Η συνέλευση διεξάγεται σε τεταμένο κλίμα μετά τα προβλεπόμενα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο πολυνομοσχέδιο, που έρχεται προς ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.
Δεν λείπουν και κάποιες κριτικές φωνές απέναντι στην ίδια την ΚΕΔΕ και το διοικητικό συμβούλιό της για τις έως σήμερα πολιτικές επιλογές. Επίσης, αρκετοί δήμαρχοι έχουν στηλιτεύσει το γεγονός ότι στη σημερινή σημαντική γενική συνέλευση παρίστανται το ένα τρίτο των δημάρχων.
Ως φλέγοντα ζητήματα δεν αξιολογούνται μόνον η κατάργηση των δύο κλάδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή των σχολικών φυλάκων και της δημοτικής αστυνομίας, αλλά και η ισχυρή επιτροπεία του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας, μέσω του οποίου ο γενικός διευθυντής Οικονομικών του υπουργείου Εσωτερικών αποκτά αποφασιστική εξουσία στη σύνταξη των προϋπολογισμών των δήμων και ορίζεται ως αρμόδιος να υποδεικνύει στους ΟΤΑ τις παρεμβάσεις που πρέπει να εφαρμόζουν.
Από τις εισηγήσεις των δημάρχων, ωστόσο, διαφαίνεται ότι το νομοσχέδιο είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι σε σειρά σοβαρών προβλημάτων, που συσσωρεύτηκαν την τελευταία τριετία.
Για αυτό στην πρόταση ψηφίσματος της γενικής συνέλευσης αναφέρεται με σαφήνεια ότι, αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα εξεταστούν προτάσεις ακόμη και για ακραίες μορφές αντίδρασης, όπως παραιτήσεις όλων των μελών των δημοτικών συμβουλίων
Ακόμα και δήμαρχοι που είναι ενεργά στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εκφράστηκαν με σκληρό τρόπο εναντίον των δύο κομμάτων της κυβέρνησης, τα οποία χαρακτήρισαν υπεύθυνα για την απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Υπέρ της αναστολής λειτουργίας των δήμων μέχρι τις 16 Ιουλίου τάχθηκε με ομόφωνο ψήφισμά της και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου, υπογραμμίζοντας πως η Αυτοδιοίκηση ποτέ δεν αρνήθηκε την αξιολόγηση των δομών των δήμων ή την κινητικότητα αλλά διαφωνεί με τη λήψη οριζόντιων μέτρων χωρίς προγραμματισμό.
«Κάθε αυθαίρετο, πρόχειρο και οριζόντιο μέτρο που διαλύει τις υπηρεσίες των δήμων, εμποδίζει την εξυπηρέτηση των πολιτών και δημιουργεί συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας στους δήμους, θα μας βρει αποφασιστικά αντίθετους», δηλώνει και η Περιφερειακή Ένωση Ηπείρου.
Έκρυθμη είναι η κατάσταση και στους δήμους της Θεσπρωτίας, με τον δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας - με εξαίρεση δύο συμβούλους - να έχουν αποφασίσει ήδη από την Πέμπτη την αποστολή των παραιτήσεών τους προς τον υπουργό Εσωτερικών.
Για καίριο πλήγμα στην τοπική αυτονομία και υποβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κάνει λόγο και το ψήφισμα Περιφερειακής Ένωσης Κρήτης, με το οποίο ζητείται επίσης απόσυρση του πολυνομοσχεδίου.
Ανάλογες αντιδράσεις υπάρχουν και από νησιωτικούς δήμους, όπως για παράδειγμα ο δήμαρχος Σαντορίνης που δηλώνει πως είναι καλύτερα να παραδώσουν τα κλειδιά εάν ψηφιστούν οι διατάξεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr