Αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο και τα ελληνικά ΜΜΕ ήταν έντονη, καθώς αντιμετωπίζει την Ελλάδα σαν οποιαδήποτε επικίνδυνη - εξωευρωπαϊκή χώρα, ενώ πό την Κομισιόν υπήρξε έμμεση επιβεβαίωση, υποστηρίζοντας ότι το επίμαχο e-mail ήταν απόρρητο και για εσωτερική χρήση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Το ΒΗΜΑ που αποκάλυψε το θέμα το εν λόγω e-mail, εφόσον είναι αυθεντικό, αποτελείται από δύο μέρη: Το πρώτο μέρος φαίνεται να ενσωματώνει της «προφορικά» εκφρασθείσες ανησυχίες, ακόμα και για νεκρούς στην Ελλάδα από διαδηλώσεις, ενώ το δεύτερο, το «τεχνικό» του τμήμα, παραθέτει αναλυτικές οδηγίες προς τα στελέχη για το πώς θα αντεπεξέλθουν σε συνθήκες αναρχίας.
Το μήνυμα φέρεται να διακινήθηκε τις προηγούμενες ημέρες χωρίς σήμανση σχετική με τον αποστολέα του για λόγους, όπως αναφέρει, ασφαλείας. Αναφέρει ακόμα ότι αντίστοιχες ειδοποιήσεις έχουν σταλεί και σε στελέχη του ΔΝΤ που έρχονται στην Ελλάδα, ενώ κάνει λόγο και για ακόμα περισσότερες οδηγίες ασφαλείας που όμως, θα δοθούν προφορικά στους ενδιαφερομένους.
Τι λέει η Κομισιόν
Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο υπεύθυνος της Κομισιόν στην Αθήνα ρωτήθηκε σχετικά με το ζήτημα μετά το δημοσίευμα του Βήματος και απάντησε ότι: «Η Επιτροπή εκδίδει οδηγίες για την ασφάλεια του προσωπικού της, δεν αποτελεί πρωτοτυπία, είναι καθήκον της. Το παρακάτω κείμενο σε εισαγωγικά ΔΕΝ εξεδόθη από την Επιτροπή. Οι οδηγίες που έπονται αυτού του κείμενου είναι αυτονόητες υποδείξεις της Επιτροπής προς το προσωπικό της. Οι οδηγίες αυτές έγιναν σε συνεννόηση με τις ελληνικές Αρχές».
Με άλλα λόγια, επιβεβαιώνεται το δεύτερο τμήμα του μηνύματος, με τις οδηγίες προς το προσωπικό της Επιτροπής, όχι όμως το πρώτο τμήμα.
Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, Πάνος Καρβούνης, απέστειλε το πρωί της Κυριακής τις ακόλουθες απαντήσεις στο Βήμα:
1) Οι ελληνικές αρχές με τι οποίες συνεργάζεται η Υπηρεσία Ασφάλειας της Επιτροπής είναι η Ελληνική Αστυνομία. Είναι σε τακτική επαφή, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για επισκέψεις Επιτρόπων κι άλλων υψηλόβαθμων στελεχών
2) Ναι, οι οδηγίες είναι (αυτονόητα) μετρά ασφάλειας για την προφύλαξη του προσωπικού της Επιτροπής το οποίο δουλεύει για την Ελλάδα κατ'αιτημα της χώρας.
3) Η Επιτροπή με κάθε τρόπο συνδράμει στην αποκατάσταση της εικόνας της Ελλάδας κι η ευρεία δημοσιοποίηση των προφανών εσωτερικών κανόνων ασφάλειας του προσωπικού της είναι αυτή που μπορεί να θίξει την εικόνα της χωράς
4) Έστειλα τις απαντήσεις ταυτόχρονα στο ΒΗΜΑ, που έγραψε το άρθρο, και στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ που ήρθε σ'επαφη μαζί μου και ζήτησε εξηγήσεις για το θεμα. Είμαι στην διάθεση του Βήματος για περισσότερες εξηγήσεις.
Διάβημα διαμαρτυρίας απόν την Μαρία Δαμανάκη προς τον Ζοζέ Μπαρόζο
Σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Μπαρόζο προχώρησε αμέσως μόλις ενημερώθηκε για την ηλεκτρονική οδηγία των υπηρεσιών ασφαλείας της Κομισιόν σχετικά με την Ελλάδα, η Ελληνίδα Επίτροπος κ. Δαμανάκη.
Με της επιστολή προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η κ. Δαμανάκη εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για την ηλεκτρονική αυτή ταξιδιωτική οδηγία των υπηρεσιών της Κομισιόν, την οποία αγνοούσε.
Ζητά να ενημερωθεί αναλυτικά για τους λόγους και τις διαδικασίες έκδοσής της. Στην επιστολή της επίσης η κυρία Δαμανάκη επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι χώρα ειρηνική και ασφαλής για κάθε Ευρωπαίο και διεθνή αξιωματούχο, με ζωντανές και διαχρονικές παραδόσεις φιλοξενίας προς κάθε πολίτη.
Αντιδράσεις από την ευρωβουλευτή, Μαριλένα Κοππά
Κατεπείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν, σχετικά με το επίμαχο e - mail, κατέθεσε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερωτάται:
α) αν επιβεβαιώνει την ύπαρξη της οδηγίας αυτής;
β) αν αποδέχεται όλα αυτά που αναφέρονται μέσα στο κείμενο αυτό, δηλαδή τα περί ανεξέλεγκτης κοινωνικής έκρηξης και τα περί έλλειψης ασφάλειας, σαν να πρόκειται για μια χώρα που βρίσκεται σε περίοδο πολέμου;
γ) πώς είναι δυνατόν να δημιουργεί κλίμα φόβου στους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ταξιδεύουν στην Ελλάδα;
δ) πώς είναι δυνατόν η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκδίδει μια τέτοια οδηγία - για μια χώρα που βρίσκεται σε κρίση και ο λαός της παρότι υποφέρει κάνει μια υπεράνθρωπη προσπάθεια εξόδου από την κρίση αυτή - ενώ ο ρόλος της θα έπρεπε να είναι ακριβώς ο αντίθετος να δημιουργεί δηλαδή κλίμα σταθερότητας και ως προς την οικονομική πλευρά του ζητήματος αλλά και ως προς την εσωτερική ασφάλεια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr