Η συνεδρίαση της πρώτης ημέρας χαρακτηρίστηκε από πρωτοφανή ένταση, ενώ δεν ήταν λίγες φορές που η κατάσταση ξέφυγε εντελώς από το πλαίσιο του κοινοβουλευτισμού, παραπέμποντας σε λογικές καφενείου και πεζοδρομίου.
Η πρώτη σπίθα της έντασης άναψε με την ένσταση αντισυνταγματικότητας που υπέβαλαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες για πέντε διατάξεις του πολυνομοσχεδίου.
Η ένσταση απορρίφθηκε από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που ήταν περισσότεροι στην αίθουσα, ενώ υπερψηφίστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τη ΔΗΜΑΡ.
Ωστόσο, ο δρόμος είχε ανοίξει για βολές εκατέρωθεν και ένα περιστατικό με χρήση λεξιλογίου που δεν τιμά κανέναν.
Κατά τη συζήτηση για την ένσταση αντισυνταγματικότητας, στο βήμα βρισκόταν ο βουλευτής της ΝΔ, Ιορδάνης Τζαμτζής. Σε κάποιο σημείο, από τα έδρανα των ΑΝΕΛ η βουλευτής Ραχήλ Μακρή άρχισε να φωνάζει: “Είστε προδότες θα σας κρεμάσουμε όλους”.
Η απάντηση του κ. Τζαμτζή ήταν εξίσου θερμή: “Κάτσε κάτω διορισμένη από το ΠΑΣΟΚ". Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλέστηκαν πολλά ΜΜΕ, ο γαλάζιος βουλευτής φέρεται να είπε εκτός μικροφώνου: "Σκάσε μ..., θα μας κλ... τα α...”.
Οι αταίριαστες με συνεδρίαση του κοινοβουλίου εκφράσεις συνεχίστηκαν. Ιδού χαρακτηριστικές παρεμβάσεις:
Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, είπε ότι "μπορούμε με 1.000 άτομα να καθαρίσουμε την Αθήνα", ενώ υποστήριξε ότι το Κοινοβούλιο είναι η καταστροφή της χώρας.
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος επικαλέστηκε στην ομιλία του τη φράση του Άρη Βελουχιώτη "ραντεβού στα γουναράδικα", μεταφέροντας -όπως είπε- τις προτροπές των "αποφασισμένων για ρήξη και ανατροπή θυμάτων της κυβερνητικής πολιτικής".
Από τον ΣΥΡΙΖΑ πάλι, η Σ. Σακοράφα, αφού χαρακτήρισε "συμμορία" την κυβέρνηση, υποστήριξε ότι "συνεχίζει το έργο των χαφιέδων της χούντας". Η ίδια μίλησε επίσης για "επιβιώσεις του κατοχικού δωσιλογισμού".
Αντιδρώντας, ο βουλευτής της ΝΔ, Α. Λυκουρέντζος, σημείωσε ότι "ακούγονται προκηρύξεις τρομοκρατικών οργανώσεων μέσα στη Βουλή", άποψη που συμμερίστηκε και ο υφυπουργός Παιδείας, Συμεών Κεδίκογλου, που τον ακολούθησε στο βήμα.
"Με τέτοιες εκφράσεις, ορολογία και λεξιλόγιο θέλετε να προάγετε τον διάλογο εδώ μέσα; Δεν ξέρω αν είναι λαϊκισμός ή ανοησία, αλλά είναι σίγουρα χυδαιότητα", είπε.
Ο βουλευτής της ΝΔ, Α. Κουτσούμπας, κατηγόρησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή τους να συναντηθούν με τους διαδηλωτές της πλατείας Συντάγματος, ξεκινώντας με πανό από το ίδιο το Κοινοβούλιο: "Ανοίγετε τον ασκό του Αιόλου. Αύριο θα τους φέρετε μέσα στη Βουλή", σχολίασε.
Απαντώντας από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Π. Λαφαζάνης παρατήρησε πως "το πολυνομοσχέδιο μεταμορφώνει το καθεστώς σε δικτατορία" και κάλεσε τους βουλευτές της συμπολίτευσης "να ορθώσουν το ανάστημά τους, πιστοί στον όρκο που έχουν δώσει για πιστή τήρηση του Συντάγματος".
"Η υπερβολή δεν οδηγεί πουθενά. Μόνον σε πολώσεις", ανταπάντησε ο Πάρις Κουκουλόπουλος.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος οδηγήθηκε σε έκδοση ανακοίνωσης με την οποία κατήγγειλε όσους "καθύβρισαν το Κοινοβούλιο με συνθήματα εμφυλίου πολέμου και φράσεις που παραπέμπουν στις χειρότερες στιγμές της ελληνικής ιστορίας". "Αν ο κ. Τσίπρας δεν τους αποπέμψει, τότε είναι προφανές ότι λειτουργούν κατ' εντολήν του", τόνισε.
Προκλητικός υπήρξε και ο βουλευτής της Χ.Α., Ηλίας Παναγιώταρος, ο οποίος διέκοψε την ομιλία του προκείμενου -όπως υποστήριξε- να ηρεμήσει η αίθουσα. "Θέλετε να φωνάξουμε κάποιον από την Χρυσή Αυγή να επιβάλλει την τάξη;", τόνισε απευθυνόμενος στον προεδρεύοντα του Σώματος, Γ. Καλατζή.
Εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ, ο βουλευτής Δ. Αναγνωστάκης κάλεσε το προεδρείο να προστατέψει το κύρος του Κοινοβουλίου.
Επίθεση εξαπέλυσε σε υπουργούς της κυβέρνησης, που δεν ήταν στα υπουργικά έδρανα κατά τη διαδικασία των ομιλιών, ο βουλευτής της ΝΔ, Ν. Κακλαμάνης, ο οποίος αρνήθηκε να μιλήσει επί του νομοσχεδίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας. "Δεν είναι εικόνα κυβέρνησης", τόνισε, επισημαίνοντας ότι ο Γ. Στουρνάρας ήρθε να ακούσει την ομιλία του υφυπουργού του Γ. Μαυραγάνη και έφυγε."Η κυβέρνηση δεν έχει το σθένος να ψηφίσει το νόμο που υπογράφει και ζητά να τον ψηφίσουμε εμείς το βράδυ", κατέληξε.
"Όλη η αντιπαράθεση γίνεται για την εναλλαγή κομμάτων στην κυβέρνηση και όχι για την ανατροπή της πολιτικής που βρίσκεται στην εξουσία", σχολίασε η επικεφαλής της ΚΟ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr