«Ψάχνουμε τα πάντα», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς σε ό,τι αφορά τις περικοπές δαπανών, έσπευσε πάντως να διαβεβαιώσει πως «δεν θα επιστρέψουμε σε λύσεις που απέτυχαν στο παρελθόν». Η δήλωση του Πρωθυπουργού ήλθε στη διάρκεια σύσκεψης με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και στον απόηχο του θορύβου που έχουν προκαλέσει οι συζητήσεις επαναφοράς του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας.
«Aναζητούμε τις πιο αποτελεσματικές περικοπές για το έλλειμμα, τους λιγότερους οδυνηρούς τρόπους για την κοινωνία», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, υπογραμμίζοντας πως στην προσπάθεια αυτή «αντίπαλός μας είναι η ανεργία».
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επισήμανε τη σημαντικη συμβολή του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση στις περικοπές δαπανών, που καλείται να υλοποιήσει η κυβέρνηση.
Χθες, Τρίτη, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Στουρνάρας άφησε ανοικτό το θέμα της εφεδρείας, «γιατί τα νούμερα δεν βγαίνουν» όπως είχε χαρακτηριστικά, ενώ είπε ότι από το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, εκκρεμούν μέτρα περίπου 3,5-4 δισ. ευρώ.
Το αυτό προκάλεσε ένταση αργότερα κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, καθώς διαφώνησαν οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη υπήρξε σύγκρουση του κ. Κουβέλη με τον κ. Στουρνάρα για τον τρόπο που δίνονται στη δημοσιότητα τα μέτρα του πακέτου και ειδικότερα για το θέμα της εργασιακής εφεδρείας.
Η κυβέρνηση εξετάζει την επαναφορά του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας και μένει να φανεί εάν και πως αυτό θα εφαρμοστεί. Στις ομάδες «υψηλού κινδύνου» φαίνεται ότι βρίσκονται οι εργαζόμενοι στους υπό κατάργηση ή συγχώνευση φορείς και οργανισμούς.
«Η εργασιακή εφεδρεία είναι ένα ενδεχόμενο που μπορεί να συζητηθεί» επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου στη ΝΕΤ το πρωί της Τετάρτης.
Επιπλέον, έδωσε μια άλλη διάσταση στο πρόγραμμα εργασιακής εφεδρείας, λέγοντας: «Με τις αποκρατικοποιήσεις μπορεί να περιοριστεί ο αριθμός του προσωπικού, χωρίς να χάσουν τη δουλειά τους οι υπάλληλοι».
Ο κ. Κεδίκογλου έκανε λόγο για δύσκολες αποφάσεις, αλλά και ανάγκη εξορθολογισμού στο Δημόσιο.
Πάντως, τα νέα σενάρια δεν αφορούν μόνον την κάλυψη των 15.000 αποχωρήσεων κατά το 2012, αλλά και της απαίτησης για 150.000 λιγότερους υπαλλήλους μέχρι το τέλος του 2015.
Με ανακοίνωσή τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ζητούν από τον πρωθυπουργό να βάλει ένα τέλος στην παρωδία που έχει σκηνοθετήσει σε σχέση με το πακέτο των μέτρων.
«Είναι φανερό ότι μετά τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: Ή προετοιμάζεται η ρήξη και η αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα, ή συντηρούν τη σύγχυση της Κοινωνίας ροκανίζοντας το χρόνο μέχρι να εξαπολύσουν κοντά στο δεκαπενταύγουστο την τορπίλη μέτρων που θα βυθίσει Οικονομία και πολίτες. Ο κ. Σαμαράς οφείλει σήμερα αμέσως μετά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Οικονομικών να θέσει ένα τέλος στην παρωδία που έχει ο ίδιος σκηνοθετήσει» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr