Πρόσωπο με πρόσωπο θα βρεθεί ο Αντώνης Σαμαράς στις 8 Αυγούστου την Ουάσιγκτον, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με κεντρικό στόχο να διαμορφώσουν το νέο πλαίσιο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Ένα χρόνο μετά την εκλογή του προέδρου της Ν.Δ. στην πρωθυπουργική θέση στην Ελλάδα πραγματοποιείται η πρώτη τους συνάντηση, που ήδη αποτελεί αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης στην Ελλάδα, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τη σωστή προετοιμασία της.
Μετά από μια περίοδο, που η Ουάσιγκτον κρατούσε αποστάσεις από τον κ. Σαμαρά επέλεξε να τον συναντήσει, αποδεχόμενη σχετικό αίτημα που εκκρεμούσε εδώ και μήνες με στόχο να ξεκαθαρίσει το πώς θα επιθυμούσε να κινηθούν τα θέματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, από τούδε και στο εξής, με έμφαση στο Κυπριακό, όπου οι ΗΠΑ επιδιώκουν επανέναρξη ων συνομιλιών, τα ενεργειακά, αλλά και τις σχέσεις ΗΠΑ – Ε.Ε. Γερμανίας.
Αναμφισβήτητα η επιλογή του κ. Σαμαρά να έλθει «κοντά» στο Αζερμπαϊτζάν με τον ΤΑΡ, απομακρυνόμενος από το φλερτ της Gazprom, αλλά και η σχετική ψυχρότητα στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον, λόγω των πανισλαμικών φιλοδοξιών του κ. Ερντογάν και των στενών επαφών με του Τούρκου Πρωθυπουργού με Χαμάς, Μουσουλμανική Αδελφότητα και Τεχεράνη έπαιξαν το ρόλο τους. Καθώς οι ΗΠΑ ψάχνουν να διαμορφώσουν τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή, επιθυμούν να ενισχύσουν τον άξονα Τελ Αβιβ – Αθήνας, χωρίς ποτέ βέβαια να απεμπολούν το κεντρικό σκοπό που δεν είναι άλλος από την επαναφορά της Τουρκίας στο σωστό «δρόμο». Στο πλαίσιο αυτό η Αθήνα μπορεί να λειτουργήσει ως «σταθεροποιητικός κάβος», που στο ενδεχόμενο, πάντως, απρόβλεπτων εξελίξεων μπορεί να μετρασχηματιστεί σε εναλλακτικό πόλο για τα αμερικανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή.
Εμπόδιο σε αυτήν την προσπάθεια στην καυτή περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, όπου το Ισλάμ, έστω κι αν στην Αίγυπτο, οδήγήθηκε στη έξοδο από την εξουσία, ανεβαίνει διαρκώς αποτελεί η οικονομική αστάθεια στην Ελλάδα. Γι αυτό αναμένεται για άλλη μια φορά να στηριχθεί η προσπάθεια της χώρας για σταθεροποίηση, αλλά και να εκτοξευτούν τα συνήθη αμερικανικά «καρφιά» στη γερμανικής κοπής λιτότητα, που ωστόσο έχει πλήρως υιοθετηθεί από τον κ. Σαμαρά.
Τι λέει ο Λευκός Οίκος
Απότοκο αυτών και η σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, που αναδεικνύει και την σημασία της οικονομικής διάστασης της μετάβασης του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον: «Η επίσκεψη θα υπογραμμίσει την ισχύ της σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας σήμερα –τις [δύο χώρες] συνδέουν διαρκείς δεσμοί συγγένειας, κοινά συμφέροντα, και η συμμαχία του NATO– και θα υπογραμμίσει τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες της Ελλάδας να αναμορφώσει την οικονομία της και να προωθήσει την επιστροφή της στην ευημερία.
Ο Πρόεδρος αναμένει να συζητήσει με τον Πρωθυπουργό ένα ευρύ φάσμα [θεμάτων] αμοιβαίου ενδιαφέροντας και προκλήσεων, περιλαμβανομένων της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, της Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Εταιρικής Σχέσης, της περιφερειακής συνεργασίας, των κοινών προσπαθειών καταπολέμησης της τρομοκρατίας, των προοπτικών διευθέτησης στην Κύπρο, των εξελίξεων στη Βόρεια Αφρική, και της Συρίας» λέει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Σε κάθε περίπτωση τα μάτια όλων θα είναι στραμμένα στη Ουάσιγκτον, καθώς το Βερολίνο θα προσπαθήσει να ξεκλειδώσει τα μηνύματα που θα σταλούν, εν μέσω του ιδιότυπου Αμερικανικογερμανικού ανταγωνισμού, η Άγκυρα θα αναμένει το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό, τα Σκόπια για να δουν εάν θα υπάρξει εξέλιξη στο θέμα της ονομασίας, αλλά και η Αθήνα για να εκτιμήσει εάν θα συνεχιστεί η αμερικανική υποστήριξη εντός ΔΝΤ, εάν θα έλθουν αμερικανικές επενδύσεις κι κυρίως εάν θα μπει και πάλι το πρόσημο «στρατηγική» στην ελληνοαμερικανική σχέση.
Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr