Ωστόσο η αγωνία είναι μεγάλη καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου και στο Υπ. Οικονομικών φοβούνται ότι οι αστοχίες σε μέτρα ίσως «ανοίξουν την όρεξη» των δανειστών να ζητήσουν νέες διορθώσεις, που θα οδηγήσουν σε νέες πολιτικές εμπλοκές, καθοριστικές για τη κυβερνητική συνοχή.
Αντίθετη η ΔΗΜΑΡ στο χαράτσι
Ήδη ο Φώτης Κουβέλης εμφανίζεται κατηγορηματικά αντίθετος με τη συνέχιση του ειδικού τέλους ακινήτων που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ «Δεν θα ψηφίσουμε το χαράτσι» δηλώνει σε συνέντευξή του στην Real News, τονίζοντας ότι τυχόν συνέχιση του ειδικού τέλους ακινήτων που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ αποτελεί νέο μέτρο και πρέπει να περάσει από τη Βουλή.
Με ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο η ΔΗΜΑΡ επαναλαμβάνει ότι η αντικατάσταση του ΕΕΤΗΔΕ από ένα μειωμένο ενιαίο φόρο ακινήτων, η μείωση της επιβάρυνσης από δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ο διακανονισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών με αυξημένο αριθμό δόσεων, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, αποτελούν μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
Σχετικά με το χαράτσι, ο κ. Στουρνάρας έχει αποκλείσει την πιθανότητα κατάργησής του από φέτος, ενώ η κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάρια για ένα πιο «ήπιο χαράτσι»: μείωση συντελεστών, εξαίρεση κατηγοριών κλπ.
Το ΠΑΣΟΚ θέλει ανασχηματισμό
«Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της κυβέρνησης, μετά την επίσκεψη της τρόικας πρέπει να γίνει και αξιολόγηση και αξιοποίηση προσώπων» τονίζει η Ιπποκράτους και προτείνει να τεθεί στους δανειστές η ρήτρα ύφεσης.
Ανασχηματισμό και νέα προγραμματική συμφωνία ζητά το ΠΑΣΟΚ όπως προκύπτει από άτυπη ενημέρωση που εξέδωσε το απόγευμα της Κυριακής, ενώ παράλληλα τάσσεται ουσιαστικά υπέρ της θεσμοποίησης της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών. Τόσο η παρέμβαση αυτή του ΠΑΣΟΚ, όσο και η δήλωση Κουβέλη στη Real News ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφιστεί χαράτσι και για το 2013 δημιουργούν νέα πολιτικά δεδομένα και καθιστούν ιδιαίτερα κρίσιμη τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την προσεχή Τετάρτη.
«Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί επίσης ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της Κυβέρνησης (μονομερείς πρωτοβουλίες, αιφνιδιασμοί κ.ο.κ.) και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στη Βουλή (τροπολογίες, αδυναμία ανάδειξης των αδιεξόδων του ΣΥΡΙΖΑ κλπ). Η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί με αποτελεσματικό συντονισμό. Είναι όμως προφανές ότι μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης της τρόικας, πρέπει να γίνει και αξιολόγηση και αξιοποίηση προσώπων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Ιπποκράτους, ενώ ταυτόχρονα τονίζεται:
«Στο ΠΑΣΟΚ λένε ότι αναμφίβολα ο ανασχηματισμός είναι αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού, ευθύνη όμως και αρμοδιότητα των τριών κομμάτων και των αρχηγών τους είναι η ύπαρξη και το πλαίσιο λειτουργίας της Κυβέρνησης. Από την άποψη αυτή θα βοηθήσει η τακτική και οργανωμένη μορφή των συναντήσεων των τριών αρχηγών που μπορεί να δώσει ρυθμό στο κυβερνητικό έργο και τη λειτουργία της Βουλής με τη γρήγορη αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων και την ανάληψη πρωτοβουλιών σε υψηλό πολιτικό επίπεδο».
Η Ιπποκράτους προειδοποιεί ότι θα επιμείνει στις προτάσεις νόμου που έχει καταθέσει για τις ευπαθείς ομάδες και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και δεν είναι διατεθειμένη να ανεχτεί να αγνοούνται οι προτάσεις της στις επαφές των υπουργών με την τρόικα. «Δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις» αναφέρεται, ζητώντας να απαιτήσει η κυβέρνηση από τους δανειστές τη ρήτρα ύφεσης . Ενόψει δε της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει στην ανακοίνωσή του:
«Η τελική φάση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, ώστε να μη μένει σε εκκρεμότητα το ελληνικό πρόγραμμα και να μη καθυστερεί η εκταμίευση των δόσεων, θα αναδείξει την πρακτική σημασία αυτού που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, καθώς πρέπει να απαντηθούν ζητήματα, όπως η μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση, το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ για το 2013, οι ρυθμίσεις των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, οι ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Το ΠΑΣΟΚ έχει παρουσιάσει τις θέσεις του σε όλα τα επιμέρους σημεία.
Το ΠΑΣΟΚ διατυπώνει μια πολύ καθαρή θέση: όλα τα επιμέρους σημεία να εντάσσονται σε ένα ενιαίο προγραμματικό πλαίσιο με ορίζοντα τετραετίας. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, οι κυβερνητικοί εταίροι πρέπει να μοιράζονται δίκαια το κόστος και το όφελος. Συνεπώς, το ΠΑΣΟΚ δεν θα σηκώσει πάλι βάρη που δεν του αναλογούν για να προστατευθούν άλλοι εταίροι από το βάρος παλαιότερων ή τωρινών επιλογών τους.
Το ΠΑΣΟΚ θυμίζει τις προτάσεις του της περιόδου Ιουλίου-Νοεμβρίου 2012 για μια διαπραγμάτευση με την τρόικα που θα διασφάλιζε βιώσιμο μακροοικονομικό πλαίσιο και πραγματική επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής με βάση τη «ρήτρα της βαθύτερης ύφεσης» που το ΠΑΣΟΚ είχε φροντίσει να περιληφθεί στη συμφωνία του Φεβρουαρίου 2012. Τώρα που διαφαίνεται και πάλι το ενδεχόμενο βαθύτερης ύφεσης (ως ένα βαθμό και λόγω της Κύπρου), το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι είναι κατάλληλη στιγμή για την Ελλάδα να ζητήσει αυτά που πρέπει».
Τέλος το ΠΑΣΟΚ ζητά προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το Κυπριακό, προκειμένου να φέρει σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του: «Τέλος, το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες πρέπει με κοινοβουλευτικές και πολιτικές πρωτοβουλίες να αναδειχθεί το απόλυτο στρατηγικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις επικίνδυνες και αντιφατικές θέσεις του για την κυπριακή κρίση, την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ, την ετερόκλητη και ακραία τυχοδιωκτική «σύγκλιση» με τους ΑΝΕΛ κ.ο.κ.
Όσο καταλαγιάζουν οι σχετικές εντυπώσεις στη συνείδηση των πολιτών, τόσο δυσκολότερη θα γίνεται η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμούν στο ΠΑΣΟΚ, που θεωρεί ότι αυτά όλα θα επηρεάσουν την τελική πολιτική αξιολόγηση των πολιτών, ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις της συγκυρίας, στην οποία πάντα κυριαρχεί η δυσφορία της ελληνικής κοινωνίας για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης που έχει επιλέξει η κρατούσα συντηρητική ευρωπαϊκή αντίληψη».
Στο ΣΥΡΙΖΑ για να αδειάσουν τους τακτικισμούς, όπως σημειώνουν, της τρικομματικής κυβέρνησης, που στο τέλος οδηγούν σε αποδοχή νέων μέτρων αναμένεται να εντείνουν πιέσεις για να καταδείξουν το αδιέξοδο του προγράμματος. «Τα έσοδα από έμμεσους φόρους υπολείπονται κατά 500 εκατ. ευρώ ή 11% έναντι των στόχων, αντανακλώντας την ραγδαία πτώση της κατανάλωσης.
Αν, λοιπόν, τα παραπάνω δεν αποτελούν πρόβλημα, ας μας εξηγήσει ο κ. υπουργός:
- Γιατί αντί να επιστρέψει φόρους 490 εκατ. ευρώ, όπως προβλεπόταν, τελικά έδωσε μόνο 96 εκατ. ευρώ.
- Γιατί εμφανίζονται διπλάσιες οι εισροές από την ΕΕ για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων όταν οι επενδυτικές δαπάνες του δημοσίου είναι λιγότερες από το ήμισυ που προβλεπόταν; Είναι προφανές ότι ο κ. Στουρνάρας προσπαθεί να πείσει την κοινωνία ότι η πολιτική του Μνημονίου θα αποφέρει αποτέλεσμα, όταν έχει αποτύχει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Μήπως, όμως, προσπαθεί να πείσει τον ίδιο του τον εαυτό ότι δεν θα καθίσει και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη λήψη νέων μέτρων;» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, Βουλευτής Β' Αθήνας και Υπεύθυνος ΕΕΚΕ Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚ.
Η δημοσιονομική μέγγενη
Το μεγάλο ζήτημα, πέρα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αφορά το δημοσιονομικό κενό των 800 εκ. ευρώ - 1 δισ. ευρώ κατ΄ ελάχιστη εκτίμηση, που σε προβολή δωδεκαμήνου μπορεί τουλάχιστον να τριπλασιαστεί και συνδέεται με την προβληματική ή τη μη εφαρμογή μέτρων που έχουν ψηφιστεί.
Αυτό συντηρεί την εκκρεμότητα της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ για την οποία δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστέρησης, σύμφωνα με την κυβέρνηση. "Πρέπει να τα έχουμε λήξει πριν τις 12 Απριλίου. Όλα θα τα πετύχουμε" σημείωνε ανώτατη κυβερνητική πηγή μετά την τελευταία σύσκεψη στο υπ. Οικονομικών. Ελπίδα για την κυβέρνηση να αποκρουστούν οι πιέσεις της τρόικας έρχεται από τα προσδοκώμενα έσοδα έως 5,5 δισ. εκ. σε βάθος 3 ή 4 ετών από τα ληξιπρόθεσμα.
Ωστόσο ερώτημα παραμένει εάν οι τροϊκανοί θα πειστούν από αυτήν την υπόσχεση και θα επιλέξουν μια πιο ήπια στάση λόγω και της μεγάλης πίεσης που δέχεται η χώρα από την κατάρρευση της Κυπριακής οικονομίας. Διαφορετικά θα πιέσουν, άραγε εδώ και τώρα για απολύσεις, ισοδύναμα κτλ, θέτοντας την κυβέρνηση σε πίεση λόγω των τακτικών ελιγμών των ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ, εν μέσω στρατηγικής αστάθειας και στην Κύπρο....;
Άλλωστε οι εκτιμήσεις από μεγάλους οίκους κάνουν λόγω για ένα αποτύπωμα στο ελληνικό ΑΕΠ, που θα ξεπερνά τη μία μονάδα, γεγονός που οδηγεί σε νέα δεδομένα για τον προσδιορισμό ελλείμματος, δημοσιονομικού κενού κτλ. Πάντως η κυβέρνηση επιθυμεί να παρουσιαστεί έτοιμη ώστε να αποφύγει την κριτική των δανειστών, αλλά και να προτάξει μια πειστική επιχειρηματολογία, ασχέτως εάν ακουστεί...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr