«Η Ελλάδα κατάφερε πρωτοφανή ιστορικά δημοσιονομική προσαρμογή που ξεπερνά τις 12 μονάδες του ΑΕΠ σε δυόμισι χρόνια» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα υφίσταται περισσότερο από κάθε χώρα συνέπειες μιας σκληρής προκυκλικής πολιτικής μεγάλης και γρήγορης μείωσης ελλειμμάτων.
«Η πραγματική οικονομία έχει φτάσει στα όρια της αντοχής της σε πολλούς κλάδους» προειδοποίησε.
Κάνοντας μια αναδρομή στην κρίση χρέους αναφέρθηκε στην κυβέρνηση Καραμανλή, δηλώνοντας ότι «η τότε κυβέρνηση το αργότερο το 2008 έπρεπε να κηρύξει εθνικό συναγερμό και να λάβει μέτρα που τότε θα ήσαν ήπια και ανεκτά».
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η πατρίδα μας κλήθηκε ξαφνικά και ενώ ήταν τελείως απροετοίμαστη, να αντιμετωπίσει μια συνολική διαρθρωτική κρίση.
«Τα τελευταία 3 χρόνια είναι όλοι πεπεισμένοι διεθνώς ότι τα προβλήματα προέκυψαν και οι εταίροι μας τα πληροφορήθηκαν το 2009. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν μας προειδοποίησαν εγκαίρως με την ένταση και την αμεσότητα με την όποια μιλούν τώρα για την Ελλάδα» σημείωσε, προσθέτοντας ότι στις αρχές του 2010 στην Ευρωζώνη υπήρχε έλλειμμα αποφασιστικότητας, διορατικότητας και μηχανισμών.
«Το 2010 η χώρα είχε περιέλθει σε μια κατάσταση που την ανάγκαζε να κινηθεί με βάση την αρχή «το μη χείρον βέλτιστον» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στο πώς αντιμετώπισε την κρίση κατά τη θητεία του ως υπουργός Οικονομικών. «Αυτό που προσπάθησα να κάνω μετά τον Ιούνιο του 2011 αποτυπώνεται στο β’ πρόγραμμα και στις διαφορές που υπάρχουν με το α’ πρόγραμμα. Επεδίωξα μεγαλύτερο δάνειο, για μεγαλύτερο χρόνο, με μικρότερα επιτόκια, δραστική μείωση χρέους με διασφάλιση της βιωσιμότητας» σημείωσε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr