Υπό την πίεση τόσο των δεσμεύσεων προς την τρόικα, όσο και των κινητοποιήσεων της ΠΟΕ-ΟΤΑ, οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ.Μητσοτάκης και Εσωτερικών Γ.Μιχελάκης συναντώνται εκ νέου με το ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας το πρωί της Τριτης σε μια προσπάθεια να βρεθεί η καλύτερη λύση για την ένταξη δημοτικών υπαλλήλων στο πρόγραμμα κινητικότητας.
Στις αντιδράσεις των δημάρχων, ο Κυρ.Μητσοτάκης απάντησε μέσω του Mega, λίγο πριν από τη σύσκεψη: «Προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο δίκαιοι μπορούμε υπό τις συνθηκες. Αν οι δήμοι είχαν κάνει τη δουλειά τους, δηλαδή τα οργανογράμματα, θα ήμασταν πιο δίκαιοι».
Η αιχμή αφορά τα ερωτήματα που έθεσαν οι δήμαρχοι, κατά τη χθεσινή σύσκεψη με τους δύο υπουργούς, όπως τι θα γίνει με τις αρμοδιότητες των δημοτικών αστυνομικών και των δημοτικών φυλάκων που προβλέπονται στον Δημοτικό Κώδικα.
Όπως όλα δείχνουν, οι υπηρεσίες αυτές θα καταργηθούν και τέτοιου είδους πρόβλεψη θα περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της δόσης που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.
Ειδικά για τους δημοτικούς φύλακες τα πράγματα δείχνουν δύσκολα, καθώς -σύμφωνα με στελέχη της ΚΕΔΕ- πρόκειται για υπαλλήλους χαμηλών προσόντων, που ξεκίνησαν την εργασιακή τους σχέση με τους δήμους, εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήταν ξεκάθαρος σε σχέση με τα κριτήρια που θα χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση εκείνων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα κινητικότητας. «Κριτήριο είναι πως μπήκε στο δημόσιο. Μέσω ΑΣΕΠ ή όχι; Είναι ένα κριτήριο δικαιοσύνης [...] στόχος μας είναι οι αξιοκρατικές διαδικασίες» τόνισε. Πρόσθεσε, πάντως, πως θα ληφθούν υπόψη κι άλλοι παράγοντες, όπως είναι τα προσόντα και κοινωνικά κριτήρια (μονογονεϊκές οικογένειες, κλπ).
Σε κάθε περίπτωση, οι διαδικασίες θα προχωρήσουν τάχιστα. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης στη χθεσινή σύσκεψη με τους δήμαρχους, η διαδικασία αξιολόγησης θα γίνει εντός τριών μηνών.
Σύμφωνα με Τα Νέα, οι δήμαρχοι στη νέα σύσκεψη με τους δύο υπουργούς θα διεκδικήσουν να μπορούν κάποιοι από τους δημοτικούς αστυνομικούς να επιστρέψουν στους δήμους τους με άλλα καθήκοντα, επικαλούμενοι τα κενά που υπάρχουν.
Όπως σημειώνει το Έθνος, οι δήμαρχοι θα προτείνουν να τεθούν σε διαθεσιμότητα 8.000 αγροφύλακες ή άλλες υπηρεσίες που δεν εξυπηρετούν πλέον δημόσιο σκοπό, όπως διευθύνσεις που λειτουργούν ακόμη στη Μεσσηνία για τους σεισμοπαθείς του 1981.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr