Διακυβεύεται το μέλλο της κυβέρνησης συνεργασίας. Μία μέρα πριν από τη νέα κρίσιμησυνάντηση των πολιτικών αρχηγών η κυβέρνηση συνασπισμού δοκιμάζεται με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και τον άλλο εταίρο τον κ. Φ. Κουβέλη να εκφράζουν τη διαφωνία τους για τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, τη διαφωνία του αυτή ο κ. Βενιζέλος φέρεται να την εξέφρασε σε άτυπη ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους. Άμεση ήταν η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Σ. Κεδίκογλου. «Η Κυβέρνηση δεν θα απαντήσει στην άτυπη ενημέρωση του γραφείου τύπου του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό γιατί πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία της και κυρίως την υπευθυνότητα της».
Στη συνάντηση του Ευ.Βενιζέλου με την τρόικα τέθηκαν τα μείζονα ζητήματα του πολιτικού πλαισίου των σχέσεων της χώρας με τους θεσμικούς εταίρους.
«Ετέθησαν τα θέματα με ευθύ τρόπο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ενημερώσει σχετικά τους πολιτικούς αρχηγούς στην αυριανή συνάντησή τους. Ως τότε, εκτιμάται ότι δεν πρέπει να ειπωθεί τίποτε περισσότερο διότι πρέπει η χώρα να έχει ένα ενιαίο και ισχυρό εσωτερικό μέτωπο» αναφέρεται στην άτυπη ενημέρωση από την Ιπποκράτους.
Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους της τρόικας έγινε για την παροχή διευκρινίσεων γύρω από ορισμένα οικονομικά ζητήματα.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Επιφυλάξεις από το ΠΑΣΟΚ
Σύμφωνα με κύκλους του ΠΑΣΟΚ, αν η κυβέρνηση αποδεχθεί τη λογική πως η λήψη πρόσθετων μέτρων 11,5 δις -από τα οποία περισσότερα από 6 δις αφορούν περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων- είναι προϋπόθεση για να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, τότε (α) Η πίεση για τη λήψη πρόσθετων μέτρων δεν θα σταματήσει πουθενά (β) Θα έχει πολύ μικρή σημασία η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.
Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν πως τα 11,5 δις. έχουν νόημα μόνο αν σε συνδυασμό με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 2,6% του ΑΕΠ το χρόνο, διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους σε επίπεδο 120% του ΑΕΠ το 2020. Ήδη, όμως, η ύφεση του 2012 είναι πολύ μεγαλύτερη (περισσότερο από 7%) της προβλεφθείσας (4,8%).
Τα μέτρα των 11,5 δις, κατά το ΠΑΣΟΚ, εάν ληφθούν υπό τις συνθήκες αυτές, θα προκαλέσουν, κατά τους υπολογισμούς της τρόικας, πρόσθετη βαθύτερη ύφεση τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ το 2013, ενώ η ύφεση θα συνεχιστεί και για το 2014. Η χώρα θα έχει συμπληρώσει έτσι επτά συνεχή χρόνια ύφεσης, συνολικού μεγέθους περίπου 30% του ΑΕΠ! Αυτό σημαίνει ότι μας ζητείται κάτι που βρίσκεται εκτός μακροοικονομικού πλαισίου, για λόγους πολιτικούς, συμβολικούς ή και «παιδαγωγικούς».
Απάντηση κυβέρνησης στο ΠΑΣΟΚ
Χαρακτηριστικό του κλίματος στο οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων, είναι το γεγονός ότι το απόγευμα της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ.Κεδίκογλου εξέδωσε (μη) απάντηση σε άτυπη ενημέρωση που νωρίτερα εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ.
Το ΠΑΣΟΚ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «είναι εσφαλμένο και άδικο για τη χώρα, αλλά και την κυβέρνηση συνεργασίας, την ώρα που κάποιοι, όπως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αγωνίζονται να πείσουν την τρόικα –κάτι που είναι βεβαίως δύσκολο, αλλά αναγκαίο- κάποιοι άλλοι να εκπέμπουν το μήνυμα ότι αυτό που επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ στις επαφές του δεν είναι εφικτό. Αυτή η στάση δεν κατανοεί τις αντοχές της οικονομίας και της κοινωνίας και βλάπτει την κυβέρνηση».
«Η κυβέρνηση δεν θα απαντήσει στην άτυπη ενημέρωση του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό γιατί πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία της και κυρίως την υπευθυνότητά της» δήλωσε ο κ. Κεδίκογλου.
«Εντός Αυγούστου τα μέτρα»
Τη Δευτέρα, μετά τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι αναζητείται «το άριστο μείγμα» για τα 11,5 δισ. ευρώ και πως η τρόικα «θα παραμείνει όσο χρειαστεί» για να έχει την πλήρη εικόνα των μέτρων αυτών.
«Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να βρεθούνε 11,5 δισ. ευρώ περικοπές από τις δαπάνες, όλοι συμφωνούμε ότι χρειαζόμαστε δύο χρόνια ακόμη και βεβαίως ότι ο δρόμος είναι ανηφορικός και δύσκολος» δήλωσε έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε με νόημα:
«Όμως το ζητούμενο είναι ο επιλογές μας να μην ακυρώσουν τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης και κυρίως να μην ακυρώσουν τη δυνατότητα να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη».
Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι τα μέτρα θα ανακοινωθούν εντός Αυγούστου.
Ο κ. Κεδίκογλου χαρακτήρισε τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ «βαρύ και δύσκολο εισιτήριο» αλλά, όπως υποστήριξε, «είναι ο μόνος δρόμος για να ανακτήσουμε την αξιοπιστίας μας και να μην ξαναγυρίσουμε δεκαετίες πίσω».
ΣΥΡΙΖΑ: Προσπαθούν να κρυφτούν
Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει: «Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί προσπαθούν να κρυφτούν ο ένας πίσω από τον άλλο και όλοι μαζί προσπαθούν να κρυφτούν από τον ελληνικό λαό. Έχουν ήδη συμφωνήσει στα νέα σκληρά μέτρα λιτότητας των 15 δισ. ευρώ και απλώς σκηνοθετούν την παρουσίασή τους.
» Οι εκβιασμοί προς τον ελληνικό λαό για τη λήψη κάθε φορά πρόσθετων μέτρων λιτότητας, με πρόσχημα τη 'σωτηρία' της χώρας, στην πραγματικότητα τη βυθίζουν ολοένα και περισσότερο στην ύφεση και τη φτώχεια, απομακρύνοντας τη από την ευρωζώνη.»
ΚΚΕ: Ο λαός να επιβάλλει αλλαγή πορείας
Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει ότι τα μέτρα που πάρθηκαν, παίρνονται και θα παρθούν δεν είναι προσωρινά.
«Αφορούν και την μετά κρίση περίοδο και είναι κοροϊδία ότι θα αποτρέψουν την ακόμα μεγαλύτερη όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης. Τα μέτρα έχουν να κάνουν με την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου η οποία προϋποθέτει την αύξηση της δυστυχίας του λαού.
» Για αυτό και απαιτείται ο ελληνικός λαός και πριν από όλα τα εργατικά-λαϊκά στρώματα να επιβάλλουν αλλαγή πορείας της κοινωνίας. Δεν υπάρχει ενδιάμεση λύση.»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr