«Ο ελληνικός λαός επέδειξε μεγάλη ωριμότητα» τόνισε με έμφαση ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των απεργιών στην Ελλάδα, μετά τη χθεσινή ομιλία του στο Brookings Institution, στην Ουάσιγκτον, με θέμα: «Η Ελλάδα και οι οικονομικές προκλήσεις του μέλλοντος».
Στο περιθώριο της εκδήλωσης στο «Brookings» πραγματοποιήθηκε συνάντηση του κ. Τσίπρα με στελέχη του Ιδρύματος και με αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως τον Πολ Τόμσεν, κατά την οποία ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε τις θέσεις και τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τους συνομιλητές του.
Στο μεταξύ, μετά την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας απάντησε σε ερωτήσεις, τόσο του διευθύνοντος συμβούλου του «Brookings» Γουίλιαμ Άνθολις και του οικονομικού αναλυτή Ντομένικο Λομπάρντι, όσον και αρκετών προσκεκλημένων.
Κανένας δεν θέλει το χάος
Τα κυριότερα σημεία των απαντήσεων του κ. Τσίπρα σε αρκετές ερωτήσεις ήταν: Μπορεί να προσπαθούμε, μερικές φορές με ανορθόδοξο τρόπο, να αλλάξουμε πολλά πράγματα στη χώρα μας, αλλά ανορθόδοξη είναι και η κατάσταση που βιώνουμε στην Ελλάδα.
"Οι απεργίες", ανέφερε ο κ. Τσίπρας, "είναι μια όψη του νομίσματος. Ίσως, είναι το πιο πρόσφορο μέσον, το πιο δημοκρατικό. Η απάντηση βρίσκεται στην ανάγκη των εργαζομένων να διεκδικήσουν, διότι τους αμφισβητούν βασικά τους δικαιώματα.
Κανένας δεν θέλει να χάνει μεροκάματο. Κανένας δεν θέλει χάος. Πρέπει να ψάξουμε τις πολιτικές αιτίες που αντιδρούν οι πολίτες"
«Ο ελληνικός λαός επέδειξε μεγάλη ωριμότητα, μπροστά σε πολιτικές που συνέτριψαν αυτό που ονομάζουμε μεσαία τάξη. Ο βασικός μας εχθρός είναι η λιτότητα που φτωχοποιεί τον μέσο Έλληνα. Η Ελλάδα», είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, «είναι πολύ πίσω σε εθνικό σχεδιασμό. Η Ελλάδα είναι πανέμορφη χώρα και θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τον πολιτισμό, τις ομορφιές και τις δυνατότητές της».
«Δεν ζητάμε να μας συμπαθήσουν στο Βερολίνο», τόνισε. «Αναζητούμε συμμάχους, αλλά η πολιτική της Γερμανίας είναι καταστροφική. Εδώ (στις ΗΠΑ), μπορούμε να βρούμε συμμάχους για να αποτρέψουμε καταστροφικές πολιτικές».
Απαντώντας σε ερώτηση τι θα πράξει αν μια μέρα το κόμμα του αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «Είμαστε προετοιμασμένοι για σύγκρουση». Υπάρχουν συμφέροντα που διακυβεύονται, αλλά γνωρίζουμε τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας, ανέφερε.
Εκτίμησε επίσης ότι αν η Ελλάδα δεν ήταν στην Ευρωζώνη, κανένας δεν θα ασχολείτο μαζί της. Η Ελλάδα, είπε, αποτελεί το κέντρο αναφοράς, γιατί είναι ένας από τους κρίκους που αποτελούν την αλυσίδα που συνθέτουν την Ευρωζώνη. Η ΕΕ και το ευρώ δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς την Ελλάδα.
Ευρωπαϊκή λύση για την Ελλάδα
Επανέλαβε εξάλλου, ότι το κόμμα του προτείνει μια ευρωπαϊκή λύση, αντίστοιχη με αυτή που δόθηκε το 1953 στη Γερμανία με τη διαγραφή του 60% του δημόσιου χρέους της χώρας. Ανάπτυξη όχι για τους λίγους, αλλά για όλους. Μπορεί να γίνει πραγματικότητα με δίκαιη κατανομή του πλούτου.
Προσδιόρισε ως ένα από τα μεγάλα προβλήματα της Ελλάδας τη γραφειοκρατία, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη και επισήμανε ότι η χώρα χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για την εξωτερική πολιτική, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι η άποψη του κόμματός του είναι πως μια χώρα πρέπει να έχει συνέχεια στην εξωτερική πολιτική. Θα ακολουθήσουμε πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική, ανέφερε. Η Ελλάδα θα πρέπει να αποτελεί πόλο σταθερότητας και συνεργασίας. Πρέπει να βασίζεται στην αμοιβαία αποδοχή των κανόνων του διεθνούς δικαίου (αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις). Πρέπει, τόνισε, να υπάρξει μια δίκαιη βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Δυστυχώς, δεν τελεσφόρησαν οι προσπάθειες του Δημήτρη Χριστόφια. Πρέπει να έχουμε σχέσεις συνεργασίας (με τα Σκόπια) και να επιλυθεί η διαφορά με το όνομα με σύνθετη ονομασία και γεωγραφικό προσδιορισμό. Εκείνο που μας ανησυχεί δεν είναι σε σχέση με το όνομα, αλλά μας ανησυχεί ο εθνικισμός που αναπτύσσεται στη γειτονική χώρα.
Η Ελλάδα πρέπει να είναι γέφυρα συνεργασίας στην περιοχή
Επισήμανε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι γέφυρα συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ τόνισε ότι ο κίνδυνος είναι να έχουμε αλλαγή καθεστώτος στη Συρία, αλλά να έρθει ένα καθεστώς που θα είναι χειρότερο από το προηγούμενο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν θρησκευτικοί πρόσφυγες που θα εγκαταλείψουν τη χώρα τους για να επιβιώσουν. Και, ίσως, η πρώτη χώρα που θα συναντούν θα είναι η Ελλάδα. Φανταστείτε τι μπορεί να γίνει; Η Ελλάδα δεν θα μπορεί να το αντιμετωπίσει από μόνη της αυτό το πρόβλημα.
Το μνημόνιο είναι μονόδρομος στην καταστροφή
Για το μνημόνιο, είπε ότι όντως είναι ένας μονόδρομος, αλλά στην καταστροφή. Πιστεύουμε ειλικρινώς ότι οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν στην καταστροφή. Το μνημόνιο έχει ήδη αναθεωρηθεί δυο φορές, Όχι γιατί δεν εφαρμόστηκε, αλλά επειδή εφαρμόστηκε. Εκτίμησε ότι μετά τις γερμανικές εκλογές, θα γίνει νέο «κούρεμα».
Τόνισε επίσης, ότι η κ. Μέρκελ θα πρέπει να αποδεχτεί την αποτυχία της πολιτικής της και ανέφερε ότι προσπαθούν να κουκουλώσουν το επόμενο «κούρεμα». Βλέπουμε, είπε, ένα μοντέλο που εφαρμόζεται με επιτυχία σε Σκανδιναβικές χώρες ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr