξεχωριστή θέση που την καθιστά έναν αξιόπιστο και ισχυρό σύμμαχο. Αυτό το μήνυμα εξέπεμψε η πατρίδα μας σήμερα εδώ στις ΗΠΑ και με ιδιαίτερη ικανοποίηση σημείωσα ότι αυτό τής το αναγνωρίζει η μεγάλη αυτή χώρα, το αναγνωρίζει συνολικά ο δυτικός κόσμος. Αυτές τις αξίες και τις αρχές, της παγκόσμιας ειρήνης, της ασφάλειας, της συνεργασίας θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε παράλληλα με την κύρια αποστολή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι η διατήρηση της ακεραιότητας της ανεξαρτησίας και της ασφάλειας της πατρίδας μας».
Η Ευρωπαϊκή Προεδρία και το όνειρο του Βενιζέλου
Με αιχμή την ελληνική προεδρία στον αντίποδα, καθώς θα φέρει το κύριο βάρος υλοποίησής της ο κ. Βενιζέλος θα επιχειρήσει να ξεφύγει από την εσωτερική πολιτική τριβή και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες για προβολή.
Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε το στρατηγικό πλαίσιο και τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, με ιδιαίτερη έμφαση στο μομέντουμ που δημιουργείται για την επίλυση του Κυπριακού, καθώς και στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, μεταξύ των οποίων η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική και οι θαλάσσιες ζώνες (όπως η ΑΟΖ). Βασική προτεραιότητα χαρακτήρισε, ακόμη, την ενεργειακή διπλωματία, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη «νέα κατάσταση» που διαμορφώνει στις σχέσεις Ελλάδας - Αζερμπαϊτζάν η επιλογή του αγωγού TAP από την αζερική κοινοπραξία Σαχ Ντενίζ.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr