Με την αποχώρηση 4.000 δημοσίων υπαλλήλων εντός του 2013 ξεκινάει η διαδικασία μείωσης και αναδιάρθρωσης του Δημοσίου, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, Ευάγγελο Βενιζέλο (ΠΑΣΟΚ), Φώτη Κουβέλη (ΔΗΜΑΡ) στη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και παρουσία του υπουργού Διοικητής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, ο οποίος κλήθηκε στην τελευταία φάση της συνάντησης.
Πρώτοι στη σειρά αποχώρησης βρίσκονται οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι βάση των αποφάσεων των δικαστικών συμβουλίων, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν μη επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι που θα κριθούν με αξιολόγηση.
«Είναι απολύτως αναγκαίο να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα», διότι «υπάρχει μια πανευρωπαϊκή αβεβαιότητα και νευρικότητα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «πρέπει να κλείσουμε όλα τα θέματα» και τόνισε ότι «σήμερα κάναμε μια συντονισμένη και επίπονη προσπάθεια να κλείσουμε όλα τα εκκρεμή θέματα με κορυφαίο ζήτημα, εκ των πραγμάτων, το ζήτημα της δημόσιας διοίκησης». Επ' αυτού, τόνισε ότι «διαμορφώσαμε ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο που ελπίζω ότι θα γίνει αποδεκτό και από την τρόικα, μέχρι την Κυριακή το βράδυ, γιατί πρέπει η νέα εβδομάδα να μας βρει με τελειωμένη τη διαπραγμάτευση». Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για ένα «πλαίσιο» σε σχέση με τη δημόσια διοίκηση, «πολύ καλό, λογικό, δίκαιο», που «σέβεται απολύτως το Σύνταγμα, τις θεσμικές εγγυήσεις», συμπληρώνοντας: «αλλά βεβαίως πρέπει να εκσυγχρονιστεί η δημόσια διοίκηση».
«Όταν έχουμε 1,5 εκατ. ανέργους πρέπει να ασχοληθούμε με αυτούς, βεβαίως θα ασχοληθούμε και με τους 15.000 εργαζόμενους στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα -αριθμό κατά τον οποίο πρέπει να μειώσουμε το συνολικό προσωπικό, για να δώσω ένα παράδειγμα- και αυτό μπορεί να γίνει εμπροθέσμως, νομίμως, αποτελεσματικά, με διάφορες πηγές που έχουμε στα χέρια μας από τις οποίες θα προέλθει αυτή η μείωση του προσωπικού», είπε.
Υπάρχουν κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων που δεν μπορούν να προσφέρουν
Απαριθμώντας αυτές τις «πηγές», ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «υπάρχουν οι πειθαρχικές διαδικασίες με δικαστική κρίση στο τέλος, υπάρχει η αξιολόγηση των φορέων και των υπηρεσιών όπου κάπου θα έχουμε καταργήσεις κάπου θα έχουμε συγχωνεύσεις, κάπου θα λειτουργήσει η κινητικότητα, κάπου δεν μπορεί να λειτουργήσει η κινητικότητα». Επιπλέον, ανέφερε ότι υπάρχουν άλλες κατηγορίες προσωπικού σε όλο το δημόσιο «που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να προσφέρουν» π.χ. για λόγους υγείας και επίσης ότι μπορούν να υπάρξουν και κάποια κίνητρα αποχώρησης «που η κοινωνία τα σέβεται».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι οι επίορκοι θα αποχωρήσουν με βάση τις αποφάσεις των δικαστικών συμβουλίων που θα ενεργοποιηθούν περισσότερο και θα επιταχύνουν τις εργασίες τους και οι μη επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι θα κριθούν με την αξιολόγηση και την κινητικότητα.
Το σχέδιο κινητικότητας φέρνει αποχώρηση 180.000 δημοσίων υπαλλήλων
Ο κ. Κουβέλης επέμεινε ότι οι αλλαγές στο Δημόσιο και η αναδιοργάνωσή του θα γίνουν με το σχέδιο της κινητικότητας και εκτίμησε ότι μέχρι το 2015 αυτοί που θα έχουν αποχωρήσει θα είναι περισσότεροι από 180.000. Επίσης, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι θα αξιολογηθούν οι οργανισμοί όπου χρειάζεται και αν δεν έχουν λόγο ύπαρξης θα κλείσουν και το προσωπικό τους, αφού αξιολογηθεί και δεν ανταποκρίνεται θα βγαίνει εκτός.
Διαβάστε επίσης
Σταϊκούρας: 15.000 απομακρύνσεις υπαλλήλων και ισόποσες προσλήψεις νέων παιδιών
Reuters: Έκλεισε η συμφωνία με την τρόικα
«Πάει καλά, υπάρχει σημαντική πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις Σταϊκούρα-τρόικας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr