Μετά την τετράωρη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών και τις απαραίτητες φωτογραφίες ... αγάπης μεταξύ του κ. Μανιτάκη και του κ. Στουρνάρα αποφασίστηκε να επιταχυνθεί το πρόγραμμα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπως το έχει καταθέσει.
Σύμφωνα, πάντως, με συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν μπήκε κανένα νέο θέμα από την πλευρά της τρόικας στο ζήτημα της μεταρρύθμισης στο Δημόσιο. Επίσης δεν απαίτησαν την απομάκρυνση 20.000 υπαλλήλων, όπως ανέφεραν κάποιες πληροφορίες των τελευταίων ημερών, αλλά την επιτάχυνση των διαδικασιών με τους επιόρκους για τους οποίους ο κ. Μανιτάκης δήλωσε κατηγορηματικά, ότι αποτελεί βούληση της κυβέρνησης να τους απομακρύνει χωρίς καθυστερήσεις.
Στη συνάντηση με την τρόικα που για πρώτη φορά στα χρονικά, πέρα από τον υπουργό Οικονομικών, συμμετείχε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ετέθη επιτακτικά το αίτημα να απομακρυνθούν άμεσα οι 1000 περίπου επίορκοι, αλλά και η ολοκλήρωση των πειθαρχικών διαδικασιών σε πρώτο και δεύτερο βαθμό των άλλων 2500 υπαλλήλων που αντιμετωπίζουν κατηγορίες. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση παίρνει μια παράταση μέχρι το καλοκαίρι να υλοποιήσει τα υπεσχημένα, δηλαδή, άμεση συγκρότηση πειθαρχικών συμβουλίων, ολοκλήρωση διαδικασιών, κατάθεση νέων οργανογραμμάτων και κλείσιμο φορέων. Εν τω μεταξύ για να λάβει και τη δόση των 2,8 δισεκ. ευρώ, που αναμένεται να καθυστερήσει, θα πρέπει να δώσει απτά δείγματα προόδου για τις πρώτες απομακρύνσεις από το δημόσιο, αλλά καις τις ιδιωτικοποιήσεις...
Εγκύκλιος Μανιτάκη
Στο πλαίσιο αυτό έως τις 20 Απριλίου, θα πρέπει οκτώ υπουργεία να ενημερώσουν το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την πορεία υλοποίησης καταργήσεων ή συγχωνεύσεων υπηρεσιών και φορέων τους, σύμφωνα με εγκύκλιο.
Έτσι, τα υπουργεία Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, Εθνικής Άμυνας, Εργασίας, Περιβάλλοντος, Παιδείας, Τουρισμού και Μακεδονίας-Θράκης θα πρέπει να αποστείλουν συγκεκριμένα στοιχεία για τον εντοπισμό τυχόν καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση των διαδικασιών (όσον αφορά, παραδείγματος χάρη, στην ολοκλήρωση της διενεργούμενης εκκαθάρισης και των διαδικασιών τακτοποίησης του προσωπικού, στην αξιοποίηση των ιδιόκτητων κτιρίων και τη λήξη των μισθώσεων των μη ιδιόκτητων, στη διασφάλιση, μεταφορά και αξιοποίηση του κάθε είδους εξοπλισμού κλπ), που ξεκίνησαν τον περασμένο Ιανουάριο, με τις νομοθετικές ρυθμίσεις για την κατάργηση οκτώ φορέων και 197 νομικών προσώπων του δημοσίου.
Όπως επισημαίνεται και στην εγκύκλιο, τα παραπάνω αποτελούν δεσμεύσεις της κυβέρνησης, καθώς μεταξύ άλλων μεταρρυθμιστικών μέτρων που προωθεί στον τομέα της δημόσιας διοίκησης, προωθεί και την ορθολογική αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα στην κατεύθυνση του περιορισμού του εύρους του κράτους.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητά όλα τα δεδομένα και τις πληροφορίες σχετικά με το προσωπικό, την κτιριακή υποδομή, τον εξοπλισμό, τις δαπάνες κλπ. Σημειώνεται, τέλος, ότι καθώς η παρακολούθηση καταργήσεων- συγχωνεύσεων είναι μία συνεχής δυναμική διαδικασία, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη ορισμού αρμοδίων σε κάθε υπουργείο οι οποίοι, έχοντας συντονιστικό ρόλο στη συλλογή των απαραίτητων στοιχείων, θα επικοινωνούν με τις υπηρεσίες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε κάθε περίπτωση που τίθεται θέμα επικαιροποίησης των σχετικών στοιχείων.
Αισιοδοξία για τη δόση
Πάντως από την κυβέρνηση τονίζεται ότι ασιοδοξία υπάρχει κι ότι η τρόικα θα δώσει το πράσινο φως για τη δόση των 2,8 δις. ευρώ, έστω με καθυστέρηση, καθώς υπάρχει απόλυτη επιτυχία του βασικού προαπαιτούμενου για τη δόση Μαρτίου, της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, πρόοδος στο μέτωπο των κόκκινων δανείων, των ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και η νίκη των δανειστών σε σχέση με το πάγωμα της συγχώνευσης των τραπεζών ΕΤΕ Eurobank.
Δημοσιονομικό κενό
Πάντως οι πληροφορίες για την εικόνα κατάρρευσης, που παρουσίασαν τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Μάρτιο, παρά την οριακή αύξηση των εισπράξεων από τα τελωνεία δημιουργούν ένα μεγάλο πονοκέφαλο, κύρια ενόψει της διαπραγμάτευσης του Ιουνίου. Η μείωση των καθαρών εσόδων το Μάρτιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα προσδιορίζεται σε ποσοστό άνω του 25% γεγονός που οδηγεί το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2013 - 2014 το στην περιοχή των 3 δισ. ευρώ.
Μάλιστα σε αυτά τα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται και οι απογοητευτικές εισπράξεις των ασφαλιστικών ταμείων οι οποίες το πρώτο τρίμηνο εμφανίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τρύπα ύψους περίπου750 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι η επιστροφή φόρων το Μάρτιο, σύμφωνα με τους στόχους του προϋπολογισμού, που ήταν 800 εκατ. ευρώ. Η επιστροφή αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, η οποία «υπονομεύει» το τρικ της κυβέρνησης να διατηρεί καλά νούμερα με τη συγκράτηση των επιστροφών φόρου.
Διαβάστε επίσης
Μανιτάκης: Η τρόικα δεν έθεσε θέμα απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων
"Προθεσμία" Μανιτάκη σε 8 υπουργεία για τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις φορέων
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr