Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα του ως πρωθυπουργός της χώρας, έδωσε σαφή δείγματα γραφής. Στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης ζήτησε από τους υπουργούς να παρουσιάσουν αποτελέσματα στο έργο τους ενώ τους γνωστοποίησε ότι ο μισθός τους θα μειωθεί κατά 30%.
Παράλληλα, άρχισε ένα μπαράζ επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους στην προσπάθεια του να τους πείσει να σταματήσουν τα αρνητικά σχόλια για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ενώ χάρη στις διαπραγματεύσεις που είχε τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και με τους εκπροσώπους της τρόικας για τα νέα μέτρα λιτότητας κατάφερε να εξασφαλίσει τη δόση των 34 δις ευρώ, η οποία – σύμφωνα πάντα με το Bloomberg – παρέμενε «παγωμένη» μέχρι να αναλάβει τα ηνία της χώρας. Την ίδια στιγμή, πέτυχε έστω και προσωρινά να αναγκάσει μια σειρά από οικονομολόγους, επενδυτές και πολιτικούς που προέβλεπαν την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ να σιωπήσουν.
Αποτέλεσμα – όπως αναφέρει το Bloomberg – ήταν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να αποφασίσουν σε μόλις 10 λεπτά για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι ο Σαμαράς είναι ο Έλληνας, στον οποίο μπορούν να βασίζονται για την επιτυχία του σχεδίου να διατηρηθεί ανέπαφη η Ευρωζώνη. Παράλληλα, αναφέρει το δημοσίευμα, ο δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών υπερδιπλασιάστηκε σε σύγκριση με τον περασμένο Ιούνιο, ξεπερνώντας σε αποδόσεις όλες τις αγορές της δυτικής Ευρώπης, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων κυμαίνονται στα επίπεδα του 10% από 30,55% που ήταν στις αρχές Ιουνίου.
«Είναι πιθανόν η καλύτερη τελευταία ευκαιρία για εκείνους που πιστεύουν ότι είναι προς το συμφέρον όλων να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Εάν με κάποιο τρόπο κατέρρεε η κυβέρνηση Σαμαρά, δεν είναι ξεκάθαρο ποιος θα μπορούσε να τον διαδεχθεί» υποστηρίζει ο Kevin Featherstone. Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα δεν ήταν ψηλά στην ατζέντα των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Davos της Ελβετίας, παρά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται στον έκτο χρόνο ύφεσης και ένας στους δύο νέους είναι άνεργος.
Το δημοσίευμα αφού αναφέρεται στην πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου, στη μεταβατική κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, στις εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου, στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και στο δίλημμα περί «ευρώ ή δραχμής», επισημαίνει ότι ο Σαμαράς κέρδισε στους μήνες που ακολούθησαν τη διακυβέρνηση του την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων του. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα οι στενές σχέσεις με την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel, η οποία επισκέφθηκε την Ελλάδα τον περασμένο Οκτώβριο, αλλάζοντας την έως τότε στάση της και διαμηνύοντας την επιθυμία της να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.
Πάντως, οι προκλήσεις για την κυβέρνηση Σαμαρά παραμένουν τόσο στο εσωτερικό (για παράδειγμα εάν θα διατηρηθεί η κυβέρνηση συνασπισμού) όσο και στο εξωτερικό καθώς το ρίσκο της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν έχει φύγει οριστικά από το τραπέζι. «Οδηγήθηκε από τις περιστάσεις και εξωθήθηκε από τις περιστάσεις και όχι από δική του απόφαση να αντιπροσωπεύει την καλύτερη τελευταία ελπίδα για την Ελλάδα πριν το απόλυτο χάος» καταλήγει ο καθηγητής Featherstone.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr