Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Τον κ. Παπούλια θα πλαισιώσουν ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλος, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Ζανιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης κ.Κ Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Ανπάπτυξης κ. Ν. Μηταράκης.
Ο κ Σαμαράς θα λείπει από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ευρώπης, η οποία για πολλούς θα κρίνει την επόμενη μέρα της ηπείρου και του ευρώ. Αν και πολλές φορές στο παρελθόν η Σύνοδος των Ευρωπαίων έχει προκαλέσει σοβαρές προσδοκίες, οι οποίες στη συνέχεια διαψεύστηκαν, ωστόσο, πολλοί αναλυτές θέλουν να κρατήσουν μικρό καλάθι.
Οι Ευρωπαίοι θα εργαστούν πάνω στο σχέδιο που θα παρουσιάσουν ο Πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, σε συνεργασία με τους προέδρους της Επιτροπής και του Eurogroup Ζοζέ Μπαρόζο και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, το βασικό αντικείμενο της οποίας είναι η προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τα μέτρα για την επίτευξή της.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Ευρώπη θα αναζητήσει τη φόρμουλα που θα βάλει σε τροχιά ανάπτυξης την ευρωζώνη, θα εναρμονιστούν οι κυβερνήσεις με τους δημοσιονομικούς στόχους και θα σταματήσουν τις κερδοσκοπικές κινήσεις εις βάρος των αγορών.
Η Ευρώπη όπως όλα δείχνουν θα πρέπει να εξελιχθεί σε μια ομοσπονδιακής μορφής ένωση, έστω και αν υπάρχουν αντιρρήσεις. Όλοι γνωρίζουν ότι η έννοια της ομοσπονδιακής Ευρώπης προκαλεί έντονες αντιδράσεις όχι μόνο στη Βρετανία, αλλά και σε πολλές χώρες της ευρωζώνης αρχής γενομένης από τη Γαλλία. Στο θέμα αυτό όλα δείχνουν ότι ο ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Μόντι θα επιχειρήσει να συμβιβάσει τις δύο πλευρές, πείθοντας τους Γερμανούς να στηρίξουν την μετεξελιγκτική διαδικασία με περισσότερα κεφάλαια.
Ήδη πολλοί αναλυτές, έχουν επισημάνει ότι για να αποφευχθεί η μετάδοση της κρίσης, τα κράτη στην ευρωζώνη πρέπει να προχωρήσουν προς δημοσιονομικής ενοποίηση και σε μηχανισμό μεταφοράς δημοσιονομικών πόρων. Υπάρχει συζήτηση για το αν η «ρήτρα μη διάσωσης” σημαίνει ότι καμία χώρα δεν μπορεί να υποχρεωθεί να πληρώσει το χρέος κάποιας άλλης χώρας, ή αν αυτό σημαίνει ότι καμία χώρα δεν πρέπει να διασώσει άλλη χώρα. Αυτό πρέπει να λυθεί, οπότε πρέπει να γίνουν συνταγματικές αλλαγές αλλά και αλλαγές στην συνθήκη. Αυτά απαιτούν σημαντικό χρονικό διάστημα.