Ειδικότερα, στην ερώτηση για την πρόθεση ψήφου προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,1% και ποσοστό 23,4%. Ακολουθούν η Νέα Δημοκρατία με 20,3%, η Χρυσή Αυγή με 8,6%, το ΠΑΣΟΚ με 5,5%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 5,1%, η Δημοκρατική Αριστερά με 4,5%, το ΚΚΕ με 4%.
Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν αθροιστικά 5,8%. Λευκά, άκυρα και αποχή αθροίζουν 11,2% και η αδιευκρίνιστη ψήφος 11,6%.
Οι ερωτώμενοι εμφανίζονται αισιόδοξοι -ιδιαίτερα οι άνω των 55 ετών, οι δημόσιοι υπάλληλοι,οι συνταξιούχοι και οι γυναίκες- ότι θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία και τη δραχμή.
Δεν είναι ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις της κυβέρνησης, εκτιμούν ότι αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα θα ήταν χειρότερα, υποστηρίζουν τη δημιουργία νέων κομμάτων -κατά πλειοψηφία στο χώρο του κέντρου.
Εκφράζουν θετική προδιάθεση (18,8%) απέναντι σε ένα ενδεχόμενο κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η πλειοψηφία, σε ποσοστό 53,2% πιστεύει ότι τελικά η Ελλάδα θα αποφύγει τη χρεοκοπία και την επιστροφή στη δραχμή. Αντίθετα, το 41,8% είναι απαισιόδοξοι.
Από αυτούς που ασπάζονται το αισιόδοξο σενάριο, το 70,9% δηλώνουν ψηφοφόροι των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), ενώ το αντίστοιχο ψηφοφόρων που υποστηρίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι 36,7%
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζουν τα ειδικότερα χαρακτηριστικά όσων απαντούν σε αυτό το ερώτημα. Αυτοί του πιστεύουν περισσότερο ότι θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία είναι πλειοψηφικά οι άνω των 55 ετών, οι γυναίκες, οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα.
Στον αντίποδα, βρίσκονται οι νέοι 18 έως 34 ετών, άνεργοι καθώς και επιχειρηματίες - ελεύθεροι επαγγελματίες.
Η πλειοψηφία του 58,6% αξιολογεί αρνητικά και μάλλον αρνητικά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης. Οι ψηφοφόροι Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ είναι σε ποσοστό 28,9% ικανοποιημένοι και σε ποσοστό 40% μάλλον ικανοποιημένοι. Τα αντίστοιχα ποσοστά των μεταξύ των ψηφοφόρων των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι 3,4 και 11,9%.
Σε ποσοστό 40,% οι ερωτώμενοι απαντούν ότι τα πράγματα στη χώρα θα ήταν μάλλον χειρότερα αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Περίπου τα ίδια, απαντά το 33,6%. Μάλλον καλύτερα, απαντά το 20,2%.
Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τα ποσοστά είναι: Μάλλον καλύτερα 53,9%. Μάλλον χειρότερα 5,1%. Περίπου τα ίδια 33,7%.
Καθόλου ικανοποιημένο από τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος δηλώνει το 68%, λίγο ικανοποιημένο το 23,3%, αρκετά ικανοποιημένο το 7,2% και πολύ ικανοποιημένο μόλις το 0,9%.
Στην ερώτηση αν πιστεύουν ότι τα πράγματα θα πάνε προς το καλύτερο με τη βελτίωση και ανανέωση των υπαρχόντων κομμάτων ή με τη δημιουργία νέων, η απάντηση είναι σαφής: Το 56,8% θέλει τη δημιουργία νέων κομμάτων σε αντίθεση με το 33,5% που πιστεύει ότι τα υπάρχοντα κόμματα μπορούν να βελτιωθούν.
Και σε αυτή την κατηγορία οι άνω των 65 ετών εκτιμούν σε ποσοστό 47,3% ότι τα υπάρχοντα κόμματα μπορούν να ανανεωθούν, ενώ το 66,5% των νέων από 18 έως 34 ετών θέλουν νέα κόμματα.
Τέλος, απαντώντας στο ερώτημα αν θα ψήφιζαν ενδεχομένως ένα κόμμα που θα ίδρυε ο Ανδρέας Λοβέρδος το 18,8% απαντά με θετική προδιάθεση (5,1% σίγουρα θα μπορούσα και 13,7% μάλλον θα μπορούσα).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr