Αφορμή για το νέο κύκλο αντιπαράθεσης απετέλεσαν οι πληροφορίες για νομοθετική διευθέτηση της απομάκρυνσης 2.000 συμβασιούχων από το Δημόσιο, αλλά και η κριτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ σε συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου για τις συντάξεις.
«Δεν μπορείτε να αποδεχθείτε το νομοσχέδιο, γιατί πιστεύετε ότι η οποιαδήποτε ευεργετική διάταξη κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση του στόχου σας, που είναι ο σοσιαλισμός και τελικά, ο κομμουνισμός» κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο εισηγητής της ΝΔ, Αργύρης Ντινόπουλος. «Όταν η κοινωνία η ίδια κάνει μια προσπάθεια να ξεπεράσει αυτήν την κρίση, προσπαθείτε τεχνηέντως να δημιουργήσετε επίπλαστες εντυπώσεις, ώστε να αποτύχει η απαραίτητη ένεση αισιοδοξίας που επιχειρεί η κυβέρνηση εθνικής ευθύνης σε αυτόν εδώ τον κόσμο - γιατί είναι γνωστό τοις πάσι ότι η οικονομία πέραν όλων των άλλων είναι και ψυχολογία» συμπλήρωσε ο εισηγητής της ΝΔ.
«Εάν άκουγε κανείς την αντιπολίτευση τα τελευταία χρόνια, δεν θα υπήρχε σήμερα η Ελλάδα - θα υπήρχαν μόνο ερείπια. Αλλά ερείπια δεν υπάρχουν. Υπάρχει μόνο μια κοινωνία που καθημερινά δίνει μάχη για επιβίωση, δείχνει αντοχές και υπομονές για να νικήσουμε στο τέλος» διαπίστωσε και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
- «Σήμερα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα μετά από 18 χρόνια - 500 εκατ. ευρώ» υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
- «Μόνο που είναι πλασματικό» παρενέβη η Νάντια Βαλαβάνη.
- «Η Eurostat και η «δολοφονική» τρόικα, το θεωρούν πραγματικό. Μόνο εσείς το θεωρείτε πλασματικό» απάντησε ο Μ. Χρυσοχοΐδης.
- «Να φτιάξουμε χειρότερες στατιστικές για να τους αρέσουν» παρατήρησε ο Μάκης Βορίδης (ΝΔ).
- «Σήμερα εξυπηρετούμε το χρέος μας με λιγότερους τόκους, με λιγότερες πληρωμές, με λιγότερες δόσεις. Σε λίγους μήνες μάλιστα, το χρέος θα είναι ακόμα χαμηλότερο» συνέχισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
«Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών είναι μόλις 5,6 δισεκατομμύρια - τέτοιο έλλειμμα έχει να υπάρξει από το 1985. Έχουμε εξαγωγές ρεκόρ 27,5 δισεκατομμυρίων, 14% του ΑΕΠ, ιστορικό ρεκόρ. Η Ελλάδα ανέβηκε είκοσι δυο θέσεις στην κατάταξη της ανταγωνιστικότητας (από την 100η θέση είμαστε στην 78η σε 185 χώρες) και η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις δέκα οικονομίες του κόσμου που σημείωσαν τη μεγαλύτερη πρόοδο στη διευκόλυνση του "επιχειρείν" το 2012. Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις είκοσι τρεις χώρες του κόσμου που πέτυχαν βελτιώσεις σε τρεις τουλάχιστον τομείς, που εξετάζει η Παγκόσμια Τράπεζα. Αυτό οφείλεται ακριβώς στις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έγιναν...» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.
- «Κάποιος πλήρωσε για τα πρωτογενή αυτά πλεονάσματα, με μια τεράστια, πρωτοφανών διαστάσεων απώλεια σε μισθούς και συντάξεις, απολύσεις στο δημόσιο τομέα» σχολίασε ο Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ).
Από την άλλη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, διαπίστωσε αντιφάσεις στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στη διάταξη για τις κρατικές εγγυήσεις.
- «Η ρύθμιση είναι απαράδεκτη. Οι εγγυήσεις του Δημοσίου στην ουσία είναι δάνειο, που επωμίζεται το Δημόσιο. Στο παρελθόν, δίνατε μέσω των εγγυήσεων δανεικά κι αγύριστα» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης.
- «Πριν από δυο εβδομάδες, αποσύραμε διάταξη που προέβλεπε γνωμοδοτική Επιτροπή με ισχυρή παρουσία του ιδιωτικού τομέα» απάντησε ο Μ. Βορίδης. «Ασκήσατε κριτική, ώστε ο κεντρικός έλεγχος, να ελέγχεται από το κράτος προκειμένου να διασφαλίζονται τα συμφέροντά του. Καταργήσαμε τη διάταξη εκείνη - και σήμερα το Δημόσιο έχει τη μεγάλη πλειοψηφία στη γνωμοδοτική Επιτροπή. Μήπως να επαναφέρουμε την προηγούμενη διάταξη που μας άρεσε κιόλας;» σχολίασε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.
- «Αν θέλετε να δώσετε κάπου δάνεια, να το κάνετε ανοιχτά, ή τις εγγυήσεις να τις εγκρίνει η Βουλή» απάντησε ο Π. Λαφαζάνης.
- «Σιγά μην έρχεται τώρα η Βουλή να αποφασίζει για το αν θα χορηγηθεί μία εγγύηση σε κάθε μεμονωμένη επιχειρηματική δραστηριότητα. Τότε πλέον να καταργήσουμε τα υπουργεία και τη διοίκηση» απάντησε ο Μ. Βορίδης.
Σημειώνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε και την «προστασία του δικαιώματος των καταθετών και των δικαιούχων στην ιδιοκτησία», καθώς και τη «βασική αρχή της ηθικής στην οικονομία», στην κριτική του στο άρθρο για τους αδρανείς λογαριασμούς των τραπεζών, που μένουν αδιεκδίκητοι για χρονικό διάστημα πάνω από 20ετία.
Η εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου προβλέπει τη διάθεση των πόρων αυτών σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες - το νομοσχέδιο ωστόσο, δεν αναφέρει κάτι τέτοιο ρητά. Τόσο η αντιπολίτευση, όσο και το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, ζήτησαν να συμπεριληφθεί μια τέτοια πρόβλεψη στο ίδιο το νομοσχέδιο, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ανταπόκριση εκ μέρους της κυβέρνησης.
«Η 20ετία να μην κλείνει το θέμα. Δώστε τη δυνατότητα για άλλα δέκα χρόνια στον δικαιούχο ή τον κληρονόμο του να ασκήσει τα δικαιώματά του, ακόμα και αν πάρει το Δημόσιο τις καταθέσεις του στην 20ετία» πρότεινε ο Π. Λαφαζάνης για τη συγκεκριμένη διάταξη. Τελικώς, η αξιωματική αντιπολίτευση παρά τις ενστάσεις της, υπερψήφισε τη ρύθμιση.
Ενδιαφέρον παρουσίασε ωστόσο και η παρέμβαση του πρώην προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη, ο οποίος παρατήρησε ότι οι τράπεζες, ενόψει του ελέγχου της υπόθεσης της «λίστας Λαγκάρντ», δηλώνουν πως δεν διαθέτουν στοιχεία, πέραν της προηγούμενης 10ετίας. «Αν είναι έτσι, τότε πώς έχουμε στο νομοσχέδιο ένα ολόκληρο κεφάλαιο για τους αδιάθετους λογαριασμούς, και ζητάμε να περιέλθουν στο Δημόσιο μετά την εικοσαετία; Εδώ κάποιοι δυστυχώς, «εργάζονται» όλους μας» παρατήρησε ο κ. Κακλαμάνης.
Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τα κόμματα της κυβέρνησης, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση υπερψήφισε τα 10 από τα 16 άρθρα του. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν για την κατάθεση της πολυτροπολογίας των 13 άρθρων, καθώς αναγκάστηκαν να τοποθετηθούν ενιαία επί διαφορετικών διατάξεων, ορισμένων «απαραίτητων» (καθαρίστριες υπουργείου Οικονομικών, δακοκτονία) και άλλων για τις οποίες είχαν αντίρρηση. ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή δήλωσαν «παρών», ενώ το ΚΚΕ καταψήφισε.
* Ύστερα από χθεσινές νομοθετικές βελτιώσεις του υπουργείου Οικονομικών, τα ποσά επιδομάτων νόσου και ανικανότητας που καταβάλλονται με τις συντάξεις του Δημοσίου, κατά περίπτωση, όπως αυτά είχαν διαμορφωθεί την 31η Ιουλίου του 2012, εξακολουθούν να ισχύουν και μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία.
Διαβάστε επίσης:
- ΣΕΤΕ: Από 1η Ιουλίου μπορεί να μειωθεί το ΦΠΑ στην εστίαση
- Ευθ. Τσιλιλής: Πλημμύρισε η αγορά με λαθραίο τσίπουρο
- Φουντώνει ο ευρωσκεπτικισμός στις «βαριές βιομηχανίες» της Ε.E.
- Στοιχεία σοκ από έρευνα στο χώρο της Υγείας
- Μαυραγάνης: Διευκρινίσεις για τη φορολόγηση όσων αμείβονται με "έναντι"
- Σύμβαση της Intrasoft με την Κομισιόν - Στα 13,5 εκατ. ευρώ το deal
- Η κυβέρνηση βάζει μπλόκο στην "επιστροφή" των συμβασιούχων στο Δημόσιο
- «Ιπτάμενα παράπονα» για την Ελλάδα
- Σόιμπλε: Ναι στην ανάπτυξη, αλλά πρώτα η δημοσιονομική εξυγίανση
- Η βομβιστική επίθεση στη Βοστώνη έγινε video game που σοκάρει (vid)
- Στην Kenwood Delonghi περνάει το σήμα Braun
- Ισπανία: Σπάει κάθε ρεκόρ η ανεργία - Στο 27,2% το α' τρίμηνο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr