Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την λύση που προκρίθηκε στη διάσκεψη των προέδρων την Τετάρτη το βράδυ, μετά από ώρες συνεδριάσεων, που δοκίμασαν την αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου, θα προτεινόταν τρεις ψηφοφορίες με επτά κάλπες ανά πρόσωπο:
- Μία για την πρόταση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, με μια κάλπη για την παραπομπή ή μή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου
- Μια δεύτερη για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, με δύο κάλπες για την παραπομπή ή μή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του Ευάγγελου Βενιζέλου
- Και μια τρίτη με τέσσερις κάλπες για τις προτάσεις ΑΝΕΛ - ΧΑ, για την παραπομπή ή μη των Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Ευάγγελου Βενιζέλου, Γιώργου Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμου
Μέσα από την αρχική πρόταση ήταν εμφανές ότι η κυβέρνηση επιδίωκε να στεγανοποιήσει πιθανές διαρροές που θα οδηγούσαν σε περιπέτειες την κυβερνητική συνοχή. Ωστόσο πολλοί ήταν εκείνοι που εκτιμούσαν, ακόμα και μέσα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, ότι πέρα από την εξέλιξη της ψηφοφορίας, η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει. Σημείωναν, δε, ότι αναλώνεται πολιτικό κεφάλαιο σε μια παρτίδα που θα κριθεί αλλού. Παρέπεμπαν μάλιστα στα όσα έγιναν στο παρελθόν με το Βατοπέδι, που παρά του κοινοβουλευτικούς τακτικισμούς, το στοίχημα για την κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή τότε χάθηκε. Εξ΄ ου και η δυσαρέσκεια πολλών βουλευτών της Ν.Δ. (Κ. Μητσοτάκη, Ν. Κακλαμάνη), αλλά και ο προβληματισμός άλλων για τη σκοπιμότητα στήριξης από τον κ. Σαμαρά του Ευαγ. Βενιζέλου και Γ. Παπανδρέου.
Στο πλαίσιο αυτό ερμηνεύεται η αλλαγή στάσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας μετά από πρόταση του κ. Βενιζέλου, ο οποίος είναι και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, λόγω ενδεχόμενης παραπομπής.
Συζήτηση σε υψηλούς τόνους με επικλήσεις στους Αγίους Αντώνιο και Φανούριο
Πάντως σε υψηλούς τόνους με... αναφορές στους Αγίους Αντώνιο και Φανούριο διεξάγεται από το πρωί στη Βουλή η κρίσιμη συνεδρίαση, που αναμένεται να ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στις 6 το απόγευμα. Ωστόσο λόγω του ότι θα διεξαχθούν τρεις διαδοχικές μυστικές ψηφοφορίες και θα προηγηθεί συζήτηση και ομιλίες των βουλευτών, κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πότε πρόκειται να ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα της ψηφοφορίας.
Τι είπε ο Ευ. Βενιζέλος
"Τέσσερις κάλπες, μία ανά πρόσωπο" ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος παίρνοντας το λόγο από τα έδρανα της Βουλής συμπληρώνοντας "και ο καθένας ας πάρει την ευθύνη του. Καθαρά πράγματα". Ο κ. Βενιζέλος σχολίασε: "Σηκώνουμε τον φερετζέ της κάλπης και αποκαλύπτεται η κάλπικη σκευωρία. Πρέπει να νομιμοποιήσουμε αυτό που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ;"
Ανεξάρτητοι Έλληνες και Χρυσή Αυγή συμφώνησαν με την πρόταση Βενιζέλου
Σύμφωνος με την πρόταση του κ. Βενιζέλου εμφανιστηκε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος στη δικη του παρέμβαση, ζητώντας ωστόσο να υπάρξει περισσότερο χρόνο. Δεκτή έγινε και από την Χρυσή Αυγή η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, προτείνοντας ωστοσο δύο ψηδέλτια "υπέρ ή κατά".
Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για μία ψηφοφορία, μία κάλπη και ένα ψηφοδέλτιο για τα τέσσερα πολιτικά πρόσωπα
Πρόταση για μία ψηφοφορία, με μία κάλπη και ένα ψηφοδέλτιο με τα τέσσερα εγκαλούμενα πολιτικά πρόσωπα και δίπλα τις κατηγορίες, σύμφωνα με τις προτάσεις των τριών κομμάτων, κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δημήτρης Παπαδημούλης ανέφερε ότι το κόμμα του θα ζητήσει να διεξαχθεί η ψηφοφορία επί της διαδικασίας όχι δια εγέρσεως, αλλά με ονομαστική ψηφοφορία.
Παράλληλα, ο κ. Παπαδημούλης ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει μέχρι τέλος και θα συμμετέχει σε όλες τις ψηφορορίες.
«Η κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει μία ομόφωνη κοινοβουλευτική παράδοση να ψηφίζουν με μυστική ψηφοφορία οι βουλευτές για όλα τα πρόσωπα, για τα οποία ασκείται η δίωξη. Η πρόταση της για 3 διαδοχικές ψηφοφορίες καταργεί και την ελεύθερη βούληση των βουλευτών και τη μυστικότητα της ψήφου», προσέθεσε ο κ. Παπαδημούλης
Οι προτάσεις των κομμάτων
Σύμφωνα με την λύση που προκρίνεται, μετά από ώρες συνεδριάσεων θα διεξαχθούν τρεις ψηφοφορίες: Μία για την πρόταση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, με μια κάλπη για την παραπομπή ή μή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Μια δεύτερη για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, με δύο κάλπες για την παραπομπή ή μή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του Ευάγγελου Βενιζέλου. Και μια τρίτη με τέσσερις κάλπες για τις προτάσεις ΑΝΕΛ - ΧΑ, για την παραπομπή ή μη των Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Ευάγγελου Βενιζέλου, Γιώργου Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμου. Να σημειωθεί ότι δεν είναι υποχρεωτική η συμμετοχή των βουλευτών και στις 3 ψηφοφορίες, αν και, όπως αναφέρει η ΚΟ της ΝΔ, «εμείς θα συμμετέχουμε έως το τέλος. Δεν τίθεται θέμα αποχώρησης».
Οι τρεις ψηφοφορίες
- Στην πρώτη θα κληθούν να ψηφίσουν και οι 300 βουλευτές για το εάν θα παραπεμφθεί ο κ. Παπακωνσταντίνου
- Στη δεύτερη, στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, θα κληθούν να ψηφίσουν 299 βουλευτές στην κάλπη που αφορά τον Ευάγγελο Βενιζέλο - όλοι πλην του ιδίου, και 300 στην κάλπη που αφορά τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου
- Στην τρίτη ψηφοφορία, που αφορά την κοινή πρόταση ΑΝ.ΕΛ. και Χρυσής Αυγής, θα κληθούν να ψηφίσουν 300 βουλευτές στην κάλπη για Παπακωνσταντίνου, 299 στην κάλπη για Βενιζέλο - όλοι πλην του ιδίου, 299 στην κάλπη για Παπανδρέου - όλοι πλην του ιδίου, και 300 στην κάλπη για Παπαδήμο.
Αρχικά τα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό σχηματισμό επιδίωκαν να στηθούν τρεις κάλπες. Πιο συγκεκριμένα τρεις ξεχωριστές ψηφοφορίες πρότεινε το ΠΑΣΟΚ, ώστε να μην μπορεί να επιβληθεί στους βουλευτές να συμμετάσχουν σε όλες τις ψηφοφορίες.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέμειναν πως οι κάλπες πρέπει να είναι όσα και τα πρόσωπα για τα οποία έχει προταθεί η συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr