«Η Ελλάδα, ναι βρίσκεται σε δύσκολη θέση, αλλά αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πει την αλήθεια» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, λέγοντας πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη «να δώσουμε όλες τις μάχες να βγει η χώρα από αυτήν την κρίση».
"Με όπλο την αποφασιστικότητα και στήριγμα την ενότητα του λαού, στόχος της κυβέρνησης αυτής είναι η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση και η ταυτόχρονη διασφάλιση της παραμονής της στο ευρώ".
«Η κυβέρνηση έχει στόχο να βγάλει τη χώρα από την κρίση, νά αλλλαξει όλα όσα πρέπει και να ανοίξει το δρόμο της ανάπτυξης ώστε να μην χρειαζόμαστε άλλα μνημόνια και να διασφαλίσουμε τη θέση μας στη ευρωζώνη» τόνισε.
«Το πρόβλημά μας δεν είναι κάποιες μεταρρυθμίσεις ή κάποιοι στόχοι που πρέπει να πιάσουμε. Είναι η κοινωνία. Δεν μπορούν οι Έλληνες πολίτες που κάποτε είχαν σπίτι να μην έχουν ή να τρέφονται με σισίτια. Δεν μπορούν συμπολίτες μας να αυτοκτονούν ή κάποιοι να μην νιώθουν ασφαλείς. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει πρόβλημα από παρωπίδες ιδεολογικές ή κομματικές, θα δει το πρόβλημα. Το τι θα κάνουμε αναλυτικά θα το πουν οι υπουργοί στις ομιλίες τους. Εγώ θα μιλήσω γενικά και για τα πιο άμεσα».
Ο κ. Σαμαράς ανέλυεσε του 9 βασικούς άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης:
1. Έμφαση και προτεραιότητα στις αποκρατικοποιήσεις.
Η κυβέρνηση, ανέφερε, θα δώσει έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις και επίσπευσή τους, όπου χρειαστεί. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ονομαστικά στον ΟΣΕ και την απελευθέρωση της αγοράς ενέγρειας «σε όλη της την έκταση, όχι αποσπασματικά αλλά οργανωμένα και με τμήματα από το παραγωγικό μέρος της ΔΕΗ.
2. Μη άμεσες αποκρατικοποιήσεις (ΟΣΕ, ενέργεια).
Η αποκρατικοποίηση του ΟΣΕ και η απελευθέρωση της ενέργειας θα γίνουν με ιδιαίτερη προσοχή.
Θα δώσουμε έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις και θα προωθήσουμε και άλλες που δεν αποτελούν συμβατικές υποχρεώσεις, όπως οι σιδηρόδρομοι. Ακόμη και την απελευθέρωση της αγοράς της ενέργειας. Και όχι τμηματικά. Ασφαλώς θα γίνουν με προσοχή, με διατήρηση του δικτύου και του ενεργειακού πλαισίου, με περιβαλλοντικές ρήτρες. Δεν τις βλέπουμε ταμειακά, τις βλέπουμε κυρίως αναπτυξιακά. Όποιος αναλάβει, θα πρέπει να κάνει επενδύσεις.
3. Προτεραιότητα σε συμβάσεις παραχώρησης υποδομών.
Θα προχωρήσουμε σε παραχωρήσεις και ανάπτυξη υποδομών. Θα αξιοποιήσουμε την ακίνητη περιουσία του δημοσίου. Με ειδικό φορέα αξιοποίησης της έκτασης από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο. Φυσικά θα ληφθούν μέτρα ούτως ώστε το περιβάλλον να προστατευτεί παντού», συμπλήρωσε.
4. Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.
Επίσης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε το στόχο για κλείσιμο ή συγχώνευση δεκάδων φορέαων του δημοσίου -δίνοντας μάλιστα χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του χρόνου για να έχει ολοκληρωθεί η εν εξελίξει αξιολόγηση και να έχει ληφθεί η απόφαση για τους περισσότερους.
5. Ξεμπλοκάρισμα κοινοτικών πόρων ΕΣΠΑ.
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε επίσης στην εκταμίευση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ύψους 12,5 δισ. ευρώ που αυτή την στιγμή παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Επίσης, μέτρα για στήριξη ρευστότητας και επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.
6. Κλείσιμο ή συγχώνευση δεκάδων οργανισμών και φορέων του δημοσίου.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε το στόχο για κλείσιμο ή συγχώνευση δεκάδων φορέαων του δημοσίου -δίνοντας μάλιστα χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του χρόνου για να έχει ολοκληρωθεί η εν εξελίξει αξιολόγηση και να έχει ληφθεί η απόφαση για τους περισσότερους.
7. Μέτρα για τη στήριξη της ρευστότητας και την επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.
8. Μέτρα καταπολέμησης της σπατάλης.
Ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο κατά της φοροδιαφυγής. Έκανε αναφορά στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, που ήδη υπάρχει, λέγοντας πως «οι έως τώρα προσπάθειες απέτυχαν». Ανέφερε ότι ένας ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος θα συντονίζει το έργο μεταξύ των υπουργείων και θα υπάρχει συντονισμός μεταξύ του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του υπουργείου Οικονομικών.
9. Επίσπευση του συμψηφισμού των οφειλών του Δημοσίου και των ιδιωτών
«Δεν μπορεί να κλείνουν επιχειρήσεις επειδή τους χρωστάει το Δημόσιο», δήλωσε ενώ πρόσθεσε πως αν ο συμψηφισμός γίνει σωστά, το ταμειακό κόστος θα είναι μηδενικό.
Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας έχει ξεφύγει από τους στόχους του.
"Η νέα κυβέρνηση έχει πλήρεις αρμοδιότητες και χρονικό ορίζοντα τετραετίας", ανέφερε επίσης.
"Θεωρώ τη νοσηρή γραφειοκρατία το νούμερο ένα εχθρό του τόπου", ανέφερε σε άλλο μέρος της ομιλίας του ο κ. Σαμαράς.
"Το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης θα είναι η αλλαγή όσων εμποδίζουν την επίτευξη των στόχων μας. Πρέπει να αντικατασταθεί κάθε μέτρο που οδηγεί σε απολύσεις".
"Θα δείξουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το σωστό και τη διαφορά", σημείωσε επίσης ο πρωθυπουργός για να επαναλάβει πως για να επιτευχθούν οι ανωτέρω στόχοι πρέπει να σταματήσει η ύφεση".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr