Σε τεντωμένο σχοινί και πάλι η κυβερνητική συνοχή, ενόψει της νέας σύσκεψης το απόγευμα της Τετάρτης στο Μαξίμου και μετά από την απόφαση του ΣτΕ, η ερμηνεία της οποίας περιέπλεξε ακόμα περισσότερο την υπόθεση.
Τα κανάλια της ΕΡΤ παραμένουν "μαύρα", το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ ζήτησαν άμεση επανάληψη των εκπομπών και το Μαξίμου διαμηνύει ότι προετοιμάζει σχέδιο για τη μεταβατική δημόσια τηλεόραση σύμφωνα και με την προσωρινή διαταγή του προέδρου του ΣτΕ, προκαλώντας εκρηκτική αντίδραση από τους κυβερνητικούς εταίρους.
Η ατμόσφαιρα είναι βαριά, και ήδη πυκνώνουν τα σενάρια για προσφυγή σε εκλογές.
Σειρά προτάσεων και διαρροών με αιχμή τη μείωση του προσωπικού στην κρατική ραδιοτηλεόραση διακινούνται αποτυπώνοντας το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνηση σε σχέση με την υποχρέωσή της να προχωρήσει σε απολύσεις στο δημόσιο. Η τρόικα από την πλευρά της, η οποία συνάντησε τον Πρωθυπουργό, ασκεί πιέσεις για εκπλήρωση μιας από τις βασικές μνημονιακές υποχρεώσεις.
Τι σχεδιάζει το Μαξίμου
Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν από το πρωθυπουργικό περιβάλλον το απόγευμα της Τρίτης, ο Α. Σαμαράς θέλει να παρουσιάσει το σχέδιο του στη σύσκεψη, με το Μαξίμου να επιμένει στη δημιουργία νέου σχήματος, που θα υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών και θα δημιουργηθεί προς τούτο αρμόδια διεύθυνση.
Σημειώνει επίσης ότι θα λειτουργεί με προσωρινή διοικούσα επιτροπή στην οποία ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αν επιθυμούν, θα τοποθετήσουν δικά τους στελέχη όπως δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός στους κυβερνητικούς εταίρους.
Το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών έγινε σύσκεψη συνεργατών των συναρμοδίων υπουργών Στουρνάρα και Κεδίκογλου με την την συμβολή και του γγ Μεταφορών, Μ. Δασκαλάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες του Μαξίμου, για να λειτουργήσει η μεταβατική δημόσια τηλεόραση, θα γίνουν προσλήψεις με συμβάσεις έργου δίμηνης διάρκειας.
Υπολογίζεται ότι περί τα 30 άτομα θα βγάζουν στοιχειώδες πρόγραμμα προκειμένου να φύγει το μαύρο από τους δέκτες το οποίο θα περιλαμβάνει και τρία δελτία ειδήσεων.Όλα τα κανάλια βέβαια θα προβάλλουν το ίδιο πρόγραμμα.
Το Μαξίμου λέει ότι αν θέλουν οι δύο εταίροι μπορεί να οριστεί από τώρα ο αρμόδιος υφυπουργός -που μπορεί να προέρχεται από ένα από τα δύο κόμματα- που θα εποπτεύσει τόσο το μεταβατικό σχήμα όσο και τη ΝΕΡΙΤ.
Νέες διευκρινήσεις από το ΣτΕ
Στο πλαίσιο αυτό σανίδα σωτηρίας αναζητείται στο ΣτΕ, το οποίο καλείται να δώσει διέξοδο στις κυβερνητικές ανεπάρκειες. Έτσι, προχώρησε σύμφωνα με το ΑΠΕ σε νέες διευκρινίσεις για την επίμαχη προσωρινή διαταγή για την ΕΡΤ του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Κωνσταντίνου Μενουδάκου.
Κατ' αρχάς επισημάνθηκε ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Σιμος Κεδίκογλου θα πρέπει άμεσα να ορίσουν το προσωπικό για την προσωρινή λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης.
Το προσωπικό αυτό (που θα έχει κατά ένα τρόπο τη μορφή προσωπικού ασφαλείας) θα προσληφθεί με σύμβαση έργου ή με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Το αν αυτό το προσωπικό θα προέρχεται από το απολυμένο προσωπικό της ΕΡΤ ή από άλλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού ή δημόσιου φορέα, αυτό θα καθοριστεί από τους δύο συναρμόδιους υπουργούς.
Το προσωρινό αυτό προσωπικό θα λειτουργήσει αμέσως τις συχνότητες της δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφωνίας.
Το προσωπικό αυτό θα λειτουργήσει την κρατική ραδιοτηλεόραση στο σύνολό της (ΝΕΤ-ΕΤ1-ΕΤ3 - ΕΡΤ WORLD - A' Πρόγραμμα Ραδιοφώνου - Β' Πρόγραμμα - Γ' Πρόγραμμα - ΕΡΑ ΣΠΟΡ - Κόσμος κλπ).
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 3 της από 11.6.2013 απόφαση των επίμαχων δύο υπουργών (που αφορά την κατάργηση της ΕΡΤ Α.Ε.), όλοι οι εργαζόμενοι από την ημερομηνία αυτή (11.6.2013) είναι απολυμένοι και όπως είναι φυσικό δεν θα τους καταβληθεί μισθός από την ημερομηνία αυτή και πέρα.
Παράλληλα, οι δυο συναρμόδιοι υπουργοί θα πρέπει να ορίσουν και τον διαχειριστή της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, ο οποίος θα «στρώσει το δρόμο» για τη λειτουργία της νέας ΕΡΤ, όπως την προβλέπει το νομοσχέδιο που έχει δοθεί στη δημοσιότητα.
Ο διαχειριστής λοιπόν αυτός θα κρίνει ποιος είναι ο αναγκαίος αριθμός προσωπικού (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, κ.λπ.) για τη λειτουργία της νέας ΕΡΤ, ενώ θα καθορίσει και τον αριθμό και τα πρόσωπα που θα επαναπροσληφθούν, όπως και αυτά που θα απολυθούν.
Επίσης, ξεκαθαρίστηκε ότι δεν προβλέπεται μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα να εκδοθεί απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ επί του αιτήματος της ΠΟΣΠΕΡΤ για την έκδοση απόφασης αναστολής.
Πάντως δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να εκδοθεί μέσα στην εβδομάδα απόφαση επί του αιτήματος της ΠΟΣΠΕΡΤ για έκδοση αναστολής, εάν προκύψουν νέα σημαντικά δεδομένα που ανατρέπουν το σημερινό χάρτη στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.
Για το γεγονός ότι δεν έχει επανέλθει ακόμα το σήμα της δημόσιας τηλεόρασης, διευκρινίστηκε ότι δεν προβλέπεται δικονομικά κάποια ενέργεια του κ. Μενουδάκου.
Αντίθετα όμως μπορεί η ΠΟΣΠΕΡΤ να προσφύγει εγγράφως στον πρόεδρο του ΣτΕ για το επίμαχο ζήτημα, δηλαδή την μη εκτέλεση της προσωρινής διαταγής του. Στην τελευταία αυτή περίπτωση θα εξετασθεί τι δικονομικές δυνατότητες έχει ο κ. Μενουδάκος για να κινηθεί, χωρίς να αποκλείεται και η εισαγγελική επίκληση.
Όμως ορισμένοι σύμβουλοι Επικρατείας συνδύαζαν το άνοιγμα του σήματος της ΕΡΤ με την απόφαση των δυο συναρμοδίων υπουργών για την τοποθέτηση προσωπικού προσωρινής λειτουργίας της κρατικής τηλεόρασης. Μάλιστα, θεωρούσαν την καθυστέρηση της άρσης του «μαύρου» της ΕΡΤ δικαιολογημένη, καθώς, όπως έλεγαν αργά χθες το βράδυ, εκδόθηκε η προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου και δεν υπήρξε ο απαιτούμενος χρόνος.
Ωστόσο, νομικοί κύκλοι υπογραμμίζουν ότι η προσωρινή διαταγή αφορά μόνο την εκπομπή του σήματος, μάλιστα χαρακτηρίζουν εκτός αρμοδιότητας του ΣτΕ τα όσα ακούγονται περί νομιμότητας των απολύσεων, τονίζοντας ότι αυτό αφορά άλλα διοικητικά δικαστήρια ή και τη γνωμοδότηση για τη νομιμότητα της ΚΥΑ που αναμένεται να γίνει σε δεύτερο χρόνο.
Αμετακίνητοι στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ
Στο μεταξύ το αίτημα να ανοίξει σύντομα η ΕΡΤ επανέλαβαν με ανακοινώσεις τους τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Μία μέρα μετά τη συνάντηση κορυφής, αμφότερα υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να βρει τον τρόπο να εκπέμψει και πάλι η δημόσια τηλεόραση. Αναφερόμενο, μάλιστα, το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ σε σενάρια που κυκλοφορούν -με «δήθεν πηγές και μέσα στη Δικαιοσύνη- για το ποιο θα είναι το μεταβατικό σχήμα της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης» όπως σημειώνει, έκανε το ακόλουθο σχόλιο:
«Προσβάλλουν την Δικαιοσύνη και παίζουν αφελή κι επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος της πολιτικής σταθερότητας όσοι διακινούν αντισυνταγματικά, παράνομα και πρακτικώς ανεφάρμοστα σενάρια δήθεν «συμμόρφωσης» στην προσωρινή διαταγή του Προέδρου του ΣτΕ για την άμεση επανάληψη των εκπομπών της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.
Κάποιοι νομίζουν ότι το θέμα είναι να βρεθούν κουτοπόνηροι -και παράνομοι- τρόποι εικονικής συμμόρφωσης στην διαταγή του ΣτΕ. Το θέμα όμως είναι ο σεβασμός του δημοκρατικού κράτους δικαίου και η διασφάλιση των προϋποθέσεων ύπαρξης της κυβέρνησης συνεργασίας. Οποίος κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει αυτό, αναλαμβάνει πολύ βαριά ευθύνη».
Απορρίφθηκε η τροπολογία του ΚΚΕ
Εν τω μεταξύ, δεν έγινε τελικώς δεκτή η τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που αφορά το κλείσιμο της ΕΡΤ, καθώς ο υπουργός Υγείας Ανδ. Λυκουρέντζος, νομοσχέδιο του οποίου συζητείτο στην ολομέλεια δεν έκανε δεκτό το αίτημα να ενσωματωθεί σε αυτό τροπολογία. Σημειώνεται ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει πανομοιότυπες τροπολογίες και σε άλλα νομοσχέδια που προγραμματίζεται να εισαχθούν προς συζήτηση στην oλομέλεια.
Η εν λόγω τροπολογία είχε προστεθεί στο θέμα του Ερρίκος Ντυνάν, αλλά τελικώς ο υπουργός Υγείας Α. Λυκουρέντζος δεν την έκανε δεκτή, κάτι που οδήγησε σε αποχώρηση των βουλευτών του ΚΚΕ από την αίθουσα. Έντονες ήταν οι αντιδράσεις και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, που στήριζε την τροπολογία.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr