Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να δώσει αυστηρές συστάσεις στους εμπλεκόμενους υπουργούς, ζητώντας ξεκάθαρα χρονοδιαγράμματα για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.
Στην κορυφή του σχετικού καταλόγου βρίσκονται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, λιμάνια, περιφερειακά αεροδρόμια, μαρίνες, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ.
Στη διευρυμένη σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός θα έχει απέναντί του, τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Τ. Αθανασόπουλο -για τον οποίο υπάρχουν πολλές ενστάσεις για τις κινήσεις του και τους αργούς ρυθμούς που παρατηρούνται- τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Ι. Εμίρη και τους υπουργούς Ανάπτυξης, κ. Κ. Χατζηδάκη, Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Κ. Μουσουρούλη, Τουρισμού, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, Επικρατείας, κ. Δ. Σταμάτη, τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα και ΠΕΚΑ, κ. Στ. Καλαφάτη και τον υφυπουργό ΠΕΚΑ, κ. Μ. Παπαγεωργίου, ώστε να εξεταστεί η κατάσταση και οι διάφοροι παράμετροι, αλλά και να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες, μήπως και βγει από το τέλμα το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων. Μοναδικός απών θα είναι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος θα παρουσιάσει το νέο χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης στο Eurogroup, όπου κι εκεί αναμένεται να αντιμετωπίσει την κριτική των εταίρων για καθυστερήσεις στις δομικές αλλα΄γες και την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Πιέσεις για γρήγορες ιδιωτικοποιήσεις
Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η γερμανική κυβέρνηση, με διαρροές που δημοσιεύτηκαν στον τύπο (Westdeutsche Allgemeine Zeitung) εμφανίστηκε απογοητευμένη από την απόδοση της Ελλάδας στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ στην τηλεδιάσκεψη που είχε με εκπροσώπους του τύπου την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα, ο Πολ Τόμσεν, εκτίμησε ότι για να επιστρέψει μεσοπρόθεσμα η χώρα μας στην ανάπτυξη, κλειδί είναι το άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων και η οριστική απελευθέρωση της οικονομίας, και μίλησε ειδικά για τους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών.
Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς επιδιώκει να εξασφαλιστεί το ποσό που απαιτείται, από τις ιδιωτικοποιήσεις για να μην ενεργοποιηθεί η ρήτρα ισοδυνάμων μέτρων και χρειαστεί να υπάρξουν νέες δημοσιονομικές περικοπές, μια εξέλιξη που εκτιμάται ότι δεν θα αντέξει η κοινωνία με πολλαπλές συνέπειες στην τρικομματική κυβέρνηση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα φθάσουν ως το τέλος του 2016 τα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 15 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος για το 2015.
Ενστάσεις από το ΤΑΙΠΕΔ
Πάντως, πληροφορίες από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ, σημειώνουν ότι το Ταμείο προχωρά τις ιδιωτικοποιήσεις «στη βάση απόσπασης του μεγαλύτερου δυνατού αντιτίμου». Με άλλα λόγια, λόγω της χρηματιστηριακής συγκυρίας, αλλά και των ιδιαίτερων γεωπολιτικών ισορροπιών (σύγκρουση Ρωσίας – ΗΠΑ για αγωγούς φυσικού αερίου) δεν υπάρχει πάντα σπουδή για γρήγορη εκποίηση. Κάτι τέτοιο, σημειώνουν πληροφορίες από το ΤΑΙΠΕΔ, μπορεί να βάλει σε περιπέτειες τη χώρα, αλλά και να δώσει χαρακτήρα ξεπουλήματος στις ιδιωτικοποιήσεις. Πάντως δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς ότι η πίεση απ΄ έξω για ιδιωτικοποιήσεις συναρτάται και με την προσπάθεια πολλών επιχειρηματικών ομίλων του εξωτερικού να «πλασαριστούν» εγκαίρως και με καλή τιμή σε κλάδους της ελληνικής οικονομίας (φυσικοί πόροι, ορυκτά, λιμάνια, ενέργεια), που αναμένεται να ανοίξουν.
Έτσι, για το Μαξίμου το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και το σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων είναι δύο αλληλένδετοι στόχοι, που συνδέονται με την πορεία της χώρας αλλά και του κυβερνητικού συνασπισμού. Έτσι ο Πρωθυπουργός αναμένεται να συζητήσει και πάλι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, με τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη πιθανότατα εντός της εβδομάδας, ενώ προγραμματίζει σειρά ταξιδιών για το θέμα. Αναμένεται να επισκεφθεί στο τέλος του μήνα το Κατάρ (29-30 Ιανουαρίου), ενώ με αντίστοιχη ατζέντα σχεδιάζονται για τους επόμενους μήνες και τα κρίσιμα ταξίδια του σε Ουάσιγκτον (στο τέλος Μαρτίου), Μόσχα και Πεκίνο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr