Με τις αγορεύσεις των εκπροσώπων των κομμάτων ξεκίνησε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το Μνημόνιο 3, η οποία θα κορυφωθεί τα μεσάνυχτα με την ονομαστική ψηφοφορία.
Με αντιδράσεις από την αντιπολίτευση συνεχίζεται, στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση επί του επίμαχου πολυνομοσχεδίου. Ο ΣυΡιζΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατέθεσαν αιτήματα αντισυνταγματικότητας επί του περιεχομένου του νομοσχεδίου με τα επείγοντα μέτρα δημοσιονομικής στρατηγικής και προέβαλαν ενστάσεις για τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Ωστόσο, το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας που πραγματοποιήθηκε, απερρίφθησαν τα αιτήματα: Στις 170 ανήλθαν οι ψήφοι «κατά», ενώ υπέρ ψήφισαν 44 βουλευτές από τους 217 που συμμετείχαν, αφού ο ΣυΡιζΑ απείχε από την ψηφοφορία. Έκκληση στους βουλευτές του ΠαΣοΚ και της ΔημΑρ να καταψηφίσουν τα νέα μέτρα και τον προϋπολογισμό, απηύθυνε με δήλωσή του ο επικεφαλής του ΣυΡιζΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους βουλευτές του ΠαΣοΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς να μην συνταχθούν «με το μέτωπο του μνημονίου, ως δορυφόροι του κ. Σαμαρά», αλλά να συνταχθούν «έστω και τώρα, στο πλάι του λαού για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της κοινωνίας».
Ο επικεφαλής του ΣυΡιζΑ σημείωσε ότι η ευθύνη απέναντι στην πατρίδα και τον λαό είναι πάνω από κάθε εφήμερη κομματική πειθαρχία και κατέληξε καλώντας τους βουλευτές να σταθούν «στο ύψος της ιστορικής σας ευθύνης και να συμβάλετε στη μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο λαός».
Όσον αφορά στην ψηφοφορία για τις ενστάσεις, «όχι» στην αντισυνταγματικότητα είπαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΠαΣοΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς και «ναι» ψήφισαν οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ.
Ο πρόεδρος της Βουλής, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, κατά την έναρξη της συζήτησης, προανήγγειλε ελαστική εφαρμογή των προβλεπομένων ως προς το χρόνο λήξης της συζήτησης. Δηλαδή προβλέπεται δεκάωρη συζήτηση στη διαδικασία του κατεπείγοντος, καθώς κατά τον κ. Μεϊμαράκη, η διαδικασία του κατεπείγοντος είναι μια διαδικασία που δεν ευχαριστεί τη Βουλή, ούτε και την κυβέρνηση, και που δεν τιμά εκείνους που κάνουν κατάχρησή της. Επικαλέστηκε, όμως, την αιτιολογία της κυβέρνησης ότι υπάρχουν έκτακτες περιστάσεις.
Ως προς το αίτημα αντισυνταγματικότητας, η βουλευτής, κυρία Μαρία Γιαταγάνα (Ανεξάρτητοι Έλληνες) κατήγγειλε ότι με το κατεπείγον παραβιάζεται σειρά διατάξεων του Συντάγματος, που αφορά στο απεριόριστο δικαίωμα γνώμης και ψήφου του βουλευτή. Η βουλευτής ήγειρε θέμα αντισυνταγματικότητας και για το περιεχόμενο των διατάξεων του νόμου, καθώς -όπως είπε- το Σύνταγμα ρητώς επιβάλλει τα συνταξιοδοτικά να πηγαίνουν στη Βουλή με ειδικό νόμο.
Σειρά διατάξεων του Συντάγματος που παραβιάζονται επισήμανε και η βουλευτής του ΣυΡιζΑ, κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ως προς τη διαδικασία του κατεπείγοντος, η βουλευτής επισήμανε ότι παραβιάζεται το απεριόριστο δικαίωμα βούλησης του βουλευτή. Ως προς το περιεχόμενο, η κα. Κωνσταντοπούλου κατήγγειλε ότι παραβιάζονται οι διατάξεις του Συντάγματος που αναφέρονται στην προστασίας της αξίας του ανθρώπου, στην ισότητα όλων των Ελλήνων ενώπιον του νόμου. Ειδικά, με την αναφορά της αυτή, η βουλευτής κατήγγειλε ότι ενώ έχουμε νέα επέλαση κατά των αδυνάμων, την ίδια ώρα επιφυλάσσεται υπόθαλψη, συνέργεια και ανοχή στους μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού που φοροδιαφεύγουν. Η κα. Κωνσταντοπούλου κατήγγειλε, επίσης, ότι παραβιάζεται το άρθρο του Συντάγματος για την προστασία της ιδιοκτησίας, διότι εντάσσονται στο νομοσχέδιο τα συνταξιοδοτικά θέματα, σε περιφρόνηση των επισημάνσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
«Η ψήφιση του νομοσχεδίου θέτει όντως κυρίαρχα θέματα συνταγματικότητας. Διότι αν δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο και αν αμέσως μετά δεν αρχίσει η πορεία ανάκαμψης της οικονομίας, αυτό θα είναι η έσχατη αντισυνταγματικότητα που θα οδηγήσει τη χώρα στον όλεθρο και την καταστροφή», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., κ. Κώστας Τασούλας, ενώ υπογράμμισε ότι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι γνωμοδοτική. Προσέθεσε δε ότι η ερμηνεία του Συντάγματος δεν είναι μόνο νομική αλλά και πολιτική, καθώς κάθε φορά πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το υπόβαθρο της χρονικής στιγμής. «Η χώρα δοκιμάζεται- και για τη δοκιμασία αυτή ευθύνεται το καθεστώς του υπαρκτού λαϊκισμού που υπηρετήσαμε και εμείς και εσείς. Η διαφορά είναι ότι εμείς αναγνωρίζουμε τα λάθη μας», είπε ο κ. Τασούλας και προσέθεσε ότι η ύπατη συμβολή στη συνταγματικότητα θα είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Αμέσως μετά τις τοποθετήσεις για τη συνταγματικότητα, ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης ζήτησε να αποφασίσει δι’ εγέρσεως το Σώμα. Όταν ανακοίνωσε ότι το αίτημα του ΣυΡιζΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων απορρίπτεται, διατυπώθηκαν έντονες αντιδράσεις από τα βουλευτικά έδρανα, με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος της Βουλής να αποφασίσει τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, η οποία τελεί εν αναμονή. Προηγουμένως, ο κ. Μεϊμαράκης, σχολιάζοντας τις φραστικές επιθέσεις από τα βουλευτικά έδρανα, δήλωσε ότι το προεδρείο δεν εκβιάζεται από τις φωνές.
Στην έναρξη της συζήτησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣυΡιζΑ, κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης χαρακτήρισε όνειδος τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Νότης Μαριάς χαρακτήρισε κατάπτυστο το νομοσχέδιο.
«Η κυβέρνηση και κάθε βουλευτής που θα ψηφίσει παίρνει την πολιτική ευθύνη για την καταστροφή του λαού- και γι’ αυτό καλούμε τον λαό σε διαρκή ανυπακοή», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, κ. Θανάσης Παφίλης, προσθέτοντας ότι «ρημάζει ο τόπος, με ένα ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε».
«Τα μέτρα μετατρέπουν την Ελλάδα σε προτεκτοράτο της Γερμανίας και ελ Ντοράντο των τοκογλύφων», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, κ. Χρήστος Παππάς.
Αντιδράσεις για την ψηφοφορία
Τόσο ο ΣυΡιζΑ, όσο και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την ονομαστική ψηφοφορία επί της ένστασης αντισυνταγματικότητας, καταγγέλλοντας τα κόμματα της συγκυβέρνησης για προσπάθεια υφαρπαγής της ψήφους των βουλευτών και υποστήριξαν ότι στην ψηφοφορία δια εγέρσεως η πλειοψηφία επί των παρόντων συναδέλφων τους υπερψήφισε την πρόταση τους.
Από την πλευρά τους, ο κ. Μεϊμαράκης, αλλά και ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔημΑρ, κ. Νίκος Τσούκαλης, υπεραμύνθηκαν της απόφασης για ονομαστική ψηφοφορία, ενώ κατηγόρησαν την αντιπολίτευση για κοινοβουλευτικά τερτίπια και τακτισμούς και την κάλεσαν να σεβαστεί την αρχή της δεδηλωμένης Ο πρόεδρος του ΣυΡιζΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας απέδωσε πολιτικές σκοπιμότητες στην αμφισβήτηση της υπερψήφισης της ένστασης περί συνταγματικότητας του νομοσχεδίου. Παράλληλα διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι καθυστέρησε πάνω από μία ώρα η διαδικασία και απέσυρε την πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία και αποχώρησε με τους βουλευτές του από την διαδικασία, καταγγέλλοντας την συγκυβέρνηση και τονίζοντας ότι το κόμμα του δεν συμμετέχει στη διαδικασία εκφυλισμού της Βουλής.
Οι τόνοι ανέβηκαν όταν η βουλευτής του ΣυΡιζΑ, κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε Ν.Δ. και ΠαΣοΚ για προσπάθεια να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα της δια εγέρσεως ψηφοφορίας, παραβιάζοντας, όπως είπε, την κοινοβουλευτική διαδικασία.
«Η Βουλή δεν μπορεί να παίρνει συγκυριακά αποφάσεις ανάλογα με τους τακτικισμούς κάθε κόμματος. Όλη η Βουλή θα ακούσει αυτά που πρέπει να ακούσει από την τρικομματική κυβέρνηση. Με κοινοβουλευτικούς τακτικισμούς και τερτίπια δεν μπορούμε να προχωρήσουμε», αντέτεινε ο Πρόεδρος της Βουλής, επιμένοντας ότι πρέπει να τηρηθεί ο κανονισμός της Βουλής και να προχωρήσει η διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας.
Σε παρέμβαση του, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος επιτέθηκε στους βουλευτές της αντιπολίτευσης που διαμαρτύρονταν, τονίζοντας ότι υπάρχει η αρχή της δεδηλωμένης που πρέπει να γίνει σεβαστή. Πρόσθεσε δε, «ότι αν ο ΣυΡιζΑ αποσύρει το αίτημα του για ονομαστική ψηφοφορία, τότε θα υπάρχει η αποδοχή της αρχής της δεδηλωμένης».
Να σεβαστεί την αρχή της δεδηλωμένης κάλεσε την αντιπολίτευση και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔημΑρ, κ. Νίκος Τσούκαλης, και προσέθεσε: «Η ένσταση αντισυνταγματικότητας πρέπει να γίνεται σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και όχι καταχρηστικά για κομματικούς λόγους. Πρέπει να γίνεται με κριτήριο το δημόσιο συμφέρον, να αφορά παράβαση των δομών του πολιτεύματος και όχι με κομματικές σκοπιμότητες. Ο τυπικός έλεγχος των εσωτερικών κοινοβουλευτικών διαδικασιών συναρτάτε επί των πραγματικών κινδύνων. Πρέπει να είναι σεβαστή η αρχή της δεδηλωμένης». «Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δια εγέρσεως δεν είναι υποδεέστερο της εκτίμησης που συνεπαγόταν σε πρόσκαιρη απουσία βουλευτών. Εκμεταλλευόσαστε με τον πλέον χυδαίο τρόπο αυτή την απουσία», κατέληξε ο κ. Τσούκαλης.
«Αντιλαμβάνομαι την αγωνία των συναδέλφων. Αλλά αν αγωνιάτε τόσο θα έπρεπε να ήσασταν παρόντες και όχι στα σπίτια σας και να σας καλούν να έρθετε να ψηφίσετε», αντέδρασε ο πρόεδρος του ΣυΡιζΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας, ενώ απευθυνόμενος στους κυβερνητικούς βουλευτές που διαμαρτύρονταν, τόνισε: «Έχετε κάθε δικαίωμα να φωνασκείτε. Είναι η αγωνία μιας πλειοψηφίας που καταρρέει και πολύ σύντομα θα γίνει μειοψηφία. Όλα όσα ζούμε το τελευταίο διάστημα αποτελούν καταρράκωση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών».
«Έρχεται ένα νομοσχέδιο σε ένα μόνο άρθρο που θα βάλει σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση τη χώρα με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Αυτό δεν τιμά τη Βουλή που δίνει λαβή σε όσους θέλουν να την απαξιώσουν. Κοινή διαπίστωση όσων παρακολουθούσαν την ψηφοφορία είναι ότι στους παρόντες ήταν η συντριπτική πλειοψηφία που ψήφισε υπέρ της αντισυνταγματικότητας. Αντιλαμβάνομαι ότι λόγοι πολιτικής σκοπιμότητας αμφισβήτησαν αυτό το αποτέλεσμα», συνέχισε ο κ. Τσίπρας και έκλεισε την παρέμβασή του λέγοντας: «Δεν συμμετέχουμε στη διαδικασία εκφυλισμού της Βουλής αποσύρουμε την πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Πάνος Καμμένος, κατηγόρησε το προεδρείο της Βουλής για παραβίαση του κανονισμού, τόσο γιατί όπως είπε αμφισβητήθηκε η ψηφοφορία δια εγέρσεως που είχε γίνει νωρίτερα όσο και γιατί καθυστέρησε να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία. «Έχετε θεσμικό και όχι κομματικό καθήκον κύριε Πρόεδρε να προστατεύσετε τη δημοκρατία και το κοινοβούλιο. Δεν είναι δυνατόν να ανατρέπονται ψηφοφορίες», τόνισε. «Η απόφαση του Σώματος είναι γνωστή και έκρινε ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό. Σήμερα, εδώ τελείωσε το Μνημόνιο 3», σημείωσε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
«Ένσταση» για την αύξηση των ορίων της συνταξιοδότησης
Την άποψη ότι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη χωρίς μεταβατική περίοδο καταστρατηγεί την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του ασφαλισμένου διατυπώνει η Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής στην έκθεσή της για το πολυνομοσχέδιο.
Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής σημειώνει πως με τις προτεινόμενες διατάξεις αυξάνεται κατά 2 έτη το κατά περίπτωση όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από την από την 1η Ιανουαρίου 2013 δίχως να προβλέπεται κλιμάκωση της αύξησης με μεταβατική ρύθμιση.
Υπογραμμίζεται δε πως με τους ν. 3863/2010 και 3865/2010 διασφαλίσθηκε η νόμιμη προσδοκία όσων πληρούσαν τις προϋποθέσεις για απόληψη συντάξεων βάσει προγενέστερων νομοθετικών ρυθμίσεων «ιδίως διά μεταβατικών ρυθμίσεων».
Όπως επισημαίνεται η νομοθετική αυτή πρόβλεψη για τη σταδιακή μετάβαση στο νέο συνταξιοδοτικό καθεστώς, από πλευράς ορίων ηλικίας και συντάξιμου χρόνου, ανταποκρίνεται «στην αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του ασφαλισμένου», έκφανση της οποίας αποτελεί στο χώρο του κοινωνικοασφαλιστικού δικαίου η αρχή της προστασίας του κεκτημένου ασφαλιστικού δικαιώματος.
Στο ίδιο πλαίσιο η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής στην έκθεσή της για το πολυνομοσχέδιο υπογραμμίζει πως υπό το φως τόσο της πρόσφατης νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ 668/2012) όσο και της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου θα πρέπει να σταθμισθεί αν οι προτεινόμενες περικοπές συντάξεων και αποδοχών διαταράσσουν τη δίκαιη ισορροπία που πρέπει να υφίσταται μεταξύ αφενός της προσβολής της σύνταξης και του μισθού ως περιουσιακών αγαθών, και αφετέρου του δημόσιου συμφέροντος, καθώς και εάν όλες οι προτεινόμενες περικοπές οδηγούν σε πτώση του βιοτικού επιπέδου των συνταξιούχων και μισθωτών τέτοια, που θα συνιστούσε προσβολή της αξιοπρέπειάς τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr