Εξάλλου στο μήνυμα που ζητήθηκε από την κ. Παπαρήγα, η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι «τα μέτρα που θα έλθουν στην Βουλή είναι σφαγείο και δεν είναι τα τελευταία, ο λαός πρέπει να δείξει με την στάση του ότι είναι αποφασισμένος να παλέψει, ότι νικά την μοιρολατρία και ότι θα εξαπολύσει μια αντεπίθεση διαρκείας» και τόνισε ότι «στην Ελλάδα πρέπει να γίνει ριζική αλλαγή.»
Ερωτηθείσα για τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά του ΚΚΕ, η κ. Παπαρήγα είπε ότι το κόμμα, πριν απ’ όλα «μετρά» την πορεία του εργατικού κινήματος, λογαριάζοντας, πχ πόσες Γενικές Συνελεύσεις σωματείων πραγματοποιούνται ή το ποσοστό συμμετοχής στις απεργίες.
Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι πρέπει να συνειδητοποιηθεί το βάθος της κρίσης και η φύση της, ως κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, και όχι κρίση διαχείρισης και τόνισε ότι όλοι, πλην ΚΚΕ, υποστηρίζουν πως είναι κρίση διαχείρισης.
Επιπλέον επέκρινε τις συνδικαλιστικές δυνάμεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και δυνάμεις που πρόσκεινται στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α ότι δεν θέλουν κίνημα στους τόπους δουλειάς και ότι «από τα πάνω» έχουν εκφυλίσει το κίνημα.
«Από μια άποψη είναι πιο δύσκολα (για το ΚΚΕ) απ’ ότι στις αρχές της δεκαετίας του ΄90» πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα, εξηγώντας ότι αυτή την στιγμή υπάρχει βαθιά καπιταλιστική κρίση που πλήττει στρώματα εργαζομένων τα οποία δεν έχουν πείρα πολιτικών και κοινωνικών αγώνων και πασχίζουν να διασώσουν ότι μπορούν, ενώ ταυτόχρονα η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων προσπαθούν να ενσωματώσουν αυτά τα στρώματα σε λογικές διαχείρισης.
«Οι κομμουνιστές πρέπει να αντέξουν, να διορθώσουν γρήγορα τις αδυναμίες τους και να μην υποκύψουν στην πίεση» είπε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, καλώντας ταυτόχρονα και τους πολίτες να βγάλουν συμπεράσματα από τα αποτελέσματα που είχε η ψήφος τους και τονίζοντας ότι «μείωση της δύναμης του ΚΚΕ σημαίνει μείωση της αποτελεσματικότητας της πάλης.»
Ερωτηθείσα για τα χαμηλά εκλογικά ποσοστά του ΚΚΕ, η κ. Παπαρήγα είπε ότι «δεν είχαμε υπολογίσει σωστά –με ευθύνη της ΚΕ- πριν τις εκλογές του Μαΐου, ότι θα κατέρρεαν και τα δύο κόμματα (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) και ότι θα έμπαινε ζήτημα άλλης κυβέρνησης από τότε» και πρόσθεσε ότι αυτό είχε συνέπειες στο εκλογικό αποτέλεσμα του ΚΚΕ στις εκλογές του Ιουνίου.
Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, ανέφερε ότι ο σωστός υπολογισμός θα προετοίμαζε καλύτερα το κόμμα, είπε ότι (ο σωστός υπολογισμός) «δεν θα έφερνε το ΚΚΕ πάλι στο 8%» και τόνισε ότι «ο λαός ψήφισε την ΝΔ πιστεύοντας ότι λόγω της αντιπολιτευτικής της τακτικής θα ήταν καλύτερη από το ΠΑΣΟΚ, ενώ πίστεψε και στην επαναδιαπραγμάτευση.»
«Αρνηθήκαμε να μπούμε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας για την διαχείριση της κρίσης, ο λαός πίστεψε ότι αυτό μπορεί να γίνει είτε με κυβέρνηση ΝΔ, είτε με κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α» είπε η κ. Παπαρήγα.
Ερωτηθείσα «αν υπήρχαν κάποια σημεία σύγκλισης με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α» η κ, Παπαρήγα έθεσε από την πλευρά της το ερώτημα «η κυβέρνηση ασχολείται με ‘σημεία’;», προσθέτοντας ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α «πάτησε στην οργή και στην αγανάκτηση του κόσμου, αλλά και στην άγνοια –όχι με την απαξιωτική έννοια το όρου- του βάθους, της φύσης και της έκτασης της κρίσης.»
«Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α δεν είπε τίποτα για την οικονομία, όταν λέει ‘ή αυτοί ή εμείς’ εννοεί ‘η ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α ή η Τρόικα’, το ζήτημα είναι ‘ή ο λαός ή τα μονοπώλια’» υπογράμμισε η κ. Παπαρήγα, τονίζοντας ότι οι απώλειες διορθώνονται, αλλά η απώλεια πολιτικού προσανατολισμού, μπορεί να έχει επιπτώσεις και σε βάθος τριακονταετίας.
«Και η όποια ανάκαμψη θα είναι αναιμική και θα ανακοπεί από νέα κρίση, ο ευρωπαϊκός καπιταλισμός έχει σαπίσει, δεν μπορεί να διαχειριστεί την κρίση, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, η ριζική αλλαγή θα έλθει» τόνισε η κ. Παπαρήγα, διερωτώμενη ταυτόχρονα γιατί «πρέπει να απολογείται το ΚΚΕ που μίλησε για την ριζική αλλαγή και όχι όλοι αυτοί που υποστήριζαν ότι η ΕΕ θα λύσει τα προβλήματα.»
Ερωτηθείσα για την «Χρυσή Αυγή» είπε ότι είναι κόμμα του συστήματος που δυνάμωσε «πατώντας» στην σαπίλα και βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος που το καλλιέργησαν και μηχανισμοί του συστήματος και μηχανισμοί προπαγάνδας.
«Είναι εθνικοσοσιαλιστές και έχουν διασυνδέσεις και στον υπόκοσμο» είπε η κ. Παπαρήγα καλώντας σε κοινωνική και πολιτική απομόνωση της «Χρυσής Αυγής», «αλλά όχι με την λογική των δύο άκρων», καθώς και σε τιμωρία για τις εγκληματικές της πράξεις.
Η κ. Παπαρήγα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε όσα ακούγονταν από τους «αγανακτισμένους» περί «300 στο Γουδή», «καψίματος της Βουλής», καθώς και σε διάφορες «λίστες» που κυκλοφορούν –χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να αποδοθούν ευθύνες σε περιπτώσεις παρανομίας- όπως και στην «σκανδαλολογία» και στις αναφορές «στα λαμόγια» ως αιτίες δημιουργίας ενός κλίματος πρόσφορου για δυνάμεις σαν την «Χρυσή Αυγή».
Αναφορικά με το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ, η κ. Παπαρήγα είπε ότι σε αυτό θα γίνει απολογισμός δράσης, προβλέψεις για τις εξελίξεις, σχεδιασμός για την δράση του κόμματος, θα εξαχθούν συμπεράσματα από την δράση του, ενώ θα υπάρξει και εκσυγχρονισμός του Προγράμματος καθώς από το 1996 που ψηφίστηκε έχουν συμβεί σοβαρές αλλαγές που πρέπει να ληφθούν υπόψη.
Ερωτηθείσα αν θα υπάρξει αλλαγή προσώπων και τι θα επιθυμούσε η ίδια, η κ. Παπαρήγα είπε ότι το Συνέδριο εκλέγει νέα Κεντρική Επιτροπή και αυτή αποφασίζει, επανέλαβε ότι «αλλαγή στρατηγικής δεν θα έχουμε, αλλαγή προσώπων μπορεί να έχουμε, αλλά όποιοι θεωρούν ότι αλλαγή προσώπων σημαίνει αλλαγή στρατηγικής του ΚΚΕ κάνουν λάθος.»
«Σημασία δεν έχει τι θέλω εγώ, το ΚΚΕ έχει δυναμικό, ουδείς αναντικατάστατος, ουδεμία αναντικατάστατη» είπε, στην συνέχεια, η κ. Παπαρήγα.
Κληθείσα να σχολιάσει «σχόλια του αστικού Τύπου για ‘πλατφόρμα’ του Γιώργου Μαρίνου στον ‘Ριζοσπάστη’ της Κυριακής», η κ. Παπαρήγα είπε ότι αυτά που έγραψε στο άρθρο του, το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ «είναι η γραμμή του κόμματος.»
Από την συνέντευξη της κ. Παπαρήγα δεν έλειψαν και οι ερωτήσεις για τα τεκταινόμενα στην Μέση Ανατολή, με την γγ της ΚΕ του ΚΚΕ να επισημαίνει κατ’ αρχήν ότι η περιοχή έχει συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς εντείνονται οι μεγάλοι ανταγωνισμοί, ενώ διαπίστωσε ότι οι συμμαχίες μεταξύ των διαφόρων κρατών αλλάζουν σε διαστήματα ημερών.
Ερωτηθείσα αν πρέπει η Ελλάδα να πάρει μέρος στο «παιχνίδι», είπε ότι αυτό σημαίνει πως η χώρα ή θα πάει με τον επιτιθέμενο ή θα είναι θύμα και υπογράμμισε ότι όλα αυτά αφορούν συμφωνίες εταιρειών που δεν συνεπάγονται κανένα σεβασμό και καμία δέσμευση σε ότι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Αναφερόμενη στην Κύπρο είπε ότι καλώς έκανε που ανακήρυξε ΑΟΖ, προσθέτοντας ωστόσο και πάλι ότι οι συμφωνίες είναι μεταξύ εταιρειών οι οποίες δεν εξασφαλίζουν την λύση του εθνικού ζητήματος της Κύπρου, ενώ εκτίμησε ότι «μπορεί να έλθουν και προς την Ελλάδα» οι συμφωνίες Ισραήλ-Κυπρου-ΗΠΑ.
Σε ότι αφορά τις απειλές της Τουρκίας αν η Ελλάδα ανακηρύξει ΑΟΖ, η κ. Παπαρήγα είπε ότι το ΝΑΤΟ καλύπτει τις παραβιάσεις των ελληνικών συνόρων, χωρίς κανείς να πει τίποτα, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση κινείται στα πλαίσια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
«Το ΚΚΕ είχε μιλήσει για τα σύνορα και την εκχώρηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από το Μάαστριχτ (1992)» πρόσθεσε χαρακτηριστικά η κ. Παπαρήγα.
Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο δημιουργίας κουρδικού κράτους, η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι «το σύνθημα για ανεξάρτητο πολιτικό κράτος βολεύει τις ΗΠΑ», πρόσθεσε ότι το σύνθημα της αυτοδιάθεσης είχε ωριμάσει ως προοδευτικό αίτημα σε άλλες συνθήκες και υπογράμμισε ότι «το ζήτημα είναι αν θα είναι στην εξουσία ο λαός ή το κράτος θα είναι πιόνι.»
«Την αυτοδιάθεση δεν θα την δεις ως σύνθημα, μπορεί να ακούγεται προοδευτικό, αλλά δεν είναι, το ερώτημα είναι γιατί και ποιος προωθεί αυτό το σύνθημα» είπε η κ. Παπαρήγα.
Τέλος, ερωτηθείσα για τον αποκλεισμό του ΚΚΕ από τα ΜΜΕ, η κ. Παπαρήγα εστίασε στην κρατική τηλεόραση «στην οποία δεν καλείται το ΚΚΕ» προσθέτοντας ότι έχει κανονιστεί συνάντηση του κόμματος με την διοίκηση της ΕΡΤ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr