Ο πρώτος άξονας αφορά την άμεση επίτευξη κάποιων από τους στόχους που έχουν τεθεί από διετίας (όπως είναι τα διαρθρωτικά μέτρα και οι αποκρατικοποιήσεις) και που ως τώρα δεν έχουν προχωρήσει, δυσχεραίνοντας σε μεγάλο βαθμό το ζητούμενο όλων των πολιτικών δυνάμεων που είναι η επαναδιαπραγμάτευση και αναθεώρηση του μνημονίου.
Ο δεύτερος άξονας είναι η εξαγγελία κάποιων μέτρων που σκοπό έχουν να ανακουφίσουν όσους επλήγησαν από την βαριά περιοριστική πολιτική που έχει επιβληθεί ιδίως στις χαμηλότερες εισοδηματικές ομάδες. Με τις εξαγγελίες αυτές, ο κ. Σαμαράς θέλησε να φανεί, όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες, συνεπής τόσο στις δικές του προεκλογικές εξαγγελίες όσο και στην κοινή διακήρυξη που έχουν συντάξει τα τρία κόμματα που μετέχουν στην συγκυβέρνηση. Ταυτόχρονα κάποιες από αυτές τις συνδύασε με την προσπάθεια αντιμετώπισης της ύφεσης. Ανάμεσα στις εξαγγελίες είναι η καταβολή των φόρων σε περισσότερες δόσεις, η μείωση των δόσεων των δανείων στο 30% του εισοδήματος του δανειολήπτη και ο συμψηφισμός των οφειλών από και προς το δημόσιο.
Πιο σαφής ήταν ο πρωθυπουργός στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, κατονομάζοντας τον ΟΣΕ, τον τομέα της ενέργειας και τα ορυχεία, υπογραμμίζοντας σε όλες τις περιπτώσεις ότι θα υπάρχει κάποιου τύπου δημόσιος έλεγχος τόσο για την αναπτυξιακή διάσταση των αποκρατικοποιήσεων, όσο και για κάποιο διαρκή έλεγχο. Επίσης μίλησε για αξιοποίηση ακινήτων του δημοσίου στην περιοχή της Αττικής, από το Φάληρο ως το Σούνιο. Σε κάθε περίπτωση έχει γίνει σαφές και από την τρόικα, πως αν δεν γίνουν άμεσα κάποιες σοβαρές αποκρατικοποιήσεις θα είναι δύσκολος ένας διάλογος για την τροποποίηση όρων του μνημονίου.
Γενικότερα στην ομιλία του, ο κ. Σαμαρά ήταν ιδιαίτερα συγκρατημένος – διαστέλλοντας ο ίδιος τους προεκλογικούς από τους μετεκλογικούς λόγους. Και κινήθηκε σε ευρύ πλαίσιο, αποφεύγοντας να μιλήσει συγκεκριμένα για καυτά θέματα, όπως είναι η μείωση μισθών και συντάξεων, ή η λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τη λαθρομετανάστευση και την εγκληματικότητα. Ενώ κάποια άλλα τα παρέπεμψε στη Βουλή (ασυλία, νόμος περί ευθύνης υπουργών) ή σε μελλοντικό χρόνο.
Ήταν τέλος πολύ σαφές ότι ο πρωθυπουργός θέλησε να δώσει δύο μηνύματα: πρώτον ότι στο τρικομματικό κυβερνητικό σχήμα υπάρχει ενότητα και σύμπνοια και δεύτερον ότι βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη με τήρηση των βασικών όρων και δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει. Είναι χαρακτηριστική η φράση του ότι «οι στόχοι παραμένουν, αλλά θα αλλάξουν όσα εμποδίζουν την επίτευξη των στόχων».
- Σήμερα Σάββατο το απόγευμα θα μιλήσει στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας, ο οποίος, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες , πέρα από την αναμενόμενη κριτική στην ομιλία Σαμαρά, θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, όπως διαμηνύει η Κουμουνδούρου.
Πάντως το βασικό μοτίβο στην ομιλία Τσίπρα θα είναι ότι ο κ. Σαμαράς με την ομιλία του τού Σαββάτου διέψευσε ακόμη και τις δικές του δεσμεύσεις και προεκλογικές εξαγγελίες.
Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Πηγές από την Κουμουνδούρου, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά δήλωσαν "Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή της στην απαρέγκλιτη και σκληρή εφαρμογή του μνημονίου και των επιταγών των δανειστών". Κάνουν δε λόγο για "συνέχεια των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου", καθώς "αναπαράγονται οι ίδιες αποτυχημένες και καταστροφικές μνημονιακές συνταγές".
Κατά τις ίδιες πηγές, οι προεκλογικές "εξαγγελίες" για επαναδιαπραγμάτευση εκ μέρους των τριών κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση αποτελούν "συνειδητό ψέμα", ενώ, στο ίδιο πνεύμα, εκτιμούν ότι δεν υπάρχει καμία πρόταση για ευρωπαϊκή λύση για το χρέος, αλλά ότι αντίθετα η κυβέρνηση "στηρίζει τη νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση της ΕΕ που οδηγεί την ευρωζώνη σε διάλυση". Εκτιμούν επίσης ότι η αναφορά του κ. Σαμαρά σε μεταρρυθμιστικές τομές, «που έπρεπε να είχαν γίνει από χρόνια», δείχνει την μνημονιακή κατεύθυνση της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι "η ύφεση και η ανεργία, τα λουκέτα στις επιχειρήσεις, τα οποία ο κ. Σαμαράς νομίζει ότι θα καταπολεμηθούν με ένα μαγικό τρόπο, δεν αντιμετωπίζονται με ευχολόγια, ούτε με τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής της λιτότητας", με την οποία θα "επιδεινωθεί" η κατάσταση.
Εξίσου αιχμηρή κριτική ασκούν οι ίδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Συγκεκριμένα, κάνουν λόγο για "ξεπούλημα" του δημόσιου πλούτου και ιδιωτικοποιήσεις, "ακόμα και του νερού και μάλιστα πρόσθετα από τις δεσμεύσεις των μνημονίων" που τελικά "δείχνουν τον ακραία νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα της νέας κυβέρνησης και την πρόθεσή της για πλήρη παράδοση του εθνικού πλούτου στους ιδιώτες".
Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων δήλωσε «Ο κ. Αντώνης Σαμαράς είναι ο δεύτερος που κάνει αναφορά στο κουράγιο των Ελλήνων. Ο πρώτος ήταν ο Όλι Ρεν λίγο πριν μπει η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Είναι προφανές ότι εγκαταλείπει την προεκλογική υπόσχεση της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και προσαρμόζεται πλήρως στις επιταγές της τρόικας και των πιστωτών της χώρας. Η πιο χαρακτηριστική φράση του κ. Σαμαρά είναι ότι δεν εκλιπαρεί για ελαφρύνσεις. Αποδεικνύεται έτσι ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας είχε την απόλυτη έγκριση του πρωθυπουργού όταν έλεγε ότι δεν μπορεί να γίνει επαναδιαπραγμάτευση. Ο κ. Σαμαράς χαιρέτησε το θάρρος του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ για τον σχηματισμό κυβέρνησης αποφεύγοντας ακόμη και τον παραμικρό υπαινιγμό ότι ο κ. Βενιζέλος είναι εκ των βασικών συντελεστών για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα σήμερα. Επίσης δεν αναφέρθηκε καθόλου στην διερεύνηση και την απόδοση ευθυνών για το πώς οδηγήθηκε η Ελλάδα στο ΔΝΤ και τα μνημόνια. Ξέχασε πλήρως τις κατ’ επανάληψιν δημόσιες δεσμεύσεις του. Παρέπεμψε σε βάθος τετραετίας την υλοποίηση των σημείων εκείνων πάνω στα οποία εδραιώθηκε ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Εξάντλησε την ομιλία του στην παράθεση μιας λίστας ευχών, γεγονός που προκύπτει από την συντριπτική εμφάνιση της φράσης «πρέπει να».
Από τα περίφημα 18 μέτρα για την ανόρθωση της οικονομίας που παρουσίασε στις 31 Μαΐου 2012 επανέλαβε ή έκανε έμμεση αναφορά σε αυτά σε λιγότερα από τα μισά με χαρακτηριστική την παντελή απουσία κάθε αναφοράς στην αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων, των πολυτεκνικών επιδομάτων, των ειδικών επιδομάτων, την αποκατάσταση των ζημιών των ομολογιούχων και των ασφαλιστικών ταμείων. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ αύριο θα τοποθετηθούν απέναντι στις προγραμματικές δηλώσεις όπως τις ανέγνωσε ο πρωθυπουργός και θα καταθέσουν με σαφήνεια τις θέσεις τους».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr