Ουσιαστικά είναι μία κίνηση για να κερδίσει η τρικομματική κυβέρνηση χρόνο, εν όψει και των σημαντικών αποφάσεων του Eurogroup, χωρίς να μπει προς το παρόν στην περιπέτεια ενός ανασχηματισμού, που θα δοκιμάσει τις αντοχές ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο αυτό οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης συμφώνησαν την άλλη εβδομάδα, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, να γίνει σύσκεψη των τριών αρχηγών στην οποία θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες συγκρότησης και λειτουργίας αυτής της επιτροπής. Εκεί θα διαμορφωθεί μια ριζική αναθεώρηση του τρόπου και του μοντέλου διακυβέρνησης στη βάση ενδεχομένως και μιας νέας προγραμματικής συμφωνίας των 3 αρχηγών, χωρίς προς το παρόν να συνδεθούν οι αλλαγές αυτές με πρόσωπα.
Κατά τις πηγές της Ιπποκράτους, δεν συζητήθηκε θέμα ανασχηματισμού, κάτι που αποτελεί πονοκέφαλο για τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος ακόμα δεν έχει καταλήξει στη μορφή συμμετοχής στην κυβέρνηση. «Ο Βενιζέλος δε θέλει τώρα ανασχηματισμό, γιατί έχει εσωκομματικά θέματα» τόνισε στο reporter.gr βουλευτής της Ν.Δ.. Ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι άμεσα και πάλι θα τεθεί το θέμα λειτουργίας της κυβέρνησης, καθώς εκκρεμούν ζητήματα, που χρειάζονται στιβαρή καθοδήγηση.
Π.χ. θέματα, όπως της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, των οδικών αξόνων, των Ναυπηγείων, αλλά και θέματα που αφορούν στους ανάπηρους., που απασχόλησαν του αρχηγούς δεν μπορεί να λύνονται μέσα από τηλεφωνικές συνδιαλέξεις ή συναντήσεις των εταίρων και χωρίς τη θεσμική λειτουργία της κυβέρνησης.
Αργά ή γρήγορα, πάντως, εκτός από τη οικονομική και δημοσιονομική προσαρμογή, η χώρα θα χρειαστεί προσαρμογή και σε πολιτικό επίπεδο και ειδικότερα στο μοντέλο διακυβέρνησης, αλλά και προσαρμογή στα νέα δεδομένα των προσώπων, που υλοποιούν την στρατηγική. Σήμερα, κυριαρχεί ο συγκεντρωτισμός, λόγω και των συνθηκών δημοσιονομικής πίεσης, αλλά και της ανάγκης να "περάσουν" σκληρά μέτρα. Ωστόσο οι συνθήκες σύγχρονης διακυβέρνησης θα απαιτούσαν ένα πιο συλλογικό, πιο δημοκρατικό και πιο ίσως αποκεντρωμένο τρόπο, άσκησης εξουσίας . Ιδιαίτερα, όταν επίκεινται σημαντικές αποφάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας, που προϋποθέτουν εργώδη νομοθετική λειτουργία της Βουλής, οριζόντια συνεργασία και απόλυτο κυβερνητικό συντονισμό.
Στο πλαίσιο αυτό πολλοί είναι εκείνοι στην τρικομματική κυβέρνηση που θέλουν να αλλάξουν πολλά καθώς μέχρι τώρα:
- Το Υπουργικό Συμβούλιο έχε συνεδριάσει μόνο δύο φορές, η πρώτη ήταν η πανηγυρική αμέσως μετά τα συγκρότηση της κυβέρνησης και η δεύτερη στις 31 Αυγούστου μετά τις επαφές του πρωθυπουργού με τους Eυρωπαίους εταίρους και ενόψει τω αποφάσεων για το πακέτο μέτρων των 11,5 δις. ευρώ τότε
- Οι συναντήσεις τω 3 αρχηγών έχουν υποκαταστήσει την κυβερνητική λειτουργία, αν και τα τελευταίο διάστημα έχουν αραιώσει κι αυτές
- Η Βουλή ουσιαστικά βρίσκεται σε αγρανάπαυση, καθώς έχει νομοθετήσει μόνο έναν νόμο, αυτόν για τις αλλαγές στο νόμο Διαμαντοπούλου καθώς επίσης πριν από λίγες μέρες το Μεσοπρόθεσμο και τον Προϋπολογισμό, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση φαίνεται να προτιμά το μοντέλο των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου μάλιστα με... τροπολογίες μέσα σε αυτές και των Υπουργικών Αποφάσεων
- Η πάλαι ποτέ καθιερωμένη καθημερινή επίσημη ή ανεπίσημη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών έχει καταργηθεί και τυπικά
Η περίπτωση Ρουπακιώτη αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου όχι μόνο όσον αφορά την ουσία της ασκούμενης πολιτικής αλλά και τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης, καθώς ανέδειξε τις «αποστάσεις» που χωρίζουν το Μέγαρο Μαξίμου από τους υπουργούς, αλλά και τις σχέσεις μεταξύ των τριών κομμάτων που στηρίζουν τη κυβέρνηση, με αποτέλεσμα ένα αυστηρά πρωθυπουργοκεντρικό μοντέλο και μάλιστα μονοκομματικής κυβέρνησης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr