Οι Δήμοι Αττικής θα κατεβάσουν ρολά την Τετάρτη και την Πέμπτη, ενώ την Τετάρτη θα γίνει και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών με συμμετοχή και απορριμματοφόρων. Σήμερα, Τρίτη το ΔΣ της ΚΕΔΕ θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.
Για δραματικές και επώδυνες περικοπές, που οδηγούν τους δήμους με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομική κατάρρευση, σε στάση πληρωμών των εργαζομένων και αναστολή των υπηρεσιών, μιλά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ.Ασκούνης, ενόψει και του συνεδρίου της στις 30/8, οπότε θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις.
Σχολιάζοντας δε την πρόθεση των δήμων να κατεβάσουν ρολά λέει ότι «όλες οι προτάσεις είναι στο τραπέζι, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά».
Ήδη οι δήμαρχοι που συμμετείχαν στη γενική συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) αποφάσισαν οι Δήμοι Αττικής για αρχή να παραμείνουν κλειστοί 29 και 30 Αυγούστου, δεδομένου ότι στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ στις 30 Αυγούστου θα προταθεί κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Ακόμη στη συνέλευση της ΠΕΔΑ αποφάσισε τη πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας την Τετάρτη 29 Αυγούστου στο υπουργείο Εσωτερικών, με τη συμμετοχή των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση, των φορέων των προγραμμάτων κοινωνικής μέριμνας όπως Βοήθεια στο Σπίτι κλπ., την κάθοδο των απορριμματοφόρων οχημάτων στη συγκέντρωση και τη συμμετοχή του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού κατοίκων.
Επιπλέον δρομολογείται η σύνταξη ενημερωτικής ανακοίνωσης και άλλων ενημερωτικών υλικών. Το κείμενο της ανακοίνωσης θα σταλεί άμεσα στους Δήμους για εκτύπωση και διανομή στους κατοίκους.
Φυσικά η πρόταση της ΠΕΔΑ στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ θα είναι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Σημειώνεται ότι τριήμερο κλείσιμο των Δήμων πρότεινε την Τετάρτη και η ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας όπως και οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΕΔΑ, οι Δήμοι Αττικής διεκδικούν:
α) τήρηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων για διατήρηση των ΚΑΠ τουλάχιστον στα 2,7 δισ. ευρώ για το 2012. Όχι στις αιφνιδιαστικές και εξοντωτικές για την Αυτοδιοίκηση πρόσφατες μειώσεις που διαμορφώνουν τη μηνιαία δόση των ΚΑΠ σε επίπεδα κάτω από τις στοιχειώδεις λειτουργικές δαπάνες της Αυτοδιοίκησης με αποτέλεσμα οι Δήμοι να οδηγούνται στο κλείσιμο.
β) απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων της Αυτοδιοίκησης.
γ) χρηματοδότηση των απαραίτητων αναπτυξιακών έργων από το ΕΣΠΑ, μετά και την συρρίκνωση μέχρι σημείου ουσιαστικής κατάργησης της ΣΑΤΑ .
δ) υπεράσπιση των Αυτοδιοικητικών θεσμών και λειτουργιών από τον ευτελισμό και την απαξίωση.
«Το κόστος από την αδυναμία λειτουργίας των Δήμων στην οποία οδηγούμαστε με ευθύνη της κυβέρνησης θα πληρώσουν οι πολίτες της Αττικής, που θα στερηθούν λειτουργίες κοινωνικής υποστήριξης και υπηρεσίες απαραίτητες για την καθημερινή εξυπηρέτησή τους και ποιότητα της ζωής τους. Οι Δήμοι της Αττικής θα προχωρήσουν σε εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τους κινδύνους αυτούς που διαμορφώνονται, ζητώντας την ενεργετική συμπαράστασή τους» καταλήγει η ανακοίνωση.
Κ.Ασκούνης: οδηγούμαστε σε κατάρρευση
Ο κ. Ασκούνης, μιλώντας στη γενική συνέλευση της ΠΕΔΑ, η οποία έγινε στο πλαίσιο των γενικών συνελεύσεων που πραγματοποιούν οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων της χώρας ενόψει του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, επισήμανε ότι η μηνιαία επιχορήγηση των δήμων το 2011 ανέρχονταν στα 168 εκατ. ευρώ, τον Ιούνιο του 2012 μειώθηκαν στα 135 εκατ. ευρώ και τώρα με τις νέες περικοπές ανέρχεται στα 96 εκατ. ευρώ, με ανοικτό το ενδεχόμενο να φτάσει τους επόμενους μήνες τα 72 εκατ. ευρώ.
«Πρόκειται για δραματική και επώδυνη περικοπή», είπε ο κ. Ασκούνης «που οδηγεί τους δήμους με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομική κατάρρευση, σε στάση πληρωμών των εργαζομένων, σε αναστολή υπηρεσιών».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει με κάθε τρόπο να αποτρέψει μια τέτοια προοπτική.
«Η αντίδραση», σημείωσε, «δεν μπορεί να γίνει ξεχωριστά και μεμονωμένα από τον κάθε δήμο. Η αντίδραση πρέπει να είναι συλλογική και δυναμική. Να έχει πανελλαδικό χαρακτήρα».
Πρόβαλε δε ως πρώτη προτεραιότητα την ενημέρωση των πολιτών για την δεινή κατάσταση των δήμων, ενώ σημείωσε ότι «οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των ΠΕΔ, είτε αυτές αφορούν στο κλείσιμο των δήμων, είτε σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, είτε στο ενδεχόμενο να παραδώσουν οι δήμαρχοι τα κλειδιά των δήμων, θα αποτελέσουν πυξίδα για τις αποφάσεις του συνεδρίου της ΚΕΔΕ».
«Δεν θέλουμε να μπούμε σε κανενός είδους παζάρι με την κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Ασκούνης.
«Δεν θα επιτρέψουμε όμως περικοπές που οδηγούν σε κλείσιμο υπηρεσιών που προσφέρουμε στους πολίτες. Η κατάρρευση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα έχει μεγαλύτερες και πιο επώδυνες συνέπειες στην κοινωνία και τους πολίτες από τη μέχρι τούδε κατάρρευση του κεντρικού κράτους. Διάλυση των δήμων σημαίνει πλήρης αποδιάρθρωση του όποιου κοινωνικού ιστού έχει απομείνει όρθιος».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε και στις τεράστιες μειώσεις, ύψους 54%, όπως είπε, που έχουν γίνει στις αμοιβές των αιρετών, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το κόστος για το πολιτικό προσωπικό της Αυτοδιοίκησης της χώρας το 2010 ήταν 135 εκ. ευρώ, το 2012 μειώθηκε στα 74 εκ. ευρώ, ενώ για το 2013 προβλέπεται περαιτέρω μείωση, στα 62 εκ. ευρώ. Ζήτησε δε ίση μεταχείριση με το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό της χώρας.
Κλειστοί στις 30/9 οι Δήμοι Δυτικής Ελλάδας
Να παραμείνουν κλειστοί οι δήμοι της Δυτικής Ελλάδας και να λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, στις 30 Αυγούστου, δηλαδή την ημέρα που θα πραγματοποιηθεί το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ, αποφασίσθηκε στην έκτακτη γενική συνέλευση της περιφερειακής ένωσης των δήμων.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης, η περιφερειακή ένωση δήμων Δυτικής Ελλάδας πρότεινε μεταξύ άλλων, ενόψει του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ, να παραμείνουν κλειστοί οι δήμοι και να λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, δύο ημέρες αμέσως μετά το συνέδριο να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, να αποσταλεί προς όλους τους Ευρωβουλευτές επιστολή με σκοπό τη διεθνοποίηση του προβλήματος, να ενημερωθεί για τα οικονομικά προβλήματα η επιτροπή περιφερειών και να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις στους δήμους, «αν η Κυβέρνηση εμμένει στην αδιάλλακτη πολιτική της απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός εστιάζοντας στα οικονομικά μεγέθη, ανέφερε ότι «είναι ενδεικτικό το παράδειγμα των εσόδων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς πόρους, που το 2009 ήταν 215 εκατομμύρια ευρώ το μήνα για όλους τους δήμους, το 2011 μειώθηκαν σε 168 εκατομμύρια ευρώ, τον προηγούμενο μήνα ήταν μόλις 135 εκατομμύρια ευρώ και τον τρέχοντα βυθίστηκαν στα 96 εκατομμύρια ευρώ, για το σύνολο των δήμων της χώρας».
Επίσης, ο Παύλος Μοσχολιός υπογράμμισε ότι «δυστυχώς σήμερα η αυτοδιοίκηση δεν αντιμετωπίζεται ανάλογα με το έργο που επιτελεί» και πρόσθεσε:
«Η κυβέρνηση αντί να κάνει ειλικρινή διάλογο για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου που θα διασφαλίζει δημιουργικό ρόλο για τους δήμους, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου ανάπτυξης, εξυγίανσης και ανασυγκρότησης της χώρας, θέτει την αυτοδιοίκηση στο περιθώριο».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, στο χαιρετισμό του στη έκτακτη γενική συνέλευση τόνισε ότι «με την Αυτοδιοίκηση σε οικονομικό αδιέξοδο, είναι αδύνατη η ανασυγκρότηση και η έξοδος της χώρας από την κρίση», ενώ αναφερόμενος στα οικονομικά των ΟΤΑ παρουσίασε στη συνέλευση, σύμφωνα με την περιφερειακή ένωση, «στοιχεία που καταδεικνύουν το μέγεθος των περικοπών που έχουν υποστεί οι δήμοι της χώρας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr