Μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο ημερίδας του Εθνικού Κέντρου Δημοσίας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, ο υπουργός υποστήριξε ότι το Δημόσιο δεν αποτελεί αγκάθι στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, σημειώνοντας ότι από όσο γνωρίζει ο ίδιος οι εκπρόσωποι των πιστωτών δεν ζητούν απολύσεις αλλά ποιοτική αναβάθμιση του Δημοσίου.
Ο κ. Μανιτάκης επανέλαβε ότι απαιτείται χρόνος για τη διοικητική μεταρρύθμιση καθώς δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για τους 25.000 που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και γνωστοποίησε ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι τα οργανογράμματα για την αναδιάρθρωση των φορέων της κεντρικής διοίκησης θα είναι έτοιμα έως τα τέλη του χρόνου.
Κατά την ομιλία του, ο κ. Μανιτάκης επέμεινε ότι η διοικητική μεταρρύθμιση είναι ένα τιτάνιο έργο που δεν συντελείται από τη μία μέρα στην άλλη, ούτε δια μαγείας. Χρειάζεται χρόνο, χρόνο πολύ, χρόνο μακρύ, διότι μαζί με την μεταρρύθμιση πρέπει να αλλάζουν χρόνιες, ριζωμένες πρακτικές και νοοτροπίες», είπε ο υπουργός.
Περιγράφοντας το δεύτερο και «πιο δύσκολο» μέρος της μεταρρύθμισης, ο κ. Μανιτάκης είπε ότι η «μετάβαση αυτή θα γίνει με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο, σε σχέση με όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα. Δεν θα αρχίσει, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, με την έκδοση ενός Προεδρικού Διατάγματος που περιείχε τον νέο Οργανισμό υπουργείου, που θα είναι ούτως ή άλλως πολύ πιο συνοπτικός και πιο λιτός».
Συμπλήρωσε ότι θα προηγηθεί ένα στάδιο πλήρους σχεδιασμού του νέου οργανογράμματος «με την αναλυτική περιγραφή των νέων θέσεων, των αποστολών των διευθύνσεων, των αρμοδιοτήτων και καθηκόντων κάθε διεύθυνσης και κάθε τμήματος και θέσης, καθώς και όλης της διοικητικής διαδικασίας».
Παράλληλα, σημείωσε ότι «το νέο μοντέλο οργάνωσης στηρίζεται και προϋποθέτει ένα αναλυτικό περίγραμμα θέσεων, διαδικασιών και αποστολών και, φυσικά, την αναλυτική περιγραφή των συγχωνεύσεων, καταργήσεων και της δημιουργίας νέων διοικητικών μονάδων. Προϋποθέτει ακόμη σχέδιο αναλυτικό στελέχωσης με προσωπικό των νέων μονάδων».
Η δεύτερη καινοτομία, κατά τον κ. Μανιτάκη, έγκειται στην έμφαση που δίνεται στο λειτουργικό κριτήριο, σε σχέση με το δομικό που υπερίσχυε μέχρι τώρα. «Η νέα δομή- και κάθε δομή- υπάρχει για να υπηρετεί τις βασικές αποστολές του υπουργείου.
Οι θέσεις και οι διοικητικές μονάδες περιγράφονται για να συντρέχουν στην εκπλήρωση του βασικού σκοπού του υπουργείου. Οι στόχοι κάθε μονάδας και οι στόχοι κάθε υπουργείου είναι και στόχοι όλων και κάθε υπαλλήλου και της θέσης που κατέχει. Όλοι οφείλουν να συνεργούν στην εκπλήρωση της κύριας αποστολής. Η πρόσληψη, επομένως, της νέας οργανωτικής δομής είναι δυναμική και λειτουργική και όχι δομική και στατική, όπως μέχρι τώρα» τόνισε.
Επίσης, ο κ. Μανιτάκης αναφέρθηκε και σε όλα όσα έγιναν τους πέντε μήνες από τότε που ξεκίνησε η προσπάθεια για τη διοικητική μεταρρύθμιση στο δημόσιο, με την αξιολόγηση 16 υπουργείων και μίας Γενικής Γραμματείας, «για τα κριτήρια ορθολογικότητας, αποδοτικότητας, αποτελεσματικότητας, πάγιου δημοσιονομικού οφέλους, μείωσης λειτουργικών δαπανών και, κυρίως, προγραμματισμού θέσεων και στελέχωσης προσωπικού», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr